Ιταλία: Τέλος στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι – Δεκτή η παραίτησή του από τον Πρόεδρο Ματαρέλα

Array

Την λέξη τέλος στην Κυβέρνηση έβαλε σήμερα το πρωί ο Μάριο Ντράγκι,, υποβάλλοντας την παραίτησή του στον ΠτΔ κ. Σέρτζιο Ματαρέλα ύστερα από μια δύσκολη χθεσινή μέρα στη Γερουσία.

Με ένα μεγάλο χαμόγελο ανακούφισης αλλά και συνοδευόμενο από δυνατό χειροκρότημα, ο Μάριο Ντράγκι σήμερα το πρωί ευχαρίστησε τους Βουλευτές της Ιταλικής Κάτω Βουλής για όλη τη δουλειά που έκαναν μαζί και – χωρίς να προφέρει ποτέ τη λέξη “παραίτηση” – ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεδρίασης για να μεταβεί στον ΠτΔ Ματαρέλα και να του ανακοινώσει τις αποφάσεις του.

Λίγα δευτερόλεπτα για να βάλει τη λέξη ‘τέλος’ στην Κυβέρνησή του, όχι πριν αστιευτεί λέγοντας πως “μερικές φορές χρησιμοποιούνται ακόμη και οι καρδιές των Κεντρικών Τραπεζιτών”, επικαλούμενος το ανέκδοτο που είχε πει στο δείπνο της Ένωσης Ξένου Τύπου την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη.

Είναι μια σύντομη αλλά πιο ομαλή κατάληξη την οποία ο Μάριο Ντράγκι τοποθετεί ύστερα από μια σφοδρότατη αντίδραση των κομμάτων στη Γερουσία, η οποία κυμάνθηκε μεταξύ του φανερού εκνευρισμού των κομμάτων και της θεσμικής ταπείνωσης του πρώην Ευρωπαϊου Κεντρικού Τραπεζίτη.

Ανεβαίνει το spread με το γερμανικό ομόλογο

Όπως είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές, ανεβαίνει το spread σε σύγκριση με το Γερμανικό ομόλογο στις 235 μονάδες, εκτιμώντας πως θα μπορούσε να φτάσει και τις 300 μονάδες σύντομα. Χθες οι αγορές είχαν αντιδράσει με εκνευρισμό στο ενδεχόμενο να πέσει η Κυβέρνηση, και πράγματι σήμερα το χρηματιστήριο του Μιλάνου πέφτει κοντά στο -2,6 %. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι σε πλήρη εξέλιξη, εν μέσω σοβαρών εγχώριων οικονομικών και κοινωνικών μετώπων, το φθινόπωρο αναμένεται καυτό για την Ιταλία.

Πρόωρες εκλογές εν μέσω δίμηνης προεκλογικής καμπάνιας

Στα ιταλικά ΜΜΕ αλλά και στους θεσμικούς διαδρόμους ήδη ποικίλουν οι συζητήσεις για τις πιθανές ημερομηνίες των εκλογών, είτε στις 25 Σεπτεμβρίου είτε στις 2 Οκτωβρίου. Με πρώτα κόμματα – σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις – το Κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και το Ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος