Χάκερ στην ιρανική τηλεόραση: «Στοχοποίησαν» τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ

Array

Χάκερ που υποστηρίζουν το κύμα διαδηλώσεων στο Ιράν διέκοψαν δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης παρεμβάλλοντας εικόνα του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να φλέγεται και να στοχοποιείται, ενώ εμφανίζονται φωτογραφίες  γυναικών που έπεσαν θύματα καταστολής.

«Το αίμα των νέων μας έβαψε τα έρια του», έγραφε το μήνυμα στην οθόνη, ενώ τα συνθήματα «θάνατος στον Χαμενεΐ» και «η αστυνομία δολοφονεί τον λαό» αντηχούσαν από τις νέες διαδηλώσεις.

«Ελάτε μαζί μας και ξεσηκωθείτε», έγραφε το δεύτερο μήνυμα των χάκερ ενώ την ευθύνη ανέλαβε  η ομάδα Edalat-e Ali (Η Δικαιοσύνη του Αλή).

«Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τα πλήθη σε δεκάδες σημεία στην Τεχεράνη», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, προσθέτοντας ότι οι διαδηλωτές «πυρπόλησαν και κατέστρεψαν δημόσια περιουσία».

Σύμφωνα με  οργάνωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τουλάχιστον 185 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις.

Ο θυμός έχει φουντώσει από τον θάνατο της 22χρονης Χάμσα Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες αφότου συνελήφθη από την περιβόητη αστυνομία ηθικής για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού κώδικα περί χιτζάμπ και ισλαμικής ενδυμασίας.

Άλλοι 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νοτιοανατολικό τμήμα του Ιράν, κατά την καταστολή διαδηλώσεων που ξέσπασαν από τον φερόμενο βιασμό  έφηβης από αρχηγό της αστυνομίας στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσεστάν, σύμφωνα με την οργάνωση Baluch Activists Campaign με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέλος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σκοτώθηκε το Σάββατο στο Σαναντάι του ιρανικού Κουρδιστάν και ένα μέλος της παραστρατιωτικής δύναμης Basij του IRGC πέθανε στην Τεχεράνη από “σοβαρό τραύμα στο κεφάλι μετά από ένοπλη επίθεση από όχλο”, ανέφερε το IRNA, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας έφτασε τους 14.

Το Ιράν κατηγόρησε ξένες δυνάμεις ότι υποκίνησαν τις διαδηλώσεις, καθώς  συγκεντρώσεις αλληλεγγύης έγιναν ανά τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες κυβερνήσεις έχουν επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν.

Το IRNA ανέφερε επίσης ότι φοιτητές σε πανεπιστήμια στην Τεχεράνη και στο Μπουσέρ στο νότο της χώρας οργάνωσαν συγκεντρώσεις για να καταδικάσουν “τις ενέργειες των ταραχοποιών”.

Ο Ιρανός τραγουδιστής της ποπ Σέρβιν Χατζιπούρ — ο οποίος συνελήφθη αφού το τραγούδι του “Baraye” έγινε viral στο διαδίκτυο και έγινε ύμνος διαμαρτυρίας — εμφανίστηκε ξανά σε ένα βίντεο στο Instagram την Κυριακή για πρώτη φορά από την απελευθέρωσή του.

Σε σύντομο μήνυμά του, ο 25χρονος αρνήθηκε τις σχέσεις του με οποιοδήποτε «κίνημα ή οργάνωση εκτός της χώρας» και είπε ότι το τραγούδι του είχε σκοπό μόνο να «εκφράσει την αλληλεγγύη του στον λαό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος