Απεβίωσε ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, 87 ετών, ιδρυτής της Luxottica

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Απεβίωσε ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, 87 ετών, ιδρυτής της Luxottica και πρόεδρος του ομίλου EssilorLuxottica, διεθνή κολοσσού των οπτικών με περισσότερους από 180.000 υπαλληλικό προσωπικό.

Μέτοχος (μεταξύ άλλων) των Mediobanca, Generali και Covivio, με τρία πτυχία και δύο τιμητικά μεταπτυχιακά διπλώματα, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ο φετινός οικογενειακός πλούτος της οικογενείας του ανέρχεται σε περίπου 25 δισ. ευρώ.

Γεννημένος το 1935 στο Μιλάνο, με καταγωγή μια φτωχή οικογένεια από τη Μπαρλέτα της Νότιας Ιταλίας, ξεκίνησε την καριέρα του ως μαθητευόμενος σε έναν κατασκευαστή εργαλείων στο Μιλάνο. Όμως αποφάσισε να μετατρέψει τις δεξιότητές του στη μεταλλουργία.

Μετά από βραδινά μαθήματα στην Ακαδημία Μπρέρα στο Μιλάνο, σε ηλικία 22 ετών μετακόμισε στο Agordo στην επαρχία Belluno του Βένετο, για να ανοίξει ένα κατάστημα σκελετών γυαλιών. Μετά από τρία χρόνια, το 1961, το κατάστημα μετετράπη στην εταιρεία Luxottica, με δεκατέσσερις υπαλλήλους. Από εκεί η επέκταση στη Γερμανία, η συνεργασία με τον σχεδιαστή Giorgio Armani και η πρόσβαση στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Μιλάνου τον ανέδειξαν ως εξαιρετικό επιχειρηματία.

Η Luxottica επεκτάθηκε σταδιακά ενσωματώνοντας γνωστές μάρκες όπως τις Persol, US Shoe Corporation (LensCrafters), Ray-Ban, Sunglass Hut, Inc., Cole National, και τελευταία την Oakley (το 2007). Σημειωτέον, στις αρχές Μαϊου ο ηγέτης και ιδρυτής της Meta, Mark Zuckerberg, συνάντησε στο Μιλάνο τον Πρόεδρο του κολοσσού γυαλιών EssilorLuxottica στα πλαίσια συνεργασίας για την παραγωγή γυαλιών του metaverse, όπως είχε ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο 2021.

Πολλά τα συλλυπητήρια μηνύματα από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο για έναν άνθρωπου που – όπως σημειώνει σήμερα η Corriere della Sera – “έγινε σύμβολο σε όλο τον κόσμο, τόσο της ιταλικής τεχνογνωσίας και ενός μοναδικού επιχειρηματικού μοντέλου, όσο και του αυτοδημιούργητου ανθρώπου”.

Περισσότερα σε λίγο..

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος