Άρμιν Λάσετ: Παραίτηση σε δόσεις – Δρομολογεί αλλαγή ηγεσίας στο CDU

Βερολίνο, 2021-10-07, ανταπόκριση: Γιώργος Παππάς

Ο Άρμιν Λάσετ δρομολογεί τη διαδοχή του στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με μία παραίτηση σε δόσεις. Ο ηττημένος των εκλογών Λάσετ ανακοίνωσε το απόγευμα ότι το CDU θα αναδείξει νέα ηγεσία στο επόμενο διάστημα, ο ίδιος θα παραμένει προς το παρόν πρόεδρος για να διαχειριστεί τις κομματικές διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου και ηγεσίας.

Προηγουμένως είχε ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης για την απόφασή του να ανοίξει το δρόμο για την ανανέωση ηγεσίας σε ένα παγγερμανικό συνέδριο του CDU. Ο ακριβής χρόνος και τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα.

Ο Άρμιν Λάσετ δεν συμπλήρωσε έναν χρόνο στην προεδρία του CDU από την εκλογή του τον περασμένο Ιανουάριο. Ωστόσο, η διαδοχολογία στο CDU ξεκίνησε αμέσως μετά την ιστορική ήττα του CDU/CSU στις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Οι μνηστήρες, πήραν ήδη θέση μάχης, μεταξύ αυτών, ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν, ο Φρίντριχ Μερτς και ο Νόρμπερτ Ρέντγκεν.

Ο Λάσετ παραμένει πρόεδρος του CDU μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας, για να μην μείνει ακέφαλο το κόμμα σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η πρόταση της Χριστιανικής Ένωσης για έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» με Πράσινους και Φιλελεύθερους παραμένει ενεργή «μέχρι το τελευταίο λεπτό», είπε ο Λάσετ, ακόμα και χωρίς τον ίδιο.

Ωστόσο, τα δύο μικρότερα κόμματα Πράσινοι και Φιλελεύθεροι έκαναν την επιλογή των διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες για τη συγκυβέρνηση του «σηματοδότη» με καγκελάριο τον νικητή των εκλογών Όλαφ Σολτς. Σήμερα διαπραγματεύονταν επί 6 ώρες, θα συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα, Δευτέρα, Τρίτη και με μία διακοπή για να επισκεφθεί ο Όλαφ Σολτς τις ΗΠΑ για την φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ, την Παρασκευή.

Η πλειοψηφία των Γερμανών, 63% σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «infratest» για το πρώτο γερμανικό κανάλι «ARD», προτιμά κυβέρνηση «σηματοδότη» Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων και μόνον 24% μία κυβέρνηση «Τζαμάικα» Χριστιανικής Ένωσης-Πρασίνων-Φιλελευθέρων. Επίσης 63% θεωρούν ότι ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς θα ήταν καλός καγκελάριος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος