Αυστραλία – Βικτώρια: Νίκη Εργατικών στις πολιτειακές εκλογές – Ποιοι ομογενείς εκλέγονται

Array

Μελβούρνη/Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Αυτοδύναμη κυβέρνηση και μια τρίτη θητεία στην εξουσία εξασφάλισε το κόμμα των Εργατικών στις πολιτειακές εκλογές για την Βικτώρια.

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός Ντάνιελ Άντριους, που επέβαλε τα μακροβιότερα λοκντάουν της Αυστραλίας στην Μελβούρνη, κατά νικητήρια ομιλία του δήλωσε:

«Φίλοι, η ελπίδα νικά πάντα το μίσος».

«Το να προσπαθείς να είσαι δημοφιλής συνέχεια δεν λειτουργεί, γιατί δεν είναι σωστό», είπε.

«Πρέπει να κάνεις αυτό που είναι σωστό και αυτό προσπαθούσαμε πάντα να πετυχουμε».

Αυστραλία – Βικτώρια: Νίκη Εργατικών στις πολιτειακές εκλογές – Ποιοι ομογενείς εκλέγονται
Ο Στηβ Δημόπουλος με του γονείς του ευχαριστεί για την επανεκλογή του

Μαζί με το Εργατικό κόμμα, εκλέγονται σίγουρα τρείς ομογενείς. Ο Νικ Στάϊκος επανεκλέγεται στην έδρα του στο Bentleigh. O Lee Tarlamis εξελέγη και πάλι στην περιοχή South-Eastern Metropolitan, ενώ ο Στιβ Δημόπουλος διατήρησε την έδρα του Oakleigh, έναντι του επίσης ομογενή Τζιμ Γριβοκοστόπουλου, που κατέβηκε υποψήφιος με το κόμμα των Φιλελευθέρων.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα υπέστη σοβαρη ήττα, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μάθιου Γκάι να ανακοινώνει την παραίτηση του από αρχηγός του πολιτειακού κόμματος των Φιλελευθέρων:

«Δεν θα είμαι πάλι υποψήφιος για τη θέση του αρχηγού».

Σημαντική ενίσχυση των Πρασίνων

Η κάλπη πέρα από νικητές και ηττημένους, έβγαλε και όσους ανέβασαν τα ποσοστά τους, στις πρώτες αλλά και τις δεύτερες προτιμήσεις. Και έδειξε ότι οι ψηφοφόροι στα προάστια της Μελβούρνης γύρισαν την πλάτη και στα δύο μεγάλα κόμματα υπέρ των Πρασίνων και των ανεξάρτητων υποψηφίων. Η ηγέτης των Πρασίνων Samantha Ratnam περιέγραψε το αποτέλεσμα ως «Greenslide», και ελπίζει να διπλασιάσει τους αριθμούς των Πρασίνων στην Κάτω Βουλή από τρεις σε έξι.

Αυστραλία – Βικτώρια: Νίκη Εργατικών στις πολιτειακές εκλογές – Ποιοι ομογενείς εκλέγονταιΟι Πράσινοι με υποψήφια τους την ομογενή Kim Samiotis έκαναν την μεγάλη έκπληξη στην έδρα του Albert Park. H Samiotis είχε ποσοστό 20.54% στις πρώτες προτιμήσεις έναντι 37.13% της υποψήφιας των Εργατικών Nina Taylor, όμως μετά την καταμέτρηση και των δεύτερων προτιμήσεων τελικά κερδίζει με ποσοστό 53. 21% έναντι 46.79% την κα Taylor.

Θρίλερ και με την ομογενή υποψήφια των Εργατικών Kat Theophanous για την διατήρηση της έδρας του Northcote. Η Kat Theophanous αν και με ποσοστό 38.5% προηγείται στις πρώτες προτιμήσεις, απειλείται από τους Πράσινους που δέχτηκαν τις δεύτερες προτιμήσεις των Φιλελευθέρων.

Στο Pascoe Vale η ομογενής των Πράσινων Angelica Panopoulos μετά και τις δεύτερες προτιμήσεις συγκεντρώνει 47.22% έναντι 52.78% του Εργατικού υποψήφιου, αλλά δύσκολα θα εκλεγεί. Στην έδρα του Preston η υποψήφια των Φιλελευθέρων Αμάντα Παλιούρα δεν κατάφερε να εκλεγεί με ποσοστό 16.40%. Στην MIldura η υποψήφια των Εργατικών Στέλλα Ζυγούρα έλαβε 6.2 %.

Με καταμετρημένο το 65% των ψήφων, οι Εργατικοί έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής 52 έδρες, ενώ χρειάζονταν 45 για την αυτοδυναμία. Ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων – Εθνικών έχει κερδίσει 23 έδρες, οι Πράσινοι 4 και οι Ανεξάρτητοι 0, ενώ 9 έδρες δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει.

Περίπου 35 άτομα Ελληνικής καταγωγής συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφιοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος