Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης: Ποιες είναι ανοιχτές και πώς να τις επισκεφτείτε

Αγαπημένες για το γκλουβάιν, τους μικροπωλητές και την ικανότητα να ξυπνήσουν το πνεύμα των γιορτών, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις είναι έτοιμες για μια εορταστική επιστροφή στις μαγευτικές χριστουγεννιάτικες αγορές τους, αφού η πανδημία τις ανάγκασε να κλείσουν το 2020.

Δεν επιστρέφουν όλες οι αγορές το 2021. Οι αγορές της Αυστρίας κλείνουν προσωρινά καθώς η χώρα μπαίνει σε πλήρες lockdown μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Το παλάτι Charlottenberg του Βερολίνου ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το έτος ότι δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια τέτοια αγορά, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια των επισκεπτών. Το Μόναχο είχε σχεδιάσει να επαναφέρει την χριστουγεννιάτικη αγορά του στη Marienplatz, ωστόσο αυτή την εβδομάδα οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η αγορά δεν θα λειτουργήσει λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων.

Αλλά αυτή τη στιγμή πολλοί σχεδιάζουν να ανοίξουν ή άνοιξαν ήδη τα περίπτερά τους για την εορταστική περίοδο του 2021, αν και με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, όπως η μείωση του αριθμού των πάγκων, η χρήση μάσκας και το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ακολουθούν μερικές από τις δημοφιλείς ευρωπαϊκές χριστουγεννιάτικες αγορές που ήδη ετοιμάζονται για το επίσημο άνοιγμά τους.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης: Ποιες είναι ανοιχτές και πώς να τις επισκεφτείτε
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Βασιλεία, Ελβετία

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια έδωσαν ήδη χρώμα στην Παλιά Πόλη της Βασιλείας, μετατρέποντας την στη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Ελβετίας. Τόσο η Barfüsserplatz όσο και η Münsterplatz φιλοξενούν αγορές με χειροτεχνίες, καθώς και λιχουδιές όπως το Swiss Raclette και το Läckerli (μελόψωμο).

Οι αγορές θα ανοίξουν στις 25 Νοεμβρίου και θα κλείσουν στις 23 Δεκεμβρίου. Οι επισκέπτες ηλικίας άνω των 16 ετών πρέπει να προσκομίσουν έγκυρο πιστοποιητικό COVID καθώς και ταυτότητα. Οι νοσήσαντες από άλλες χώρες ή οι εμβολιασμένοι με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον EMA θα χρειαστούν ελβετικό πιστοποιητικό COVID-19. Μπορείτε να κάνετε αίτηση online και θα κοστίσει 32 δολάρια.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης: Ποιες είναι ανοιχτές και πώς να τις επισκεφτείτε
(AP Photo/Michael Probst)

Βερολίνο, Γερμανία

Αρκετές από τις δημοφιλείς χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου ετοιμάζονται να ανοίξουν για το 2021, αν και θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τους διευρυμένους κανόνες για τον κορονοϊό. Αυτοί οι κανόνες απαιτούν από τους ανθρώπους να εμβολιάζονται ή να δείχνουν ότι έχουν αναρρώσει από τον ιό για να εισέλθουν σε μέρη όπως εστιατόρια, γκαλερί και θέατρα. Έτσι, για να εισέλθετε θα πρέπει να προσκομίσετε αποδεικτικό εμβολιασμού ή νόσησης. Οι περισσότερες αγορές επιτρέπουν σε παιδιά κάτω των 12 ετών να εισέλθουν με απόδειξη αρνητικού τεστ.

Οι αγορές του Βερολίνου που σχεδιάζουν να ανοίξουν είναι:

Η Winterwelt της Potsdamer Platz με τα έλκηθρα άνοιξε στις 29 Οκτωβρίου και θα κλείσει στις 2 Ιανουαρίου. Η Gendarmenmarkt είναι κρυμμένη ανάμεσα στην αρχιτεκτονική ομορφιά του Französischer Dom και του Deutscher Dom. Άνοιξε στις 22 Νοεμβρίου και κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου. Αυτή η αγορά χρεώνει ένα ευρώ ανά άτομο είσοδο. Η χριστουγεννιάτικη αγορά Alexanderplatz, η οποία φιλοξενεί ένα παγοδρόμιο και παραδοσιακούς πάγκους άνμοιξε από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου. Η αγορά γύρω από την εκκλησία Kaiser Wilhelm Memorial Church που βρίσκεται στη διάσημη οδό Kurfürstendamm του Βερολίνου άνοιξε από τις 22 Νοεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου 2022.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης: Ποιες είναι ανοιχτές και πώς να τις επισκεφτείτε
(AP Photo/Michael Sohn)

Μπριζ, Βέλγιο

Με φόντο τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα κανάλια του μεσαιωνικού του κέντρου, χιλιάδες λαμπάκια και περισσότερα από 500 χριστουγεννιάτικα δέντρα θα μεταμορφώσουν 41 δρόμους της Μπριζ σε ένα χειμωνιάτικο παραμύθι στο πλαίσιο των εορτασμών. Από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 9 Ιανουαρίου 2022 θα βρείτε πατινάζ στον πάγο, ένα χειμερινό μπαρ και τρεις χριστουγεννιάτικες αγορές που βρίσκονται στην πλατεία Market Square, στην πλατεία Simon Steven και στην πλατεία Zand.

Στη Μπριζ, οι υπαίθριες εκδηλώσεις με περισσότερα από 400 άτομα απαιτούν πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά οι τουρίστες θα πρέπει να εκδώσουν συγκεκριμένο πιστοποιητικό. Αυτό το εισιτήριο παρέχει απόδειξη ότι είτε έχετε εμβολιαστεί πλήρως κατά του ιού, είτε έχετε αναρρώσει από αυτόν τους τελευταίους έξι μήνες είτε έχετε βγει αρνητικοί σε τεστ για COVID-19.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης: Ποιες είναι ανοιχτές και πώς να τις επισκεφτείτε

Κοπενχάγη, Δανία

Το λούνα παρκ Tivoli Gardens, ηλικίας 175 ετών φιλοξενεί τη Χριστουγεννιάτικη Αγορά του από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου. Για να μπείτε θα πρέπει να αγοράσετε ένα εισιτήριο καθώς και να δείξετε το πιστοποιητικό εμβολιασμού σας. Τα παιδιά κάτω των 15 ετών εξαιρούνται από την επίδειξη κάρτας.

Εν τω μεταξύ, η μαγευτική χριστουγεννιάτικη αγορά Kongens Nytorv βρίσκεται στην πλακόστρωτη πλατεία με το έφιππο άγαλμα του βασιλιά Christian V κοντά στο παλάτι Charlottenborg. Η αγορά ανοίγει στις 12 Νοεμβρίου και κλείνει στις 22 Δεκεμβρίου και είναι δωρεάν.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης: Ποιες είναι ανοιχτές και πώς να τις επισκεφτείτε
(AP Photo/Polfoto, Carsten Bundgaard)

Εδιμβούργο, Σκωτία

Με φόντο το Κάστρο του Εδιμβούργου, τα Χριστούγεννα είναι μια από τις πιο αγαπημένες εποχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Φιλοξενεί αξιοθέατα, παγοδρόμιο και φυσικά μια εντυπωσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά στο East Princes Street Gardens.

Η αγορά άνοιξε στις 20 Νοεμβρίου και κλείνει στις 4 Ιανουαρίου 2022. Αν σκοπεύετε να κάνετε κάποιες από τις δραστηριότητες όπως πατινάζ στον πάγο, επίσκεψη στο Σπήλαιο του Άγιου Βασίλη ή ιππασία, μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια μέσω του χριστουγεννιάτικου ιστότοπου του Εδιμβούργου. Απαιτούνται μάσκες σε εσωτερικούς χώρους όπως το Σπήλαιο του Άγιου Βασίλη.

Νυρεμβέργη, Γερμανία

Η παλαιότερη και αναμφισβήτητα πιο γνωστή αγορά της Γερμανίας, η χριστουγεννιάτικη αγορά της Νυρεμβέργης έχει προγραμματιστεί να ανοίξει στις 26 Νοεμβρίου έως τις 24 Δεκεμβρίου, αφού ακυρώθηκε το 2020. Ωστόσο, η παραδοσιακή τελετή έναρξης από τους Christkind θα μεταδοθεί διαδικτυακά.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης: Ποιες είναι ανοιχτές και πώς να τις επισκεφτείτε
(AP Photo/Markus Schreiber)

Πράγα, Τσεχία

Στην καρδιά της Πράγας η χριστουγεννιάτικη αγορά στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας και στην κοντινή πλατεία Wenceslas έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου 2022. Οι διοργανωτές της αγοράς δεν έχουν εκδώσει απαιτήσεις για είσοδο, αλλά σύμφωνα με την τσεχική αρχή τουρισμού, η χώρα απαιτεί μάσκες FFP2/KN 95 σε εσωτερικούς χώρους και απόδειξη εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ COVID-19 για την είσοδο σε πολλούς χώρους και δημόσιες εκδηλώσεις.

Πόζναν, Πολωνία

Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά του Πόζναν, που θεωρείται σταθερά η καλύτερη στην Πολωνία και μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη, άνοιξε στις 20 Νοεμβρίου και κλείνει στις 26 Δεκεμβρίου. Το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου διοργανώνεται μάλιστα το διάσημο Φεστιβάλ Γλυπτικής στον Πάγο. Γλύπτες πάγου από 12 διαφορετικές χώρες θα κατέβουν στο Πόζναν από τις 10 έως τις 12 Δεκεμβρίου για να διαγωνιστούν με τα παγωμένα έργα τέχνης τους που προκαλούν δέος.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης: Ποιες είναι ανοιχτές και πώς να τις επισκεφτείτε
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Στρασβούργο, Γαλλία

Με την παλαιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γαλλίας, το Στρασβούργο υπερηφανεύεται πως είναι πλέον η «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων». Περισσότεροι από 300 πάγκοι θα ανοίξουν από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 26 Δεκεμβρίου. Θα απαιτούνται μάσκες σε όλη την αγορά, αλλά εάν η κατάσταση με τον κορονοϊό επιδεινωθεί στην πόλη και τα κρούσματα φτάσουν πάνω από 200 ανά 100.000 άτομα, θα ζητηθεί αποδεικτικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ.

Βιέννη, Αυστρία

Η Vienna Dream Christmas Market που βρίσκεται στη Rathausplatz, που ψηφίζεται σταθερά μεταξύ των πιο όμορφων αγορών στην Ευρώπη, άνοιξε στις 12 Νοεμβρίου αλλά έκλεισε στις 22 Νοεμβρίου, καθώς η Αυστρία μπήκε σε πλήρες lockdown. Η αγορά αναμένεται να ανοίξει ξανά όταν το lockdown έχει προγραμματιστεί να λήξει στις 13 Δεκεμβρίου (εάν βελτιωθεί η κατάσταση του COVID-19) και θα διαρκέσει έως τις 26 Δεκεμβρίου. Για να επισκεφθείτε, θα πρέπει να προσκομίσετε απόδειξη εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον COVID-19.

Χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης: Ποιες είναι ανοιχτές και πώς να τις επισκεφτείτε
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Πηγή: lonelyplanet.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος