BionTech: «H απελευθέρωση της πατέντας δεν είναι λύση» – Άδειες παραγωγής μόνο σε πιστοποιημένες εταιρείες

Βερολίνο, Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Αρνητικός στην άρση της πατέντας για πρακτικούς, ρεαλιστικούς λόγους είναι ο Oυγκούρ Σαχίν, ιδρυτής της εταιρείας ΒionTech που κατασκευάζει το εμβόλιο για τον Covid-19 για λογαριασμό της Pfizer.

«Η απελευθέρωση της πατέντας δεν είναι λύση», είπε ο Σαχίν μιλώντας στην Ένωση Ξένου Τύπου VAP στο Βερολίνο. Το πρόβλημα είναι η επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων και αυτό δεν λύνεται με διάθεση της πατέντας, η οποία στηρίζεται σε εμπειρία τουλάχιστον μίας 20ετίας, είπε ο Σαχίν. «Μόνον για να μεταφερθεί η τεχνογνωσία σε κάποια άλλη χώρα απαιτείται πάνω από ένας χρόνος μέχρις ότου φτάσει στο σημείο να προχωρήσει στην παραγωγή του εμβολίου».

Ο Σαχίν και η εταιρεία BionTech ακολουθούν άλλο δρόμο για την επιτάχυνση της παραγωγής. «Έχουμε πάνω από 30 εταίρους μέχρι στιγμής, με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε τα 3 δις δόσεις εμβολίου που έχουμε σχεδιάσει», είπε ο Σαχίν. Μεταξύ αυτών είναι μεγαθήρια της φαρμακοβιομηχανίας όπως «Sanofi» και «Novartis», αλλά και μικρότερες εταιρίες που προμηθεύουν πρώτες ύλες.

Ο Σαχίν επισημαίνει ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι μία άναρχη παραγωγή εμβολίων χωρίς εγγύηση της ποιότητας. «Το εμβόλιο που θα φτάσει στην Αφρική πρέπει να είναι το ίδιο με το εμβόλιο της Ευρώπης. Δεν θέλουμε ένα εμβόλιο μειωμένης ποιότητας στην Αφρική», τόνισε ο Σαχίν. Για αυτό είναι σε συνομιλίες με οργανισμούς «για να δοθούν άδειες παραγωγής εμβολίου μόνον σε πιστοποιημένες εταιρείες».

Εντωμεταξύ όπως ήδη έχει γίνει γνωστό η καγκελαρία της Γερμανίας βάζει φρένο στην απελευθέρωση της πατέντας για το εμβόλιο του κορονοϊού. «Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι πηγή καινοτομίας και πρέπει να παραμείνει και στο μέλλον», δήλωσε μία εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Βερολίνο στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

«Ο περιοριστικός παράγοντας στην παραγωγή εμβολίων είναι οι δυνατότητες παρασκευής και τα υψηλά στάνταρντ ποιότητας, όχι οι πατέντες» συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Εργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα, ούτως ώστε εντός της Γερμανίας, της ΕΕ αλλά και παγκοσμίως να βελτιωθούν οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίων», πρόσθεσε, αυτό κάνουν και οι εταιρείες παραγωγής. Η Γερμανία στηρίζει με ένα δισεκατομμύριο ευρώ την πρωτοβουλία „Covax“ «με στόχο να φτάσει το εμβόλιο σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο».

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, τάχθηκε σε δημόσιες δηλώσεις του υπέρ της αμερικανικής πρωτοβουλίας για χαλάρωση της προστασίας της πατέντας εμβολίων. Αντίθετα, επιφυλακτικός δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Υγείας, Γιενς Σπαν. Οι Πράσινοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία Μπάιντεν, «τώρα πρέπει να ακολουθήσουν η γερμανική κυβέρνηση και η Κομισιόν της ΕΕ και στην επόμενη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να ταχθούν στο πλευρό των αναπτυσσόμενων χωρών για άρση των πατεντών», είπε η αντιπρόεδρος Τζαμίλα Σέφερ.

Ο Σύνδεσμος Ερευνητικής Φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνει ότι η παραγωγή που έχει σχεδιαστεί επαρκεί για τον εμβολιασμό του πληθυσμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Επιπρόσθετα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση νέας πανδημίας θα συνεχιστεί η εντατική έρευνα. Προς τούτο οι εταιρείες πρέπει να έχουν την ασφάλεια ότι θα πληρώνεται η διάθεση προϊόντων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος