Βρετανικές αντιδράσεις για τη διαρροή συνομιλιών για όπλα στην Ουκρανία

Η διαρροή από τη Ρωσία της συνομιλίας Γερμανών στρατιωτικών αξιωματικών με λεπτομέρειες για τις βρετανικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία είναι “ανησυχητική σε πολλά επίπεδα”, δήλωσε ο βουλευτής Tobias Ellwood, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του κοινοβουλίου.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Ερωτηθείς στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ποια ήταν η πιο ανησυχητική πτυχή, ο κ. Ellwood είπε: “Η μεγάλη δημόσια απογοήτευση για το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έφθασε στο επίπεδο της Βρετανίας στην αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ήταν η δεύτερη μόνο μετά την απογοήτευση για τις καθυστερήσεις σχετικά με το γεγονός ότι οι Αμερικανοί δεν έστειλαν το πακέτο στήριξης των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει μπλέξει στο Κογκρέσο.

“Επομένως, αυτή η υποκλοπή και η διαρροή της συζήτησης για τον στρατιωτικό σχεδιασμό είναι ανησυχητική σε πολλά επίπεδα.

“Πρώτον, για το προφανές, γιατί δεν ακολουθήθηκαν τα βασικά πρωτόκολλα της έννοιας; Αλλά αποκάλυψε επίσης μια ένταση, νομίζω, μεταξύ των ανώτερων Γερμανών στρατιωτικών που θέλουν να δουν την αποστολή των Taurus και του Γερμανού καγκελάριου, η οποία φαίνεται να επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στην πολιτική του επιβίωση παρά στο τι είναι καλύτερο για την ήπειρο. Και είναι επίσης το πώς αυτό διαδραματίζεται στη Γερμανία”, είπε στη συνέντευξη του ο κ. Ellwood.

Και πρόσθεσε: “Μπορείτε να δείτε τις εντάσεις που υπάρχουν στις πρωτεύουσες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουμε για τη συνέχεια στην Ουκρανία, επειδή η παλίρροια φαίνεται να γυρίζει, εκτός αν λάβουν μεγαλύτερη υποστήριξη. Δεν έχουν λάβει τα F-16, δεν λαμβάνουν τα βλήματα πυροβολικού που χρειάζονται και δεν λαμβάνουν τα οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς”.

Ο κ. Ellwood είπε επίσης ότι η Γερμανία “ανταποκρίθηκε καλά” μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά τώρα “βλέπουμε άλλους παράγοντες να μπαίνουν στο παιχνίδι”.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην αρχηγός του στρατού Λόρδος Dannatt δήλωσε ότι οι αξιωματικοί της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας που πιάστηκαν να μιλούν στη μη κρυπτογραφημένη κλήση θα πρέπει να “αποδοκιμαστούν αρκετά αυστηρά”.

“Με μεγάλη απογοήτευση διάβασα αυτή την ιστορία. Νομίζω ότι οι αξιωματικοί της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας που μιλούσαν σε ανοιχτή γραμμή, ειλικρινά, θα πρέπει να κριθούν πολύ αυστηρά”, δήλωσε στο Times Radio”.

“Δεν είναι δική σας ή δική μου δουλειά να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε αν υπάρχουν Βρετανοί στρατιωτικοί στην Ουκρανία” τόνισε.

Ο λόρδος Dannatt δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε οι αμυντικές δαπάνες να αυξηθούν έως και 4%, αλλά δεν αναμένει ότι ο καγκελάριος Jeremy Hunt θα το κάνει αυτό στον προϋπολογισμό της Τετάρτης.

Διαβάστε επίσης: Στο ρωσικό ΥΠΕΞ ο Γερμανός πρεσβευτής μετά τη διαρροή συνομιλιών για όπλα στην Ουκρανία

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος