Bερολίνο: «Ανόητη ρωσική προπαγάνδα δυσφήμησης» μετά την υποκλοπή συνομιλίας ανώτατων γερμανών αξιωματικών

«Ανόητη ρωσική προπαγάνδα δυσφήμησης» χαρακτηρίζει η γερμανική κυβέρνηση τις κατηγορίες της Μόσχας για προετοιμασία πλήγματος ρωσικών στόχων με αφορμή την υποκλοπή συνομιλίας ανώτατων αξιωματικών της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας (Luftwaffe). «Η Ρωσία είναι εκείνη που διεξάγει επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία, όχι η Δύση», είπε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ στο Βερολίνο.

Ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

«Δεν πρέπει να παίζουμε το παιχνίδι του Πούτιν», πρόσθεσε ο Μπίχνερ σχετικά με την κριτική που δέχεται ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επειδή είναι αντίθετος με την προμήθεια των πυραύλων Taurus στην Ουκρανία. «Έχουμε καθαρή στάση για την υποστήριξη της Ουκρανίας, η Γερμανία με 7 δισεκατομμύρια μέχρι τώρα χορηγεί τη μεγαλύτερη βοήθεια μετά τις ΗΠΑ, με απόσταση από τις άλλες χώρες», σημείωσε. «Δεν πτοούμαστε από τις άμεσες ή έμμεσες απειλές του Πούτιν με ατομικά όπλα», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Πρέσβης της Γερμανίας στη Ρωσία, Αλεξάντερ γκραφ Λάμπστνορφ, είχε σήμερα συζήτηση στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα. Αντέκρουσε τη ρωσική εκδοχή ότι εκλήθη να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενο της υποκλαπείσας συνομιλίας. Το ίδιο και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που είπε ότι «ήταν μία επίσκεψη από καιρό προγραμματισμένη». Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Γερμανία είναι «σε πολύ στενή συνεργασία» με τους Συμμάχους Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία και παρέπεμψε στην επίσκεψη που πραγματοποιεί αύριο η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, στο Παρίσι και την επίσκεψη του βρετανού υπουργού Εξωτερικών στο Βερολίνο το Σάββατο.

Ερωτηθείς για τις τοποθετήσεις ρώσων αξιωματούχων ότι «η αποναζιστοποίηση της Γερμανίας δεν ολοκληρώθηκε», ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι «δεν είναι πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες δηλώσεις, τις καταγράφουμε. Αλλά δεν μας πτοούν». Σημειώνεται ότι η «αποναζιστοποίηση» ήταν χρησιμοποιήθηκε από τον Πούτιν ως αιτιολογική βάση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για «συνετή αντίδραση στον υβριδικό πόλεμο του Πούτιν» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, παραπέμποντας στην έκκληση του υπουργού Μπόρις Πιστόριους: «Να μην πέφτουμε θύματα του Πούτιν». Εξήγησε ότι εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας που διενεργείται για τις συνθήκες της υποκλοπής, δεν υπάρχουν συνέπειες για τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην υποκλαπείσα συνομιλία, μεταξύ αυτών και του Αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχου Ίνγκο Γκέρχαρτς. Διευκρίνισε δε ότι δεν υπάρχει άλλη περίπτωση υποκλοπής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος