Δεν αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν ανακοίνωσαν Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία δεν θα προχωρήσουν σε άρση των κυρώσεων που είχαν επιβάλει κατά του Ιράν, οι οποίες κανονικά θα εξέπνεαν τον Οκτώβριο βάσει της πολυμερούς συμφωνίας για τα πυρηνικά που είχε υπογραφεί το 2015.

«Σαν άμεση απάντηση στη συνεχή και σοβαρή αθέτηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) εκ μέρους του Ιράν, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την πρόθεση να διατηρήσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του Ιράν σχετικά με τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, καθώς επίσης και το εμπάργκο όπλων και πυραύλων» αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των τριών χωρών, οι οποίες εκφράζουν τη λύπη τους για την επανειλημμένη άρνηση της Τεχεράνης να επιστρέψει στη συμφωνία, ενώ αντίθετα συνέχισε να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα χωρίς κάποια αξιόπιστη δικαιολογία, φτάνοντας να διαθέτει αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου 18 φόρες πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα.

Εντούτοις, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες υπογραμμίζουν ότι παραμένει η δέσμευσή τους για ανεύρεση μιας διπλωματικής λύσης και διαβεβαιώνουν ότι δεν σκοπεύουν να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις.

Από την πλευρά του, το Ιράν θεώρησε ως παράνομη αυτήν την απόφαση, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ τους. «Είναι απαράδεκτο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες να προχωρούν σε αυτήν την παράνομη ενέργεια σαν αντίδραση στις παντελώς νόμιμες ενέργειες του Ιράν έναντι της απόσυρσης των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία και την αδράνεια της ΕΕ και των τριών ευρωπαϊκών χωρών» σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το JCPOA για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είχε υπογραφεί το 2015, όμως η μονομερής απόσυρση της διοίκησης Τραμπ από τη συμφωνία το 2018 οδήγησε σε μια σειρά από αθετήσεις των δεσμεύσεων που προβλεπόταν στο Σχέδιο Δράσης, ενώ μάταια, τουλάχιστον μέχρι τώρα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν προσπαθήσει να το επαναφέρουν σε ισχύ.

Πηγές: Reuters, Europa Press      

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος