Χόλιγουντ προς Ιράν: Ανοιχτή επιστολή για την απελευθέρωση της Ταρανέ Αλιντουστί

Array

Ηθοποιοί όπως η Έμμα Τόμσον, ο Μαρκ Ράιλανς,  Μαρκ Ράφαλο, Στιβ Μακ Κουίν,  ‘Ιαν Μακ Κάλεν, Κεν Λόουτς και η Αμερικανο-Ιρανή Sepideh Moafi συστρατεύθηκαν με συγγραφείς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο για να απαιτήσουν την απελευθέρωση της ηθοποιού Ταρανέ Αλιντουστί, η οποία συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές το Σάββατο.

Με ανοιχτή επιστολή τους, προσωπικότητες της κινηματογραφικής βιομηχανίας ζητούν την άμεση απελευθέρωση της ηθοποιού από τη διαβόητη φυλακή Έβιν στην Τεχεράνη, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Η Taraneh συνελήφθη επειδή καταδίκασε στο Instagram την εκτέλεση της Mohsen Shekari, της πρώτης διαδηλώτριας που καταδικάστηκε σε θάνατο από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες κατά της βίαιης δολοφονίας της Κουρδο-Ιρανής Mahsa Amini τον Σεπτέμβριο», αναφέρεται στην επιστολή.  «Oι ιρανικές αρχές επέλεξαν στρατηγικά να συλλάβουν την Ταρανέ πριν από τα Χριστούγεννα για να διασφαλίσουν ότι οι συνάδελφοί της σε διάφορες χώρες θα είναι απασχολημένοι» γράφουν.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός συνελήφθη στο σπίτι της το Σάββατο, επειδή είχε αναρτήσει φωτογραφία στην οποία δεν φορούσε χιτζάμπ και κρατούσε χαρτί με το σύνθημα «γυναίκες, ζωή, ελευθερία».

Ο Asghar Farhadi, ο οποίος σκηνοθέτησε την Alidoosti στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του The Salesman , είπε ότι στάθηκε δίπλα της. «Έχω δουλέψει με την Taraneh σε τέσσερις ταινίες και τώρα είναι στη φυλακή για την υποστήριξή της στους συμπατριώτες της και την αντίθεσή της στις άδικες ποινές», έγραψε στο Instagram προσθέτοντας ότι «αν η αντίδραση αυτή είναι έγκλημα, τότε δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αυτής της χώρας είναι εγκληματίες».

Ο Ιρανός ηθοποιός Hamid Farrokhnezhad έστειλε μήνυμα στον ανώτατο ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ, μέσω των 2,6 εκατομμυρίων ακολούθων του στο Instagram. «Είστε ο ένοχος όλων των πρόσφατων γεγονότων, όλου του αίματος που χύνεται στο έδαφος και από τις δύο πλευρές, τον λαό και τα σώματα ασφαλείας», έγραψε.

Πηγή: Guardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος