Αποκάλυψη «βόμβα» των New York Times: Ρώσοι στρατηγοί συζήτησαν τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία

Array

Ρώσοι αξιωματούχοι συζήτησαν πότε και με ποιον τρόπο η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία. Το αποκάλυψαν οι New York Times, επικαλούμενοι πληροφορίες Αμερικάνων υψηλόβαθμων Αξιωματούχων. H Ρωσία, πάντως, επιστρέφει στη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φέρνει στον Βλαντίμιρ Πούτιν τα αποτελέσματα που θα ήθελε και όπως αποκαλύπτουν οι New York Times ανώτατα στελέχη του ρωσικού Στρατού συζήτησαν τον Οκτώβριο το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων. Το Κρεμλίνο απέρριψε το δημοσίευμα ως ανεύθυνο και το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη στην αρχή της αποτροπής του πυρηνικού πολέμου, τονίζοντας ότι πρόκειται για πόλεμο απαγορευτικό να γίνει και δεν θα έχει νικητές.

«Επαναβεβαιώνουμε πλήρως τη δέσμευσή μας στην κοινή δήλωση των ηγετών των πέντε πυρηνικών κρατών για την αποτροπή ενός πυρηνικού πολέμου και την αποφυγή μιας κούρσας εξοπλισμών από τις 3 Ιανουαρίου 2022», σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Νωρίτερα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ με νέα ανάρτηση στο Telegram, ωστόσο, είχε ξεκαθαρίσει πως ενδεχόμενη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο θα αποτελέσει υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία και πως θα την αναγκάσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά.

«Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι δυτικές χώρες σπρώχνουν τον κόσμο σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Μόνο η πλήρης και τελική νίκη της Ρωσίας θα αποτελέσει εγγύηση έναντι μιας παγκόσμιας σύγκρουσης», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, επιμένουν πως για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει χρήση πυρηνικών.

«Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε το θέμα όσο καλύτερα μπορούμε, και δεν βλέπουμε ενδείξεις πως η Ρωσία κάνει προετοιμασίες για τέτοια χρήση», τόνισε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Η Ρωσία, πάντως, κατηγορεί τη Δύση πως ενθαρρύνει το Κίεβο με όπλα, πληροφορίες, επιλογή στόχων και μισθοφόρους και καλεί την Βρετανίδα πρεσβεύτρια  στη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις.

«Φυσικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι Βρετανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη στις 29 Οκτωβρίου, τη δολιοφθορά του Nord Stream. Δεν θα μείνουν χωρίς αντίδραση», υπογραμμίζει η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος Ρωσικού ΥΠΕΞ.

Την επιστροφή στην συμφωνία για τα σιτηρά ανακοίνωσε η Ρωσία

Την ίδια ώρα η Ρωσία ανακοίνωσε την επιστροφή της στην συμφωνία για τα σιτηρά, καθώς έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας από τους Ουκρανούς.

«Ταυτόχρονα, η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αποσυρθεί από αυτές τις συμφωνίες, εάν αυτές οι εγγυήσεις παραβιαστούν από την Ουκρανία», επισήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Την επιστροφή επιβεβαίωσε και ο Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό κοινοβούλιο, με την Ουκρανία να αναφέρει πως η στροφή της Ρωσίας ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχτηκε κυρίως από την Τουρκία.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος