Γαλλία: Δικαστική έρευνα για βιασμό σε «ιατρικό πλαίσιο» κατά της ελληνικής καταγωγής υφυπουργού αρμόδιας για την Ανάπτυξη

Η γαλλική δικαιοσύνη άνοιξε έρευνα έπειτα από την κατάθεση δύο μηνύσεων για βιασμό κατά της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, μέλους της γαλλικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία του Παρισιού. Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Γαλλίδα ελληνικής καταγωγής, είναι υφυπουργός αρμόδια για την Ανάπτυξη, την Γαλλοφωνία και τις Διεθνείς Εταιρικές Σχέσεις.Σύμφωνα με το περιοδικό Marianne, που αποκάλυψε το θέμα, οι πράξεις οι οποίες της προσάπτονται διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός της ως γυναικολόγου.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐς Παπαίωάννου, δυο μηνύσεις κατατέθηκαν εναντίον της υφυπουργού για τη Γαλλοφωνία, Χρυσούλας Ζαχαροπούλου, από δυο γυναίκες για «γυναικολογικό βιασμό» που έλαβε χώρα σε «ιατρικό πλαίσιο». Η κ. Ζαχαροπούλου είναι γυναικολόγος.

Η πρώτη μήνυση έγινε στις 25-27/5 και η δεύτερη από μια ενήλικα στις 16/6 και αφορά το έτος 2016. Μια ανακριτική έρευνα θα διαπιστώσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της στις 20/5/22 ενώ είναι αναγνωρισμένη η προσφορά της στη μελέτη της ενδομητρίωσης.

Και οι δυο μηνύσεις έγιναν μετά την υπουργοποίηση της Χ. Ζαχαροπούλου, η δεύτερη αφορά το έτος 2016. Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο ανακριτικής έρευνας για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ώστε να αποφασίσει ο ανακριτικός δικαστής αν πάει σε δίκη.

Οι μηνύσεις για «βιασμό» ή «κακοποίηση» σε «ιατρικό πλαίσιο» δεν είναι σπάνιες. Ένας διάσημος γυναικολόγος, ο Emile Daraï του νοσοκομείου Tenon στο Παρίσι δέχτηκε 25 μηνύσεις για «βιασμό» σε «ιατρικό πλαίσιο» τον Μάρτιο του 2022. Ήταν ειδικευμένος στην ενδομητρίωση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες που τις θεωρεί δυσφήμιση αλλά αποσύρθηκε. Το νοσοκομείο παραδέχτηκε ότι «εξασκούσε χωρίς ενσυναίσθηση και δεν ζητούσε συστηματικά την άδεια της ασθενούς για κάθε ιατρική πρακτική».

Πηγές: ΕΡΤ- Ανταπόκριση: Θωμαΐς Παπαϊωάννου/ ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος