Βρετανία: Χειροτερεύει το επίπεδο ζωής – Κίνδυνο για πρόωρους θανάτους καταδεικνύει νέα μελέτη

Η κρίση του κόστους ζωής πιθανότατα θα προκαλέσει χιλιάδες πρόωρους θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα διευρύνει σημαντικά το χάσμα πλούτου και υγείας μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων, προτείνει μια νέα μελέτη.

Εκατομμύρια Βρετανοί έχουν πληγεί σκληρά με επίπεδα πληθωρισμού που δεν έχουν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1970 ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, του Covid, του Brexit και της οικονομικής πολιτικής.

Τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος καθώς ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε ενέργεια, το κόστος της οποίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Μια νέα μελέτη μοντελοποίησης υποδηλώνει ότι οι πρόωροι θάνατοι –οι άνθρωποι που πεθαίνουν πριν φτάσουν τα 75– θα αυξηθούν κατά 6,5% φέτος λόγω της κρίσης του κόστους ζωής, με 30 επιπλέον θανάτους ανά 100.000 άτομα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό BMJ Public Health.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στη Σκωτία. Ωστόσο, οι ερευνητές, από τη Δημόσια Υγεία της Σκωτίας και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, δήλωσαν ότι «παρόμοιες επιπτώσεις είναι πιθανές σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς έχουμε μοντελοποιήσει τον αντίκτυπο των μέτρων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου».

Η προβλεπόμενη αύξηση των πρόωρων θανάτων – από την αρχική τιμή 463 ανά 100.000 άτομα σε 493 ανά 100.000 – ισοδυναμεί με χιλιάδες επιπλέον θανάτους ετησίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για να μετριάσει τον αντίκτυπο της κρίσης του κόστους ζωής, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εισήγαγε μια καθολική εγγύηση τιμής ενέργειας (EPG) και στοχευμένες πληρωμές στήριξης κόστους ζωής για τα φτωχότερα νοικοκυριά.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το χαμηλό εισόδημα συνδέεται με χειρότερη υγεία και ότι η πτώση του εισοδήματος επηρεάζει αρνητικά την υγεία. Οι ερευνητές ήθελαν να αξιολογήσουν τον πιθανό αντίκτυπο του πληθωρισμού στα ποσοστά θνησιμότητας φέτος – με ή χωρίς μέτρα μετριασμού.

Χρησιμοποίησαν μοντελοποίηση σεναρίων για να εκτιμήσουν πώς ο πρόσφατος υψηλός πληθωρισμός θα επηρέαζε τα εισοδήματα των νοικοκυριών, πώς τα μέτρα μετριασμού θα τροποποιούσαν αυτές τις επιπτώσεις και πώς θα άλλαζαν ως αποτέλεσμα τα ποσοστά θνησιμότητας, το προσδόκιμο ζωής και τις ανισότητες. Σε κάθε σενάριο που διαμορφώθηκε, τα νοικοκυριά στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές επλήγησαν περισσότερο σε σχετικούς όρους, ακόμη και με κρατική υποστήριξη, και θα είναι 1.400 £ χειρότερα το 2022/23, σύμφωνα με τη μελέτη.

Χωρίς κανένα μετριασμό, ο πληθωρισμός θα αυξήσει τους πρόωρους θανάτους κατά 5% στις λιγότερο υποβαθμισμένες περιοχές και κατά 23% στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, προτείνει η μελέτη. Το σενάριο EPG θα τα μείωνε μεταξύ 3% και 16%, και η προσθήκη της στήριξης του κόστους ζωής θα τα μείωνε μεταξύ 2% και 8%.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, οι πρόωροι θάνατοι στα φτωχότερα νοικοκυριά προβλέπεται να αυξηθούν με ρυθμό τέσσερις φορές ταχύτερο από ό,τι στα πλουσιότερα.

Το συνολικό προσδόκιμο ζωής μειώνεται επίσης σε καθένα από τα τρία σενάρια που διαμορφώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση όμως, προβλεπόταν μεγαλύτερη μείωση του προσδόκιμου ζωής στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν περιορισμούς στη μοντελοποίησή τους. Για παράδειγμα, οι εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό των τιμών δεν περιλάμβαναν το κόστος που σχετίζεται με την ιδιοκτησία, τη συντήρηση και τη διαμονή στο σπίτι κάποιου ή άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Οι επιπτώσεις της θνησιμότητας του πληθωρισμού και της μείωσης του εισοδήματος σε πραγματικούς όρους είναι πιθανό να είναι μεγάλες και αρνητικές, με έντονες ανισότητες στον τρόπο με τον οποίο βιώνονται.

Οι απαντήσεις της δημόσιας πολιτικής που εφαρμόζονται δεν επαρκούν για την προστασία της υγείας και την πρόληψη των διευρυνόμενων ανισοτήτων».

Πηγή: (The Guardian) ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Λονδίνο: Νατάσα Καντζάβελου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ