Δ. Τριανταφύλλου (Πανεπιστήμιο Kadir Has): Κανένας εφησυχασμός έναντι της Τουρκίας – Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται (video)

Παρά τις διαμαρτυρίες για την τεράστια υποτίμηση της τουρκικής λίρας, που οδηγεί την κοινωνία σε φτωχοποίηση, ο Ερντογάν διαμήνυσε συγκαλώντας και Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ότι η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων και ελείμματος. Για «φάση αβεβαιότητας που δεν επιτρέπει εφησυχασμό από την πλευρά της Αθήνας κατά τη διετία μέχρι τις τουρκικές εκλογές», μίλησε ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, αναλύοντας τις εξελίξεις στην εκπομπή «Από τις 6» της ΕΡΤ.

«Με πακέτο 10 δισεκατομμυρίων από αραβικές χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Ερντογάν Θα προπαθήσει να αντιστρέψει το κλίμα με παροχές προς τα φτωχά στρώματα. Ποντάρει στις εξαγωγές και τον τουρισμό», πρόσθεσε ο κ. Τριανταφύλλου.

Tην ίδια ώρα, εφημερίδες όπως η γερμανική Suddeuthce Zeitung προειδοποιούν ότι ο Ερντογάν οδηγεί μια χώρα 85 εκατομμυρίων σε ναυάγιο, ενώ και ο κεντρικός τραπεζίτης της Τουρκίας προειδοποιεί ότι η μείωση του πληθωρισμού από το 20% στο 5% θα επιτευχθεί με όλα τα «εργαλεία».

Την ασυνέπεια της νομισματικής πολιτικής επισημαίνουν αναλυτές, διαπιστώνοντας ότι: «Πριν από ένα χρόνο στήριξαν με 128 δισεκατομμύρια τη λίρα και τώρα την αφήνουν σε ελεύθερη πτώση με την ισοτιμία πλέον με το δολάριο στο 12,12» .

Μέσα στη νύχτα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έγραψε στο τουίτερ ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πολιτική των μειώσεων επιτοκίων και ότι «οι επιθέσεις κατά της λίρας δε θα αφήσουν μόνιμη ζημιά».

Αίσθηση πάντως έκανε και η τοποθέτηση βουλευτή του AKP, ο οποίος υποστήριξε ότι οι ουρές στα βενζινάδικα δεν οφείλονται στις αυξήσεις τιμών, αλλά στην αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου, οι διώξεις κατά επικριτών του Ταγίπ Ερντογάν συνεχίστηκαν με τη σύλληψη και του Μετίν Γκιουρτζάν, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος του Τουρκικού Κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) και πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού. Συνελήφθη προφανώς λόγω των επικριτικών του αναρτήσεων κατά του Ταγίπ Ερντογάν για τον οποίο σχολίασε ότι «επιλέγει να είναι δικτάτορας όσο η αντιπολίτευση ισχυροποιείται».

Νέα εστία λαϊκής αντίδρασης άνοιξαν οι γυναίκες στην Κωνσταντινούπολη που αντιστάθηκαν σθεναρά στα δακρυγόνα και τις πλαστικές σφαίρες της αστυνομίας, ενώ απαιτούσαν την επιστροφή της Τουρκίας στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών έναντι της βίας, και την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Πηγή: ΕΡΤ – Εκπομπή «Από τις 6»

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος