Δ. Καραϊτίδης(πρέσβης επί τιμή): Είμαστε κοντά σε μια ειρήνευση στην Ουκρανία – Δεν είναι πρόθεση της Ρωσίας να επιστρέψει τα εδάφη που έχει καταλάβει

Την εκτίμηση πως βρισκόμαστε κοντά στην ειρήνη στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρέσβης επί τιμή, Δημήτρης Καραϊτίδης μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ τονίζοντας μάλιστα πως «το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε μια αισιοδοξία σχετικά με την αυριανή συνομιλία με τον Πούτιν σημαίνει ότι έχει σοβαρές ενδείξεις ότι και από ρωσικής πλευράς υπάρχει ένα πνεύμα καλύτερης συνεννόησης» ενώ υπογράμμισε και το γεγονός πως «ο Ρώσος πρόεδρος μέχρι τώρα δείχνει μία επιφυλακτικότητα και ενώ δεν απορρίπτει καθόλου την προοπτική να υπάρξει μία συμφωνία, προφανώς θέτει και κάποιους όρους».

Ωστόσο ο κ. Καραϊτίδης δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις πολλές αντιδράσεις που καταγράφονται σχετικά, «καταρχάς, από την πλευρά του Ζελένσκι» και πρόσθεσε πως «βλέπουμε ότι και οι ευρωπαϊκές χώρες δεν ταυτίζονται απόλυτα με την πολιτική που ακολουθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Κατ’ επανάληψιν υπήρξαν δηλώσεις περί συνέχισης του πολέμου για να ενισχυθεί η πλευρά της Ουκρανίας και να βρίσκεται σε ένα σχετικά ικανοποιητικό σημείο προκειμένου να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία».

Ερωτηθείς για τα ουκρανικά εδάφη που ήδη έχει καταλάβει η Ρωσία ο κ. Καραϊτίδης τόνισε πως «νομίζω ότι η πρόθεση της Ρωσίας δεν είναι να επιστρέψει στην Ουκρανία τα εδάφη τα οποία έχει κατακτήσει στη διάρκεια του πολέμου. Ίσως να υπάρξουν κάποιες διευθετήσεις εδαφικές με μερική επιστροφή κάποιων περιοχών» χαρακτηρίζοντας μάλιστα ένα τέτοιο σενάριο «το καλύτερο για την Ουκρανία».

Επιπλέον σημείωσε πως «το γεγονός άλλωστε ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει και δημοσίως και απευθυνόμενος και στον Ζελένσκι ότι θα πρέπει να αναγνωρίσει την επί του εδάφους πραγματικότητα και ότι εκείνο που προέχει είναι να σταματήσει ο πόλεμος και όχι να επανέλθουν τα πράγματα στην κατάσταση που υπήρχε πριν από την κήρυξη του δεν επιτρέπει αισιοδοξία σε ό, τι αφορά την επιστροφή εδαφών» και πρόσθεσε πως «άλλωστε ο Πούτιν αισθάνεται ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και φυσικά μετά από μια σύγκρουση τριών ετών, τα πλεονεκτήματα που έχει αποκομίσει δεν νομίζω ότι θα ήταν διατεθειμένος να τα χάσει παραχωρώντας εδάφη που κατέκτησε στη διάρκεια της σύγκρουσης».

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας και το αίτημα για το πρόγραμμα των F35

Το αίτημα της Τουρκίας για την είσοδό της στο πρόγραμμα των F-35 είχε τεθεί και πριν από την εκλογή του κυρίου Τραμπ, επί προεδρίας του Μπάϊντεν. Eίναι πάγια, σταθερή και επίμονη επιδίωξη της Τουρκίας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό και νομίζω ότι επειδή η Τουρκία κρίνει και ορθά το κρίνει, ότι με την εκλογή Τραμπ δημιουργείται διεθνώς μια ατμόσφαιρα που μάλλον είναι ευνοϊκή για την Τουρκία, υπό την έννοια ότι ο Τραμπ εκφράζει ένα πνεύμα ισχύος που δεν δεσμεύεται από κανόνες δικαίου, από το διεθνές δίκαιο, από τις συμμαχίες, αλλά κυρίως από ρεαλιστικά μέχρις ωμότητας στοιχεία. Η Τουρκία θα επιμείνει και πιστεύω ότι έχει πιθανότητες να μπει στο πρόγραμμα των F-35.

Δεν ξέρω αν θα είναι κάτι το εύκολο, μάλλον δεν θεωρώ ότι θα είναι εύκολη η ικανοποίηση του στόχου αυτού.
Πιστεύω όμως ότι στη σκέψη του Αμερικανού προέδρου και συνεπώς στο πλαίσιο της νέας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, οι πιθανότητες να μπει εκ νέου η Τουρκία στο όλο πρόγραμμα είναι μεγαλύτερες απ ό, τι ήταν άλλοτε.

Και ξέρετε, επειδή έχει τεθεί και ένα θέμα ευρωπαϊκής άμυνας και δημιουργίας επανεξοπλισμού της Ευρώπης, η και υπάρχει και μία διάθεση ευνοϊκή ως προς τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα αυτό. Γενικά ο Ερντογάν εκτιμά και σωστά το εκτιμά, κατά την εκτίμησή μου, ότι είναι αναβαθμισμένος ο ρόλος της Τουρκίας στα διεθνή τεκταινόμενα. Επομένως, και αυτό το στοιχείο θεωρώ ότι συνηγορεί στο να αντιμετωπίζεται το αίτημά της για τα F-35 από την αμερικανική πλευρά, ίσως με μεγαλύτερη κατανόηση από αλλού.

Για την πενταμερή στη Γενεύη για το Κυπριακό

Θα το θεωρούσα δύσκολο να βγει κάτι από εκεί. Οι θέσεις τις οποίες έχει διακηρύξει και με τα μετ επιμονής, υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά.Θα προσέθετα, για να είμαστε περισσότερο ρεαλιστές, η Τουρκία.
Διότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει δυνατότητα αυτόνομης πολιτικής. Στην πραγματικότητα είναι η Τουρκία, η οποία την κατευθύνει, την καθοδηγεί και την στηρίζει. Οι θέσεις αυτές όμως κυρίως εκφράζονται στην άποψη της περί αναγνώρισης χωρίς του τουρκοκυπριακού κράτους καθιστά πολύ δύσκολη την επανέναρξη συνομιλιών με προοπτικές ουσιαστικών αποτελεσμάτων ή καλών εξελίξεων. Εν τούτοις, θα γίνει κάποια προσπάθεια, πιστεύω σημαντική, με την σύμπραξη και των ΗΠΑ και την παρότρυνση και των Ηνωμένων Εθνών να επαναρχίσουν οι επαφές. Δεν είμαστε όμως κοντά σε μία έναρξη ενός κύκλου συνομιλιών, ο οποίος θα δημιουργούσε βάσιμες και λογικές προσδοκίες για την προώθηση μιας λύσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος