Διαψεύδει ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας δημοσιεύματα για αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία

Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Η Σερβία δεν έχει καμία εμπλοκή στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που φέρουν το Βελιγράδι να προμηθεύει με πολεμικό υλικό τον ουκρανικό στρατό. Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την δημοσίευση απόρρητου εγγράφου που διέρρευσε από το αμερικανικό Πεντάγωνο και το οποίο κατατάσσει την Σερβία στις «χώρες που έδωσαν την συγκατάθεση τους για την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία». Ο Μίλος Βούτσεβιτς χαρακτήρισε κακόβουλους τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Το έχουμε διαψεύσει τουλάχιστον δέκα φορές, θα το πράξουμε ακόμη μια φορά. Η Σερβία δεν πούλησε, ούτε θα πουλήσει όπλα στην ουκρανική ή την ρωσική πλευρά αλλά ούτε και στις χώρες που τις περιβάλλουν. Κάποιοι προφανώς προσπαθούν να παρασύρουν την Σερβία σ αυτήν την σύγκρουση, αλλά εμείς αντιστεκόμαστε ακολουθώντας την σταθερή μας στάση που είναι η ουδετερότητα» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να αγοράζουν τα όπλα από την Σερβία κάποιες τρίτες χώρες και στην συνέχεια να τα προωθούν στον ουκρανικό στρατό, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες.

Το θέμα της πώλησης σερβικών πυρομαχικών στην Ουκρανία προέκυψε για πρώτη φορά στα τέλη του 2022 όταν ρωσικά καθεστωτικά ΜΜΕ μετέδωσαν βίντεο από επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού όπου διακρίνεται ότι τα βλήματα των όλμων είναι σερβικής προέλευσης. Το σερβικό υπουργείο Άμυνας και η στρατιωτική βιομηχανία ΄΄Krusik΄΄ που παράγει τα συγκεκριμένα βλήματα διέψευσαν τα ρωσικά δημοσιεύματα και ισχυρίστηκαν ότι δεν έγινε εξαγωγή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

Στις 2 Μαρτίου του 2023 η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως υπάρχουν πληροφορίες για χρήση σερβικού πολεμικού υλικού από τον ουκρανικό στρατό. Το Βελιγράδι προέβη σε νέα διάψευση δια στόματος του προέδρου της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο σ αυτήν την υπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι το απόρρητο έγγραφο που διέρρευσε από το αμερικανικό Πεντάγωνο φέρει ημερομηνία 2 Μαρτίου δηλαδή την ίδια ημέρα που κατήγγειλε η Ζαχάροβα την χρήση σερβικού πολεμικού υλικού από τον ουκρανικό στρατό.

Σημειώνεται ότι η Σερβία δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενώ από την άλλη έχει υπερψηφίσει όλες τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με τις οποίες καταδικάζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος