Σε βαθιά κρίση η Τουρκία – Διαδηλώσεις και καταστολή μετά το κραχ στην οικονομία (video)

Ξεχειλίζει η οργή του κόσμου στην Τουρκία με τη φτωχοποίηση των νοικοκυριών, εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν. Οι πολίτες κάνουν ουρές στα βενζινάδικα υπό τον φόβο της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων, ενώ στην Κωνσταντινούπολη συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε δεκάδες συλλήψεις. Αλλά όπως διαμήνυσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, η οικονομική πολιτική της Άγκυρας δεν θα αλλάξει.

Ουρές και χάος στα πρατήρια καυσίμων στην Άγκυρα. Μπροστά στο φόβο για την αύξηση των τιμών οι οδηγοί σπεύδουν να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους. Κάποιοι περιμένουν ώρες.

Όπως δήλωσε ο Ιμπραΐμ Οζτούρκ κάτοικος της Άγκυρας: «Σε αυτή την κατάσταση έχουν φέρει τον κόσμο. Είναι εντελώς γελοίο, τίποτε άλλο».

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για δεύτερο βράδυ. Στο Καντίκιοι ξέσπασαν επεισόδια με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε δεκάδες συλλήψεις, πολλές φορές κάνοντας υπερβολική χρήση βίας.

Όσο οι τιμές ανεβαίνουν τόσο ξεχειλίζει η οργή του κόσμου που διαμαρτύρεται με κάθε μέσο.

«Δεν θέλουμε να βγούμε από το σπίτι, διότι παντού υπάρχει ακρίβεια. Στο σπίτι τουλάχιστον πίνουμε ένα τσάι ένα καφέ. Αλλά έτσι ζημιώνεται και η αγορά. Ζούμε με τα ελάχιστα που μπορούμε», δηλώνει κάτοικος της Κωνσταντινούπολης στην Αριάνα Φερεντίνου για την ΕΡΤ.

Μετά την κατάρρευση ρεκόρ της Τρίτης, η λίρα ανέκαμψε όμως τα προβλήματα στην καθημερινή ζωή παραμένουν. Ενδεικτικά, το ένα κιλό αλεύρι έφτασε τις 12 λίρες ενώ ένα πακέτο μακαρόνια τις 5.

Η δασκάλα Αϊσέ Ντεμιρέλ δήλωσε πως: «Κάθε μέρα αναρωτιόμαστε: Πως θα πληρώσω το νοίκι μου, πως θα βγει ο μήνας, ποιες θα είναι οι τιμές αύριο στα καταστήματα τροφίμων»;

Η συνάντηση του Κεντρικού Τραπεζίτη με τους διοικητές των τραπεζών εντείνει τις ανησυχίες, ενώ και στην ανακοίνωσή μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας η κυβέρνηση δείχνει να εμμένει στην ρητορική της, αφήνοντας ανοικτή την πιθανότητα νέων τριγμών στην οικονομία.

Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αναφέρεται ότι: «Αξιολογήθηκαν οι προκλήσεις και οι απειλές που αντιμετώπισε και μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία κατά την εφαρμογή των οικονομικών της πολιτικών, σύμφωνα με τους στόχους της. Επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα να φτάσουμε στα 100 χρόνια της Δημοκρατίας μας, ισχυροί στην οικονομία αλλά και σε κάθε τομέα».

«Στο μαγαζί ήρθε λογαριασμός ηλεκτρικού 800 λίρες. Κάθομαι με τα φώτα κλειστά, δεν υπάρχει πελατεία. Πολλές φορές κλείνω το βράδυ χωρίς να έχει έρθει στο μαγαζί κανείς», δήλωσε Τούρκος πολίτης.

Πάντως το BLOOMBERG αποκαλύπτει πως σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η λίρα οι κρατικές τράπεζες προχώρησαν σε πώληση ξένου συναλλάγματος. Οικονομολόγοι όμως τονίζουν πως δεν υπάρχει πλέον πολύς χρόνος και αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί προβλέπουν πως ο πληθωρισμός θα ανεβεί στο 25% μέσα στο επόμενο διάστημα.

Σε ανταπόκρισή της από την Τουρκία η Αριάνα Φερεντίνου αναφέρει: «Παρά την βαθιά λαϊκή δυσαρέσκεια για την τεράστια υποτίμηση της τουρκικής λίρας που οδηγεί την κοινωνία σε φτωχοποίηση, ο πρόεδρος Ερντογάν φαίνεται αποφασισμένος να εφαρμόσει την ανορθόδοξη πολιτική του ως το τέλος. Αυτό έδειξε η ανακοίνωση του σημερινού ΣΕΑ που τονίζει ότι παρά τις πιθανές προκλήσεις και απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει η Τουρκία κατά την εφαρμογή των οικονομικών της πολιτικών, «είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε στην επέτειο των 100 χρόνων της Δημοκρατίας μας οικονομικά ισχυροί». Με άλλα λόγια τίποτε δεν φαίνεται ότι θα αλλάξει τη γνώμη του Τούρκου προέδρου ότι θα πρέπει φτωχύνει η χώρα για να γίνει ελκυστική για ξένες επενδύσεις. Το ρίσκο είναι μεγάλο, και με αμφίβολα αποτελέσματα όπως λένε οι οικονομολόγοι».

To 2003, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέβηκε στην εξουσία, επέρριπτε ευθύνες στους προκατόχους του για την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας. Δέκα χρόνια μετά, υπερηφανευόταν πως η κυβέρνησή του είχε αντιστρέψει το κλίμα,  λέγοντας: «Τώρα δεν είμαστε μια χώρα χρεωμένη στο ΔΝΤ. Αντιθέτως, είμαστε μια χώρα σε διαπραγμάτευση για να δώσουμε δάνειο στο ΔΝΤ».

Τότε ως Πρωθυπουργός ο Ερντογάν ακολουθούσε την οικονομική πολιτική του Κεμάλ Ντερβίς.

Αλλά οι εποχές που περιστοιχιζόταν από γνώστες της οικονομίας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί, σημειώνουν αναλυτές: το ζητούμενο πλέον είναι η πίστη στον «Σουλτάνο». Ακόμη και αν η ανορθόδοξη εμμονή του στη μείωση των επιτοκίων οδηγεί τη χώρα, όπως σημειώνει η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, στην «οικονομική άβυσσο».

Όπως αναφέρει ο οικονομικός αναλυτής του Reuters Τουνκ Σατίρογλου: «Βλέπουμε υπερβολική αστάθεια γιατί έχουμε την τέλεια «συνταγή» για υπερβολική αστάθεια. Οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που φοβούνται πως θα δουν τα χρήματά τους να χάνουν την αξία τους, προτιμούν το αμερικανικό δολάριο από την τουρκική λίρα».

Βίντεο που ανήρτησε στα social media το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας αποτυπώνει γλαφυρά την υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου κάθε φορά που ο Ερντογάν προβάλει εαυτόν ως γνώστη.

Ποντάρει στις ξένες επενδύσεις, όπως έγινε με το Αμπού Ντάμπι. Έβαλε στην άκρη έριδες ετών με αντάλλαγμα ζεστό χρήμα 10 δις δολαρίων.

Από την πλευρά του ο οικονομικός αναλυτής Σερέφ Ογούζ επισημαίνει πως: «Τέτοιες επενδύσεις, τις ονομάζω ως τεχνητές. Έρχεται, σκορπά πλούτο για ένα διάστημα και με τον οποιοδήποτε ενδοιασμό φεύγει και αφήνει συντρίμμια από πίσω του».

Με τη λίρα να έχει χάσει το 75% της αξίας της έναντι του δολαρίου την τελευταία δεκαετία, τον πληθωρισμό να ροκανίζει την αγοραστική δύναμη των πολιτών και το αυταρχικό αποτύπωμα της διακυβέρνησης Ερντογάν ορατό παντού, πολιτικοί παρατηρητές σχολιάζουν πως ποτέ άλλοτε ο Τούρκος Πρόεδρος δεν βρέθηκε σε τόσο δύσκολη θέση.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή
Ανάλυση: Ελευθερία Καστάνη
Ανταπόκριση από την Τουρκία: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Τουρκία: Διαδηλώσεις γυναικών στο Καντίκοϊ (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος