Χερσώνα, Ζαπορίζια και θαλάσσιος διάδρομος σιτηρών τα φλέγοντα ζητήματα – «Καμπανάκι» από τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας

Σε τρία σημεία επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον στα μέτωπα της Ουκρανίας: Στη Χερσώνα, που έχει μετατραπεί σε πόλη «φάντασμα» από τις σκληρές μάχες, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που λειτουργεί ελάχιστα με γεννήτριες ντίζελ εξαιτίας των βομβαρδισμών, και στον θαλάσσιο διάδρομο για τη μεταφορά των σιτηρών, όπου η συμφωνία εφαρμόζεται μετ’ εμποδίων.

Χερσώνα: Ενδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα υποχωρήσουν προς τα ανατολικά

Η φωτογραφία του κεντρικού κτιρίου της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Χερσώνα χωρίς τη ρωσική σημαία, πυροδοτεί φήμες για ρωσική αποχώρηση ενόψει της ουκρανικής επέλασης. Παράλληλα, τοπικός ρωσόφιλος αξιωματούχος δηλώνει ότι η Μόσχα πιθανόν να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, εξέλιξη που θα συνιστούσε τεράστια ήττα και καλεί τους κατοίκους της Χερσώνας να φύγουν για να σωθούν.

Ο αξιωματούχος τοπικής αυτοδιοίκησης της Χερσώνας, Κίριλ Στρεμούσοφ ανέφερε: «Απευθύνομαι σε όλους όσοι αγνοήσατε την έκκλησή μας για προστασία από τις επιθέσεις, σας θυμίζω ότι η κατάσταση δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς έρχονται δύσκολες στιγμές και θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, σας ζητώ να σώσετε τις ζωές σας».

Ωστόσο, οι Ουκρανοί παραμένουν επιφυλακτικοί και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας ψεύτικης ρωσικής απόσυρσης που στην πραγματικότητα συνιστά παγίδα. Κι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις πλήττοντας ξανά το Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ αλλά και τη Ζαπορίζια όπου ο πυρηνικός σταθμός αποσυνδέθηκε και πάλι από το ηλεκτροδοτικό δίκτυο, συνεχίζονται οι ανταλλαγές αιχμαλώτων με επιστροφή, αυτή τη φορά, 107 Ουκρανών στρατιωτών.

Συνάντηση Τσαβούσογλου – Στόλτενμπεργκ

Στο έτερο πεδίο αντιπαράθεσης, τη συμφωνία για τα σιτηρά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαψεύδει ότι η Ουκρανία παρείχε εγγυήσεις στη Ρωσία προκειμένου να επιστρέψει στη διαδικασία. Τη σημασία παράτασης της συμφωνίας επεσήμανε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ στη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου.

«Συμφωνήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου ότι είναι σημαντικό η συμφωνία για τα σιτηρά να ανανεωθεί και να παραταθεί», υποστήριξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο επίκεντρο τα σιτηρά

Η Μόσχα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις, λέγοντας ότι δεν έχει αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει σε παράταση της συμφωνίας και ζητώντας άρση των εμποδίων για τις δικές της εξαγωγές. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Ελπίζω ότι οι χώρες που συνεχίζουν να βάζουν εμπόδια στις εξαγωγές μας, εξαγωγές λιπασμάτων και σιτηρών, να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη που έχουν ως υποστηρικτές της συμφωνίας».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου»

Εκτός από την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας καλεί την Ευρώπη να κινηθεί για την αποτροπή μιας μεγάλης ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα του 2023-2024, προειδοποιώντας για τεράστιες ελλείψεις φυσικού αερίου, εάν η Ρωσία σταματήσει εντελώς την παροχή και η Κίνα αυξήσει τις εισαγωγές LNG.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος