Αυστραλία: Απαγόρευση της σβάστικας με νόμο στη Βικτώρια

Αυστραλία, Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

Η Βικτώρια θα γίνει η πρώτη πολιτεία ή επικράτεια της Αυστραλίας που θα απαγορεύσει τη δημόσια προβολή του ναζιστικού συμβόλου, με την λογική ότι υποκινεί αισθήματα αντισημιτισμού και μίσους.

«Το ναζιστικό σύμβολο εξυμνεί μια από τις πιο απεχθείς ιδεολογίες στην ιστορία – η δημόσια έκθεσή του δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να προκαλεί περαιτέρω πόνο και διχασμό», ανέφερε η Γενική Εισαγγελέας Jaclyn Symes.

Η πολιτειακή κυβέρνηση στην Βικτώρια εισήγαγε σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο, που καθιστά ποινικό αδίκημα για ένα άτομο να εμφανίζει σκόπιμα το ναζιστικό σύμβολο Hakenkreuz, που συχνά αναφέρεται ως ναζιστική σβάστικα. 

Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος, όποιος παρουσιάζει σκόπιμα το ναζιστικό σύμβολο δημόσια θα αντιμετωπίζει ποινικές κυρώσεις έως και σχεδόν 22.000 $, 12 μήνες φυλάκιση ή και τα δύο. 

«Αυτή η μεταρρύθμιση ορόσημο για την Αυστραλία, στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η διάδοση της ναζιστικής και νεοναζιστικής ιδεολογίας μέσω της δημόσιας προβολής του ναζιστικού συμβόλου δεν έχει θέση στη Βικτώρια», τόνισε η πολιτειακή Υπουργός Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Ros Spence.

Είναι σημαντικό ότι το νομοσχέδιο αναγνωρίζει επίσης την πολιτιστική και ιστορική σημασία του ίδιου συμβόλου, για τις βουδιστικές, ινδουιστικές, τζαϊν και άλλες θρησκευτικές κοινότητες ως αρχαίο και ιερό σύμβολο ειρήνης και καλής τύχης. Το νομοσχέδιο δεν απαγορεύει την εμφάνιση της σβάστικας σε τέτοια θρησκευτικά και πολιτιστικά πλαίσια.

Η νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ ένα χρόνο μετά την ψήφισή της για να δοθεί χρόνος για να μεσολαβήσει μία ενημερωτική εκστρατεία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος