Αυστραλία: Πρόταση μομφής κατά του πρώην πρωθυπουργού ετοιμάζει η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Array

Αυστραλία, Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας θα υποβάλει πρόταση μομφής κατά του πρώην Αυστραλού πρωθυπουργού Σκοτ ​​Μόρισον, σχετικά με την απόφαση του να αυτοδιοριστεί κρυφά επικεφαλής σε πολλά υπουργεία, όταν ήταν στην εξουσία.  Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, μια έκθεση για τις ενέργειες του διαπίστωσε ότι ήταν «διαβρωτικές» για την εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση. Ο κ. Μόρισον διόρισε κρυφά τον εαυτό του να διαχειρίζεται πολλά υπουργεία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοφυλακίων του υπουργείου Οικονομικών και των Εσωτερικών Υποθέσεων. Πολλοί από τους αρμόδιους υπουργούς έμαθαν για το «καπέλωμα» αυτό πολύ αργότερα, αφού δόθηκε στην δημοσιότητα και μετά την ήττα του Κυβερνητικού Συνασπισμού στις Εθνικές εκλογές.

Ο σημερινός πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ηγέτης των Εργατικών  Anthony Albanese ανακοίνωσε  ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να κινήσει την πρόταση αυτή την εβδομάδα, την τελευταία εβδομάδα συνεδρίασης για το έτος. Τόνισε μάλιστα ό,τι η πρόταση μομφής θα καταστήσει τον πρώην πρωθυπουργό «υπεύθυνο για τις πράξεις του».

Οι Εργατικοί έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οπότε η πρόταση αναμένεται να  περάσει.   Οι προτάσεις μομφής επιτρέπουν στους βουλευτές να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για συναδέλφους τους, ωστόσο δεν έχουν άμεσες νομικές συνέπειες. Είναι ασυνήθιστες και είναι πολύ σπάνιο να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής ένας πρώην πρωθυπουργός.

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Μπέλ την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μόρισον ανέφερε, σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι η απόφασή του να διοριστεί στα υπουργεία ήταν σε μια περίοδο της πανδημίας όπου επικρατούσε κατάσταση επείγουσας ανάγκης.

«Ως πρωθυπουργός, η επίγνωσή μου για ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια και το εθνικό συμφέρον ήταν ευρύτερη από αυτή που γνώριζαν μεμονωμένοι υπουργοί και σίγουρα η έρευνα για την έκθεση», είπε ο κ. Μόρισον. «Αυτό περιορίζει τη δυνατότητα τρίτων να συνάγουν οριστικά συμπεράσματα για τέτοια θέματα».

Αλλά αυτό ήταν κάτι που η πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βιρτζίνια Μπελ, η οποία επέβλεψε την σχετική έρευνα, διέψευσε στην έκθεσή της, λέγοντας ότι οι εξουσίες που έδωσε στον εαυτό του ο κ. Μόρισον σε ορισμένα από τα χαρτοφυλάκια είχαν «λίγη έως καθόλου σχέση με την πανδημία».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονυ Αλμπανίζε ανακοίνωσε  ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να εφαρμόσει και τις έξι συστάσεις της έκθεσης: «Θα εισαγάγουμε νομοθεσία αργότερα αυτή την εβδομάδα για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ ξανά». «Και αυτή την εβδομάδα, επίσης, η Βουλή θα υποβάλει πρόταση μομφής [κατά] του μέλους για την έδρα Κουκ ως αποτέλεσμα των ευρημάτων της Βιρτζίνια Μπελ και της έρευνας».

Το παρασκήνιο γύρω από τις υπέρ εξουσίες που έδωσε στον εαυτό του ο πρώην Αυστραλός πρωθυπουργός, την πτώση του κ. Μόρισον αλλά και την άνοδο του διαδόχου του Άντονυ Αλμπανίζε στην πρωθυπουργία, περιγράφει λεπτομερώς η ομογενής πολιτική αναλύτρια και συγγραφέας Νίκη Σάββα στο βιβλίο της με τίτλο “Bulldozed: Η πτώση του Σκοτ Μόρισον και η άνοδος του Άντονυ Αλμπανίζε».

Στο βιβλίο αυτό, που πρόσφατα κυκλοφόρησε, η Νίκη Σάββα καταγράφει με λεπτομέρειες, την γνώση ή την άγνοια που είχαν στενοί συνεργάτες του πρώην Αυστραλού πρωθυπουργού γύρω από τις υπέρ εξουσίες που είχε αποδώσει στον εαυτό του. Σε ένα απόσπασμα από το βιβλίο γράφει:

«Δεν μπορούσε να σκεφτεί καμία άλλη εξήγηση, και ο Μόρισον σίγουρα δεν ήταν σε θέση να δώσει κάποια που να είχε νόημα, εκτός από το ότι ούτως ή άλλως κατηγορούνταν για όλα και ότι κανείς δεν ήξερε πώς ήταν να είσαι αυτός».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος