Εφιάλτης δίχως τέλος στη Γάζα για τους αμάχους – Ισραήλ: «Η τύχη της Χαμάς στο Νότο θα είναι χειρότερη από αυτή στο Βορρά»

Στην νέα δραματική φάση εισέρχεται ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, δεδομένου ότι τα ισραηλινά άρματα εισέρχονται πλέον και στη νότια Γάζα, όπου έχουν εγκλωβιστεί 2 εκατομμύρια άμαχοι.

Όπως μετέδωσε (21:00) η απεσταλμενη της ΕΡΤ στο Σντερότ, Ευτυχία Πενταράκη, τα ισραηλινά άρματα πλησιάζουν τις πόλεις του νότου, με τους αμάχους να αναζητούν διαφυγή.

Χιλιάδες καλούνται να μετακινηθούν από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γάζας, Χαν Γιουνίς, είτε προς Ράφα, είτε προς τα παράλια. Ενδεικτική του δράματος είναι η προειδοποίηση των ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι ο κόσμος δεν έχει πού να πάει. «Δεν έχουμε πού να πάμε, στείλτε μας στον τάφο να τελειώνουμε» αναφέρει ενδεικτικά, άμαχος σε απόγνωση.

Ο Λευκός Οίκος στέλνει αντιποσωπεία στο Ισραήλ, υπό την Καμάλα Χάρις, ζητώντας μεγαλύτερη προστασία των αμάχων, ενώ ο Νετανιάχου «βουλιάζει» στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, 50 άνθρωποι που είχαν βρει καταφύγιο σε δύο σχολεία στην Γάζα, βρέθηκαν νεκροί από αεροπορικές επιθέσεις.

«Η τύχη των μελών της Χαμάς στο Νότο θα είναι χειρότερη από αυτή στο Βορρά» διαμηνύει ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος ανακοίνωσε πως δεν θα δεχθεί πρόσφυγες στα εδάφη της και η Ιορδανία έχει προαναγγείλει ότι αυτή η συζήτηση είναι «κόκκινο πανί».

Χωρίς τηλεπικοινωνίες – internet ξανά η Γάζα

Το απόγευμα της Δευτέρας, κόπηκαν όλες οι τηλεπικοινωνίες και το internet στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες κόπηκαν εντελώς στη λωρίδα της Γάζας, δήλωσε η Παλαιστίνια εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel τη Δευτέρα.

«Λυπούμαστε που ανακοινώνουμε την πλήρη παύση του επικοινωνιών και υπηρεσιών Διαδικτύου με τη Λωρίδα της Γάζας, κύρια μονοπάτια που είχαν προηγουμένως επανασυνδεθεί αποσυνδέθηκαν ξανά», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως οι τηλεπικοινωνίες αλλά και το internet έχουν κοπεί αρκετές φορές στη Γάζα, απομονώνοντας την εντελώς από τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι αδύνατον να τηλεφωνήσει κανείς σε συγγενείς, να καλέσει ασθενοφόρα ή να συνεννοηθεί με τους συνεργάτες του στον θύλακα αυτόν, καθώς ο Ισραήλ διεύρυνε τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο ίδιος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι είχε διακοπεί εντελώς η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα, ενώ λίγες μέρες αργότερα και εν μέσω ολονύχτιων μαχών, η Χαμάς έλεγε ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί «έντονους βομβαρδισμούς» γύρω από πολλά νοσοκομεία στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, λίγο μετά τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών.

ΗΠΑ προς Ισραήλ: Θέλουμε τα επίπεδα παράδοσης καυσίμων στη Γάζα να ανεβαίνουν εκ νέου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα το Ισραήλ να επιτρέψει να εισέλθουν περισσότερα καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εκεχειρία που διήρκησε μια εβδομάδα και κατέρρευσε την Παρασκευή.

“Νωρίς την Παρασκευή, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επέτρεπε την είσοδο καυσίμων” στη Γάζα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, καθώς το υπό πολιορκία παλαιστινιακό έδαφος αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

“Είχαμε πολύ ειλικρινείς συνομιλίες μαζί τους ως προς την ανάγκη για καύσιμα (στον θύλακα) και είδαμε να εισέρχονται καύσιμα την Παρασκευή”, δήλωσε. “Είδαμε να εισέρχονται επιπλέον καύσιμα το Σάββατο, αλλά είναι στα επίπεδα πριν από την παύση. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να δούμε (τα επίπεδα παράδοσης καυσίμων) να ανεβαίνουν ξανά, όχι μόνο στα επίπεδα των καυσίμων που εισήλθαν (στη Γάζα) κατά τη διάρκεια της παύσης, αλλά ακόμα πιο ψηλά”.

Γκουτέρες προς Ισραήλ: Να αποφευχθούν ενέργειες επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα

Ο γενικός γραμματέας των Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε το Ισραήλ να «αποφύγει περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και να προστατέψει τους αμάχους από περισσότερα δεινά», δήλωσε εκπρόσωπός του.

Ειδικότερα, «ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την ανάγκη για απρόσκοπτη και διαρκή ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του λαού σε όλη τη Λωρίδα. Για τους ανθρώπους που έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος να πάνε και έχουν πολύ λίγα για να επιβιώσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.

Έρευνα ισραηλινών Αρχών: Χρηματιστές φέρονται να έβγαλαν δισεκατομμύρια «σορτάροντας» μετοχές λίγο πριν το μακελειό

Σύμφωνα με δύο Αμερικανούς καθηγητές Νομικής, έναν από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και έναν από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τις εβδομάδες πριν από την 7η Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών μετοχών στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.

Οι ανοιχτές πωλήσεις ότι είναι το λεγόμενο «short selling», δηλαδή όταν κάποιος πουλάει τις μετοχές που έχει – γιατί περιμένει ότι θα πέσει η τιμή τους – και αργότερα τις αγοράζει ξανά έχοντας κρατήσει το κέρδος.

Οι δύο καθηγητές παρατήρησαν ότι το «σορτάρισμα» μόνο στη Λεούμι, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ, από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, έφερε κέρδη 862 εκατομμύρια δολάρια. Αναφέρουν ότι τέτοιου είδους «σορτάρισμα» σε αυτή την έκταση δεν είχε παρατηρηθείούτε σε παλιότερες κρίσεις στο Μεσανατολικό, ούτε κατά την πανδημία του κορονοϊού.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν αρνηθεί ότι γνώριζαν πως η Χαμάς σχεδίαζε τέτοια επίθεση, γεγονός που αρνήθηκαν και οι σύμμαχοι της οργάνωσης, αλλά και οι ισραηλινές υπηρεσίες, έχοντας απολογηθεί για την αποτυχία τους να την αποτρέψουν.

Ερντογάν: Η υπεράσπιση της Γάζας σημαίνει υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης

«Χασάπη της Γάζας» χαρακτήρισε για μία ακόμη φόρα τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην 39η Υπουργική Σύνοδο της Μόνιμης Επιτροπής Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να δικαστεί όπως ο Μιλόσεβιτς.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η υπεράσπιση της Γάζας και της Ραμάλα ισοδυναμεί με την υπεράσπιση της Κωνσταντινούπολης: «Ο χασάπης της Γάζας Νετανιάχου αποκάλυψε ο ίδιος μπροστά στις κάμερες ότι το θέμα δεν είναι η Γάζα ή η Ραμάλα, αλλά η επίτευξη επεκτατικών στόχων. Ως εκ τούτου, η υπεράσπιση της Γάζας και της Παλαιστίνης σημαίνει υπεράσπιση της Μέκκας, της Μεδίνας, της Κωνσταντινούπολης, της Δαμασκού, της Βηρυτού, της Βαγδάτης και άλλων ισλαμικών πόλεων μαζί με την Ιερουσαλήμ».

Απολογισμός υπ. Υγείας Χαμάς: Τουλάχιστον 15.899 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Τουλάχιστον 15.899 Παλαιστίνιοι, το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Ο απολογισμός αφορά στο διάστημα από τις 7 Οκτωβρίου, έκανε γνωστό τη Δευτέρα (4/12) το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

Πηγή: ΕΡΤΑνταπόκριση – Ισραήλ: Ευτυχία ΠενταράκηΡεπορτάζ: Παντελής Γκόνος

Διαβάστε επίσης:

Αποστολή ΕΡΤ – Σντερότ Ισραήλ: Ευτυχία Πενταράκη | Κάμερα: Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος | Ήχος: Παναγιώτα Δερβιτσιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος