Διάγγελμα Μακρόν: Πρέπει να βρεθεί τρόπος πολιτικής συνεννόησης

Διάγγελμα απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης (22/6) ο Εμανουέλ Μακρόν, όπου είναι και η πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας και τα κόμματα που τον στηρίζουν, έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, στις εκλογές της Κυριακής και προσπαθούν να βρουν συμμάχους, ώστε να υλοποιήσουν την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων τη κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον γ.γ του Κομμουνιστικό Κόμματος, ο Μακρόν επιθυμεί ακόμα και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Την υπό όρους συνεργασία με τον Μακρόν, δεν αποκλείει και η ακροδεξιά Λεπέν.

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Μακρόν μετά την αναζήτηση συμμάχων

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι η «μπάλα» είναι πλέον στην πλευρά των κοινοβουλευτικών ομάδων. Είναι πλέον αναγκαίο να διαλέξουν «πλευρά». Δήλωσε επίσης, ότι έχει πλέον συνειδητοποίησει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας το εξής: «Πήρα το μήνυμα ότι η χώρα θέλει αλλαγή. Για αυτό ακριβώς νομοθετούμε και κυβερνούμε διαφορετικά».

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν, απευθείας μετά το διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν και αναφερόμενος σε αυτόν, τόνισε ότι «αυτός είναι αδύναμος, η Εθνοσυνέλευση είναι δυνατή».

Ειδικότερα, στο διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, ο πρόεδρος Μακρόν, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να ξεκαθαρίσουν αν και κατά πόσο είναι διατεθειμένες να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης αναφορικά με την διακυβέρνηση της χώρας.

«Με εκλέξατε τον Απρίλιο επί τη βάσει ενός ξεκάθαρου προγράμματος» δήλωσε, ο οποίος αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές ανέφερε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις σημαντικές πολιτικές διαφορές που αναδείχθηκαν, ούτε όμως και το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της αποχής.

Συνεχίζοντας, ο Μακρόν ανέφερε ότι όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει στη Γαλλία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενός κόμματος και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πολιτικής συνεννόησης. Ο Εμάνουελ Μακρόν δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να διευρύνει την παράταξη του αλλά και να υιοθετεί αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο» είπε ο Μακρόν.

Αναφέρθηκε ωστόσο στην ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας στην πολιτική ζωή λέγοντας ότι όπως είχε υποσχεθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές θα προωθήσει σειρά αποφάσεων σχετικών με την τόνωση της αγοραστικής ικανότητας των Γάλλων, την οικονομία, την οικολογία, την ασφάλεια, την υγεία, τη δικαιοσύνη κ.α. «Θα προτείνουμε μέτρα που θα μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό είναι αναγκαίες οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις» είπε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας, καταλήγοντας ότι μετά την επιστροφή του από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα αξιολογήσει το μερίδιο της ευθύνης που δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κάθε πολιτική παράταξη με στόχο την διακυβέρνηση της Γαλλίας.

Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Χρυσούλα Ζαχαροπούλου: Η ελληνικής καταγωγής Υπουργός του Μακρόν που κατηγορείται για δύο βιασμούς

Και εν μέσω της πολιτικής κρίσης, άλλη μία υπόθεση στη Γαλλία, οι καταγγελίες για βιασμό που έχουν υποβληθεί σε βάρος της ελληνικής καταγωγής υπουργού του, Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, η οποία είναι γυναικολόγος. Οι κατηγορίες έγιναν σε ιατρικό πλαίσιο.

Η κ. Ζχαροπούλου είναι ιδιαιτέρως γνωστή για μελέτες που έχει κάνει και την προσφορά της στην καταπολέμηση της ενδομητρίωσης, που είναι μία πολύ σοβαρό πρόβλημα για μεγάλο ποσοστό γυναικών ανά τον κόσμο.

Σχετικό άρθρο: Γαλλία: Δικαστική έρευνα για βιασμό σε «ιατρικό πλαίσιο» κατά της ελληνικής καταγωγής υφυπουργού αρμόδιας για την Ανάπτυξη

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος