Απόπειρα της Μόσχας για «ρωσοποίηση» κατειλημμένων εδαφών «βλέπουν» οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

Η Ρωσία προχωρά με τη «ρωσοποίηση» εδαφών που έχει καταλάβει στην Ουκρανία, εκτιμούν βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Πολίτες σε αυτές τις περιοχές εξαναγκάζονται να λαμβάνουν ρωσικά διαβατήρια, ανέφερε σήμερα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας με ανάρτηση στο twitter, επικαλούμενο πληροφορίες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Κάτοικοι στη Χερσώνα έχουν λάβει προειδοποίηση ότι όσοι δεν αποδεχθούν να λάβουν ρωσικό διαβατήριο μέχρι την 1η Ιουνίου 2023, θα «απελαθούν» και θα κατασχεθεί η περιουσία τους», σύμφωνα με το βρετανικό ΥΠΑΝ.

Η Ρωσία προσάρτησε μονομερώς τις ουκρανικές επαρχίες Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, μέρος των οποίων κατέχουν ρωσικές δυνάμεις, μετά από δημοψηφίσματα που έγιναν στις περιοχές αυτές και έχουν χαρακτηριστεί παράνομα και απάτη σχεδόν από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Το βρετανικό υπουργείο εκτιμά πως αυτή η προσάρτηση είχε σκοπό να βοηθηθεί η ρωσική ηγεσία να απεικονίσει την εισβολή ως επιτυχημένη, ειδικά ενόψει των ρωσικών προεδρικών εκλογών το 2024.

Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία θα διεξαχθούν στις αρχές του 2024 παρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που συνεχίζεται. «Οι εκλογές θα γίνουν», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κίριλο Μπουντάνοφ δήλωσε σήμερα ότι η ανάκτηση ολόκληρης της ουκρανικής επικράτειας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους είναι «εντελώς» εφικτή.

Ο πόλεμος θα μπορούσε να κερδηθεί μόνο με την αποκατάσταση των συνόρων της χώρας του 1991 όταν η Ουκρανία κήρυξε την ανεξαρτησία της μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ο Μπουντάνοφ στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων RBC Ukraine.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-DPA

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος