Αυστραλία: Ένας «αλλιώτικος» Παρθενώνας στην Εθνική Πινακοθήκη της Βικτώρια

Array

Ένα αντίγραφο του Παρθενώνα, σύγχρονο, μοντέρνο αλλά με την ίδια πηγή έμπνευσης:-Τον Πολιτισμό που αντιπροσωπεύει το Παγκόσμιο Μνημείο ως ζωντανή Τέχνη η οποία εξελίσσεται στο χρόνο. Στον κήπο της Εθνικής Πινακοθήκης της Βικτώρια στη Μελβούρνη της Αυστραλίας βρίσκεται, ελεύθερα προσβάσιμο από το κοινό, από τη Δευτέρα και θα παραμείνει ως τον Αύγουστο του 2023 το αντίγραφο που έχει το ένα τρίτο των διαστάσεων του αυθεντικού.
Το αρχιτεκτονικό project ονομάζεται “Temple of Boom”, είναι εμπνευσμένο από τις δονήσεις της μουσικής και οι αρχιτέκτονες που το δημιούργησαν ο Αντάμ Νιούμαν και ο Κέβιν Τσάνγκ επισημαίνουν πως δεν προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αντίγραφο, μια ρεπλίκα του αυθεντικού.

Αυτό που επιδιώκουν είναι να αποτελέσει σημείο συνάντησης, συζήτησης, αναζήτησης και έμπνευσης και άλλων καλλιτεχνών με σημείο αναφοράς τις αλλαγές που επιφέρει ο χρόνος σε ένα ζωντανό μνημείο, με τον δυναμισμό και το συμβολισμό του Παρθενώνα.

«Είναι το πιο φορτισμένο κτίριο από άποψη συμβολισμών, πολιτικής και γεωπολιτικής», τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “The Age” ο Άνταμ Νιούμαν, και συνεχίζει:

«Ανάμεσα στους αρχιτέκτονες, τους μηχανικούς και τους αρχαιολόγους υπάρχει η συναίνεση πως δε θα είχαμε τη δυνατότητα να χτίσουμε τον Παρθενώνα σήμερα. Βρίσκεται πάντα εκεί ως μνημείο της καλλιτεχνικής τελειότητας».

Η Εθνική πινακοθήκη της Βικτώρια που φιλοξενεί την καλλιτεχνική δημιουργία, καταρτίζει λίστα με τους καλλιτέχνες που θα παρέμβουν παρουσιάζοντας τα έργα τους, όσο και με το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης για ιδέες καλλιτεχνικής αξιοποίησης από κοινού.

Aνταπόκριση – Αυστραλία: Αλέκος Μάρκελλος | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος