Δανοί και Σουηδοί τελειώνουν με τον κορονοϊό – Τι λένε Έλληνες που ζουν στις δύο Σκανδιναβικές χώρες (video)

Για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού σε Δανία και Σουηδία μίλησαν στην ΕΡΤ δύο Έλληνες του εξωτερικού, περιγράφοντας την επιδημιολογική κατάσταση τις ευρωπαϊκές χώρες όπου ζουν.

“Εδώ ποτέ δεν είχαμε απαγόρευση κυκλοφορίας και ποτέ δεν φορέσαμε μάσκες μέσα” δήλωσε στις “Συνδέσεις” η Ελίνα Σταματάτου, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Δανίας. Μια ευρωπαϊκή χώρα με 5.800.000 κατοίκους και μόλις 3.977 θανάτους από την πανδημία.

Καθημερινά κάνουμε pcr και rapid test δωρεάν

Όπως δήλωσε η κ. Σταματάτου, “από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν τα μοριακά (pcr) και τα rapid test ήταν δωρεάν και μπορείς να κάνεις όσα θέλεις, σε κάθε γειτονιά”.

Ενδεικτικά η ίδια κάνει προληπτικά τρία διαγνωστικά τεστ ανίχνευσης του ιού εβδομαδιαίως. “Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνει κανείς ότι έχει τον ιό και να μην τον διασπείρει και το δεύτερο είναι το εμβόλιο που ήταν μία συνέχεια των τεστ”, πρόσθεσε.

Στη Δανία οι διασωληνωμένοι από Covid-19 είναι μόλις δώδεκα, ένας αριθμός εξαιρετικά χαμηλός. “Επειδή τα τεστ είναι δωρεάν καθημερινά κάνουν όλοι και έτσι εμφανίζεται ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων. Δεν χάνουν τη ζωή τους οι άνθρωποι γιατί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας λειτουργεί εξαιρετικά. Μένεις σπίτι σου, δεν χάνεις τον μισθό σου”, συμπλήρωσε η κ. Σταματάτου επισημαίνοντας ότι το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα αγγίζει το 80%.

Η Σουηδία επέστρεψε στην κανονικότητα

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Σουηδία μίλησε στην ΕΡΤ ο Μωυσής Νικολαΐδης. “Από την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου έχουν αρθεί τα όλοι σχεδόν οι περιορισμοί της πανδημίας και έχουμε επιστρέψει σε μία κανονικότητα”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας.

Μιλώντας για το πώς επηρέασε η εμφάνιση της Όμικρον ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι παρόλο που τα κρούσματα ήταν υψηλά, δεν υπήρξε πίεση στα νοσοκομεία. “Εμείς δεν είχαμε ποτέ απαγορεύσεις αλλά οδηγίες για την προστασία της υγείας. Οι Βόρειοι λαοί είναι πειθαρχημένος λαός και ακολουθούσε τις οδηγίες”.

Συνολικά η χώρα θρηνεί 16.395 νεκρούς στα δύο χρόνια της πανδημίας με το ποσοστό του πληθυσμού να φτάνει το 84% να έχει κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου, με τις ηλικίες άνω των 50 ετών να έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος