Bloomberg: Η Ευρώπη εξαρτάται ακόμη από τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα

Η Rosatom, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο που έχει σχεδόν το μονοπώλιο στα καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προμηθεύει πυρηνικά καύσιμα στις ευρωπαϊκές χώρες, από τα οποία εξαρτώνται δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Εάν οι σχέσεις με τη Ρωσία τερματίζονταν πρόωρα, αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε 100 εκατομμύρια Ευρωπαίους, στις χώρες που βασίζονται στους πυρηνικούς σταθμούς ως τη μεγαλύτερη πηγή καθαρής ενέργειας, ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου του τρέχοντος έτους, η Ρωσία παρέχει περίπου το 35 τοις εκατό του εμπλουτισμένου ουρανίου που απαιτείται για τους αντιδραστήρες σε όλο τον κόσμο και έχει κατασκευάσει πολλούς αντιδραστήρες που τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια.

«Ένας εναλλακτικός προμηθευτής είναι απαραίτητος», επεσήμανε πρόσφατα η Φινλανδή Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ενέργειας στο Υπουργείο Οικονομίας Lisa Heikinheimo. Είπε ότι ήταν «ένα πρόβλημα που σύντομα θα γίνει πραγματικότητα». Ωστόσο, πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι θα χρειαστούν χρόνια για να αλλάξουν προμηθευτές.

Από την άλλη πλευρά, η εξαγωγή πυρηνικών καυσίμων αποτελεί βασικό γεωπολιτικό μοχλό για τη Μόσχα και τώρα, λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν μετά της επέμβασης στην Ουκρανία. Η Rosatom επεκτείνει την εμβέλειά της στην Κίνα, την Ινδία, το Ιράν και την Τουρκία, χώρες που δεν έχουν επιβάλει οποιεσδήποτε κυρώσεις στη Ρωσία.

Η Rosatom δεν είναι, μέχρι στιγμής, υπό τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από λίγες ημέρες, η Ουγγαρία έλαβε την πρώτη παράδοση καυσίμου από τη Ρωσία για τον πυρηνικό σταθμό Paks, ο οποίος διαθέτει τέσσερις ρωσικούς αντιδραστήρες VVER-440 και παράγει σχεδόν το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία, ανέφερε ο ιστότοπος Power Technology. Αντί για τον σιδηρόδρομο μέσω της Ουκρανίας, τα καύσιμα έφτασαν αεροπορικώς μέσω του εναέριου χώρου της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, με την έγκριση αυτών των χωρών.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Sijarto δήλωσε ότι υπάρχει μια «κόκκινη γραμμή» για τη χώρα του – όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας πρέπει να εξαιρεθούν από κυρώσεις, όπως η μεταφορά πυρηνικών καυσίμων αεροπορικώς.

Πηγή: Politika.rs 14.4.2022

Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος