CoViD-free η ΜΕΘ του νοσοκομείου στο Μπέργκαμο!

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου Papa Giovanni XXIII του Bergamo είναι πλέον CoViD-freeΗ επίσημη ανακοίνωση για την «απελευθέρωσή της» από τη μάστιγα του κορονοϊού στην ΜΕΘ ήρθε στις 8 Ιουλίου δια στόματος της ίδιας της διευθύντριας, Maria Beatrice Stasi. Ακολούθησε ένα μαζικό, θερμό χειροκρότημα από όλο το προσωπικό, σημάδι μέγιστης ανακούφισης που σημαδεύει το τέλος του εφιάλτη τουλάχιστον για την ώρα. Η διευθύντρια Stasi εκφράστηκε με συγκίνηση στην εφημερίδα Corriere della Sera: «Επιτέλους στην ΜΕΘ το προσωπικό μπορεί να εργαστεί με τις κανονικές στολές του, σε συνθήκες CoViD-free. Ενώ στην αιχμή της κρίσης αντιμετωπίσαμε πολύ υψηλά νούμερα, σήμερα η ΜΕΘ μπορεί να ασχοληθεί με όλες τις άλλες παθήσεις που παρακολουθούνται από το ιατρικό προσωπικό».  

Στο ίδιο μήκος κύματος θετικότητας και συγκίνησης ήταν οι δηλώσεις του Fabiano Di Marco, διευθυντής του Τμήματος Πνευμονολογίας και πρόσφατα βραβευμένος από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Mattarella για την συνεισφορά του στο έργο κατά του κορονοϊού: «Το νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII ήταν χώρος περίθαλψης αλλά και μάχης κατά του ιού, όπως και της έρευνας των ιατρών που ήθελαν να καταλάβουν την συμπεριφορά του. Εκεί και στο  νοσοκομείο Sacco του Milano, χάρη σε μια αυτοψία, ανακαλύφθηκε το ρίσκο θρόμβωσης και εμβολής που συνδέεται με τον κορονοϊό».

Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο Papa Giovanni XXIII του Bergamo χτυπάει σήμα κινδύνου. Τα πρώτα σοβαρά κρούσματα CoViD-19 καταφθάνουν στην ΜΕΘ. Μέσα σε λίγες μέρες η κατάσταση επιδεινώνεται δραματικά, με αποτέλεσμα στην ΜΕΘ να νοσηλεύονται μέχρι και 100 ασθενείς ταυτόχρονα. Πολλοί εξ αυτών δυστυχώς δεν θα βγουν ζωντανοί από την μονάδα. Το νοσοκομείο γίνεται ένα από τα κύρια επίκεντρα της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια της σκοτεινής περιόδου του Μαρτίου και του Απριλίου, η κατάσταση στο νοσοκομείο ήταν δύσκολη. Ιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έπρεπε να εργάζονται με προστατευτικές στολές για να μην μολυνθούν από τους ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό, τηρώντας συχνά ατέλειωτες βάρδιες με σπάνια διαλείμματα. Με τους ασθενείς να πεθαίνουν κατά δεκάδες καθημερινά σε κάθε νοσοκομείο, το κλίμα ήταν βαρύ, αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική λύση – η προσπάθεια έπρεπε να συνεχιστεί ώστε να σωθεί όλο και περισσότερος κόσμος.

Υστέρα από σχεδόν 140 μέρες και για πρώτη φορά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στην ΜΕΘ του νοσοκομείου δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής θετικός στο CoViD-19.  Ένα ευχάριστο νέο από το πιο καυτό ευρωπαϊκό μέτωπο της μάχης κατά του κορονοϊού, το οποίο και επιβεβαιώνει το τέλος μιας κρίσιμης κατάστασης συνδεδεμένης με το πρώτο κύμα κρουσμάτων.

Οι ιατροί δικαιώθηκαν και κέρδισαν μία πολύ σημαντική μάχη. Βέβαια, ο πόλεμος συνεχίζεται, αφού ο εχθρός είναι ύπουλος και παραμένει σε ετοιμότητα για να επανέλθει με νέες εστίες. Γι’αυτό και η προσοχή όλων πρέπει να παραμείνει υψηλή και το εθνικό σύστημα υγείας σε επιφυλακή.

(ανταπόκριση από Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος