Δεν έχει ληφθεί ακόμη “οριστική απόφαση” για την παράδοση F-16 στην Ουκρανία σύμφωνα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό

Η Ολλανδία «εξετάζει σοβαρά» το ενδεχόμενο να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, όμως δεν έχει ακόμη λάβει μια οριστική απόφαση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η Ολλανδία έκανε γνωστό ότι θέλει να ξεκινήσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στα F-16 «το συντομότερο δυνατόν».

Όταν ρωτήθηκε αν η χώρα του θα στείλει μαχητικά στην Ουκρανία, ο Ρούτε είπε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, αλλά πρόσθεσε: «Αν κάποιος ξεκινήσει την εκπαίδευση (των πιλότων) είναι προφανές ότι το εξετάζει σοβαρά». Οποιαδήποτε απόφαση εξαρτάται από την έγκριση ή μη των ΗΠΑ, εξήγησε, σημειώνοντας ότι η Ολλανδία πιθανότατα θα είχε μαχητικά για να στείλει, αφού επί του παρόντος είναι στη φάση της σταδιακής κατάργησης των F-16.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας, η Ολλανδία έχει αυτή τη στιγμή 24 λειτουργικά F-16, τα οποία σταδιακά θα σταματήσουν να επιχειρούν μέχρι τα μέσα του 2024. Άλλα 18 έχουν τεθεί προς πώληση.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε τα προγράμματα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων στα F-16, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον διαβεβαίωσε ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις εντός του ρωσικού εδάφους.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος