Aπομακρύνσεις αμάχων στο Αζοφστάλ – Συνέχιση των ρωσικών επιθέσεων (video)

Εγκλωβισμένοι επί εβδομάδες και σε άθλιες συνθήκες στο κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς εργοστάσιο της Αζοφστάλ, οι πρώτοι άμαχοι απομακρύνονται με λεωφορεία και συνοδεία οχημάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού. Αμέσως μετά την αναχώρηση των λεωφορείων που μετέφεραν αμάχους από το εργοστάσιο, ξανάρχισε ο βομβαρδισμός, όπως δήλωσε ο Πέτρο Αντριουτσένκο, βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης.

Ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζει την ελπίδα ότι η εκκένωση της χαλυβουργίας θα συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, στη Μαριούπολη, παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 100.000 άνθρωποι.

Την ίδια ώρα το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία, συνεχίζεται αδιαλείπτως.

Ο στρατός της Ουκρανίας απώθησε επιθέσεις ρωσικών μονάδων, γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, δήλωσε ο περιφερειάρχης Ολεξάντρ Στάρουχ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Οκτώ άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς στις περιφέρειες Χάρκοβο και Ντανιέτσκ, εκ των οποίων τέσσερις στην πόλη Λίμαν, κοντά στο μέτωπο, που απειλείται από τη ρωσική προέλαση.

Στο Χάρκοβο, εκατοντάδες κάτοικοι κρύβονται στο μετρό για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς, ενώ στο Κίεβο σε μια επίσκεψη-αστραπή η πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας τη στήριξη της Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, δύο εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην Μπιέλγκοροντ, περιφέρεια της νότιας Ρωσίας που γειτονεύει με την Ουκρανία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 2/5 οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 κοντά στο Σλοβιάνσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας και επλήγησαν 38 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών, αποθήκες πυρομαχικών και κέντρα ελέγχου.

Δεν στάθηκε δυνατή, η άμεση και ανεξάρτητη επιβεβαίωση των πληροφοριών.

Από την πλευρά της η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 2/5 ένα τουρκικής κατασκευής, πολεμικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Bayraktar κατέστρεψε  δύο ρωσικά σκάφη περιπολίας κλάσης Raptor στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στο Φιδονήσι, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Γενικού Στρατιωτικού Επιτελείου της Ουκρανίας, Βαλέρι Ζαλούζνι.

Δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση από τη Μόσχα σχετικά με τον ισχυρισμό αυτό.

Μια ρωσική ρουκέτα έπληξε τη Δευτέρα 2/5  μια στρατηγικής σημασίας γέφυρα στις εκβολές του Δνείστερου στην περιοχή της Οδησσού της νοτιοδυτικής Ουκρανίας, δήλωσαν οι τοπικές αρχές. Η γέφυρα παρέχει τη μοναδική οδική και σιδηροδρομική σύνδεση στο ουκρανικό έδαφος με ένα μεγάλο νότιο τμήμα της περιοχής της Οδησσού.

Επίσης οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξάρθρωσαν κύκλωμα Ρώσων κατασκόπων, ένας εκ των οποίων εργαζόταν στο ουκρανικό γενικό επιτελείο, δήλωσε αξιωματούχος.

“Ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν νικήσει η Ουκρανία”, δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μίλησε για χρήση απαγορευμένων όπλων από τη Μόσχα, χαρακτήρισε αναξιόπιστο συνομιλητή την Ρωσία, και είπε ότι η χώρα του, χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια από τις Δυτικές χώρες.

Ο κ. Ζελένσκι αποκάλυψε ότι μισό εκατομμύριο συμπατριώτες του έχουν εκπατρισθεί παρά τη θέληση τους στη Ρωσία ή σε άλλα μέρη.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον ελληνικό λαό για την στήριξη που παρέχει στην Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε αντιφατική τη στάση της Τουρκίας ως διαμεσολαβητή.

Στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δήλωσε ότι θα κινητοποιηθεί κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να προστεθούν διατάξεις στο πακέτο βοήθειας ύψους 33 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου οι Αρχές των ΗΠΑ να μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις πόρων Ρώσων ολιγαρχών, να τους ρευστοποιούν και να στέλνουν τα έσοδα απευθείας στο Κίεβο.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Ενέργειας των “27” κρατών-μελών συνεδριάζουν εκτάκτως σήμερα Δευτέρα 2/5, καθώς η Ε.Ε. πασχίζει να καταλήξει σε ενιαία στάση αφού η Ρωσία διεμήνυσε πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, ειδάλλως θα δουν την παροχή να σταματά.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Σχετικές ειδήσεις

Ζελένσκι στην ΕΡΤ: «Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν νικήσει η Ουκρανία» – Τι είπε για το βίντεο στην ελληνική βουλή

Ουκρανία: Δεκάδες άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Αζοφστάλ – Ρωσικές επιθέσεις στα νότια και τα ανατολικά

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος