Αστυνομία των ηθών στο Ιράν: Αμφιβολίες για το αν καταργείται – Παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις

Array

Η απροσδόκητη ανακοίνωση της διάλυσης της περιώνυμης Αστυνομίας Ηθών στο Ιράν δεν επιβεβαιώνεται από το αρμόδιο υπουργείο εσωτερικών. Η χώρα οδηγείται σε νέο κύκλο διαμαρτυριών και οι γυναίκες στο Ιράν χαρακτηρίζουν την είδηση παραπλανητική.

Νεαρή εργαζόμενη σε κέντρο ψυχαγωγίας στην Τεχεράνη δεν φορούσε μαντήλα και όταν η φωτογραφία κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο η εισαγγελία άνοιξε δικογραφία εναντίον της.

Την ίδια μέρα η πληροφορία για κατάργηση της διαβόητης αστυνομίας ηθικής που επιτηρεί την χρήση της μαντίλας ενθουσίαζε τη Δύση που μιλούσε για νίκη των γυναικών του Ιράν. Η κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει τα λεγόμενα του γενικού εισαγγελέα της χώρας.

Πολλοί τα αποδίδουν και τις πληροφορίες για χαλάρωση της χρήσης της μαντίλας σε προσπάθεια αντιπερισπασμού, κυρίως για την Δύση, καθώς ακόμα και αν το σώμα καταργηθεί, τίποτα δεν θα αλλάξει στην χώρα.

«Όταν άκουσα την είδηση, η οποία πιστεύω ότι ήταν μια μικρή παραπληροφόρηση ότι η αστυνομία ηθικής τάξης καταργήθηκε, σκέφτηκα, ω, αυτό θα αποτελέσει μεγάλο αντιπερισπασμό για τη διεθνές κίνημα αλληλεγγύης», δήλωσε η Μαχσά Αλιμαρντάντι, μέλος οργάνωσης «ARTICLE 19» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τοπικά μέσα λένε πως οι δηλώσεις παρερμηνεύτηκαν και πως ο αξιωματούχος απλά είπε πως η αστυνομία ηθών δεν σχετίζεται με τις δικαστικές αρχές γιατί δεν υπάγεται σε αυτές.

Όσοι Ιρανοί αξιωματούχοι ερωτήθηκαν για το θέμα, τοποθετήθηκαν γενικόλογα.

«Να είστε βέβαιοι πως μέσα στο πλαίσιο της δημοκρατίας και της ελευθερίας που υπάρχει στο Ιράν, όλα πηγαίνουν πολύ καλά» ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμίρ Αμπντολαχιάν.

Αντίθετα οι Φρουροί επανάστασης και σκληροπυρηνικοί μουλάδες υπόσχονται σκλήρυνση της στάσης.

«Το χιτζάμπ είναι η σημαία μας. Η κατάργηση του χιτζάμπ θα σημαίνει την κατάρρευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας» επισήμανε ο Ιρανός βουλευτής, Χοσείν Τζαλαλί.

Εν μέσω αυτού του σκηνικού πολλά μαγαζιά στο Ιράν έκλεισαν ύστερα από έκκληση ακτιβιστών για τριήμερη απεργία προκειμένου να πληγεί οικονομικά το καθεστώς. Οι πολίτες κλήθηκαν να μην κάνουν αγορές στα καταστήματα, ενώ αξιωματούχος ισχυρίζεται πως αυτά κλείνουν γιατί οι έμποροι εκφοβήθηκαν από τους διαδηλωτές.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος