Cop26 – Κλίμα: Δέσμευση για τερματισμό της αποψίλωσης των δασών

Περισσότεροι από 100 παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Βραζιλίας και της Ρωσίας, δεσμεύτηκαν να τερματίσουν την αποψίλωση των δασών στις χώρες τους έως το 2030.

Η συμφωνία επετεύχθη στη διάσκεψη Cop26 του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη και υπογράφηκε από κράτη που μαζί έχουν περισσότερο από το 85 τοις εκατό των δασών του κόσμου. 

Είναι τέτοιο το μέγεθος της αποψίλωσης των δασών που κάθε λεπτό χάνεται μια έκταση δάσους μεγέθους 27 γηπέδων ποδοσφαίρου.

Ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε την κίνηση “συμφωνία ορόσημο” καθώς έχει θέσει την διαφύλαξη των δασών, ως μία από τις τέσσερις προτεραιότητες του στο Cop26 μαζί με τα «αυτοκίνητα, τον άνθρακα και την οικονομική ενίσχυση του σκοπού».

Η υποστήριξη της Βραζιλίας ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο έχει επικριθεί στο παρελθόν ότι δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου.Ο ρυθμός αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2012.

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας

Υπήρχε αβεβαιότητα, ωστόσο, σχετικά με το πόσο δεσμευτική είναι η συμφωνία και κατά πόσο οι χώρες θα αναλάμβαναν δράση τώρα ή εάν θα περιμένουν μέχρι το 2030.

Η υπόσχεση είναι «να σταματήσει και να αντιστραφεί η αποψίλωση των δασών και η υποβάθμιση της γης έως το 2030», σύμφωνα με το κυβερνητικό δελτίο τύπου.

Για αυτή την προσπάθεια, θα δεσμευτούν 8,75 δισεκατομμύρια στερλίνες από δημόσιους πόρους των χωρών για την προστασία και την αποκατάσταση των δασών, μαζί με 5,3 δισεκατομμύρια λίρες από ιδιωτικές επενδύσεις.

Η βρετανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «το μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός για την προστασία των δασών του κόσμου σε μια γενιά».

Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να πει ότι οι ηγέτες «υπέγραψαν μια συμφωνία ορόσημο για την προστασία και την αποκατάσταση των δασών της Γης”.

«Με αυτές τις πρωτοφανείς πρωτοβουλίες, θα έχουμε την ευκαιρία να τερματίσουμε τη μακρά ιστορία της ανθρωπότητας ως κατακτητή της φύσης και αντ’ αυτού να γίνουμε θεματοφύλακας της».

Ανταπόκριση Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος