Αυστραλία: «Ημέρα ελευθερίας» – Τέλος το λοκντάουν στο Σίδνεϊ

Με το 70% των πολιτών, άνω των 16 ετών, να έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως η Νέα Νότια Ουαλία βγήκε από το λοκντάουν, έπειτα από 106 ημέρες περιορισμών. Οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα, να διασκεδάζουν σε καταστήματα, να πηγαίνουν γυμναστήρια και να επιστρέψουν σε μια περισσότερο φυσιολογική ζωή.

Κάποιοι δεν μπορούσαν να περιμένουν ούτε μέχρι το πρωί, για να πανηγυρίσουν έξω από το σπίτι. Πολλά μαγαζιά άνοιξαν τις πόρτες τους μεσάνυχτα και κερνούσαν σαμπάνια τους πελάτες, που σχημάτιζαν ουρές. Ακόμα και κομμωτήρια δούλεψαν μέσα στην νύχτα.

Ο νέος πολιτειακός πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Ντομινίκ Περοτέτ ήταν από τους πρώτους που κουρεύτηκαν την «ημέρα της Ελευθερίας» στο Σίδνεϊ και είπε πως όλοι οι εμβολιασμένοι «κέρδισαν την ελευθερία τους».

«Βγείτε έξω, συναντήστε τους φίλους σας, φάτε, πιείτε, πάτε σινεμά! Το αξίζετε. Το κερδίσατε με τους εμβολιασμούς σας. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον Covid. Ναι, θα αυξηθούν τα κρούσματα, θα αυξηθούν οι νοσηλείες, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι. Πρέπει να ανοίξουμε για καλό της οικονομίας και της ψυχικής υγείας», τόνισε ο Κ. Περοτέτ.

Από τότε που ανέλαβε, ο νέος πολιτειακός πρωθυπουργός επίσπευσε την έξοδο από τα λοκντάουν κατά δυο εβδομάδες, ενώ σκοπεύει να ανοίξει και τα διεθνή σύνορα της Νέας Νότιας Ουαλίας, για τους πλήρως εμβολιασμένους νωρίτερα. Από την 1η Νοεμβρίου. Παρά τα εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά και τους νεκρούς της μεταλλαξης Δέλτα να ξεπερνάνε τους 400, τις ημέρες του λοκντάουν.

Οι υπόλοιπες πολιτείες και επικράτειες της Αυστραλίας θα ανοίξουν σταδιακά, όσο πετυχαίνουν τους εμβολιαστικούς στόχους.
Ακολουθεί σε λίγες ημέρες η Καμπέρα και στην συνέχεια η Βικτώρια, παρότι μετρά πάνω από 1.600 κρούσματα την ημέρα. Η Μελβούρνη σκοπεύει να εγκαταλείψει τα ρεκόρ λοκντάουν στον κόσμο, ακολουθώντας τον δρόμο που χαράσσει το Σίδνεϊ.
Και όπου βγει… για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Τελευταίες πάντως δείχνουν διατεθειμένες να ανοίξουν τα σύνορα τους πολιτείες του Κουίνσλαντ και της Δυτικής Αυστραλίας, όπου απολαμβάνουν μέχρι στιγμής σχεδόν μηδενικά κρούσματα Covid και θέλουν να παραμείνουν έτσι.

Αυστραλία/Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος