Ανησυχία για το νέο κύμα κορονοϊού στην Κίνα – Απειλεί με αντίμετρα το Πεκίνο

Array

Με αντίμετρα απειλεί το Πεκίνο τις χώρες που έλαβαν περιοριστικά μέτρα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.

Το Πεκίνο χαρακτήρισε ως «απαράδεκτα» τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλουν κάποιες χώρες σε ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα, η οποία από την άλλη πλευρά ανακοινώνει απειροελάχιστα κρούσματα, σε σχέση με τα πραγματικά μεγέθη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν μόλις τρεις νέοι θάνατοι.

Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Μάο Νινγκ, «είμαστε έντονα αντίθετοι σε τέτοιες πρακτικές» και θα προχωρήσουμε σε αντίμετρα με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.

Σημειώνεται ότι πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα:

    • ΗΠΑ
    • Γαλλία
    • Ιταλία
    • Ισπανία
    • Αυστραλία
    • Καναδάς
    • Ηνωμένο Βασίλειο
    • Ισραήλ
    • Ιαπωνία
    • Νότια Κορέα
    • Ινδία
    • Μαρόκο

Το Κατάρ πρόκειται από σήμερα να απαιτεί από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός του από την Κίνα να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για COVID-19 , το οποίο θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες από την αναχώρησή τους.

Το τεστ θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους ταξιδιώτες ανεξαρτήτως του εμβολιαστικού καθεστώτος τους.

Την Τετάρτη στις Βρυξέλλες συνεδριάζει εκτάκτως ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης κρίσεων για τη λήψη αποφάσεων.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη προσέφερε στην Κίνα δωρεάν εμβόλια κατά της COVID-19 για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Ισπανία και Γαλλία έχουν ήδη ζητήσει να επιστρέψουν τα υποχρεωτικά τεστ στους επιβάτες που μπαίνουν στην Ευρώπη, από την Κίνα.

Έκτακτη συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων συγκάλεσε για την Τετάρτη η σουηδική προεδρία για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει τις προσπάθειες για την γενετική αλληλουχηση του ιού, την κλινική διαχείριση και την αξιολόγηση των επιπτώσεων και εξέφρασε την προθυμία να παράσχει υποστήριξη σε αυτούς τους τομείς, καθώς και στις επικοινωνίες κινδύνου σχετικά με τον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση του δισταγμού των πολιτών.

Διαβάστε ακόμα: Συνάντηση ΠΟΥ με Κινέζους αξιωματούχους: Να παραδοθούν λεπτομερή δεδομένα μέχρι στις 3 Ιανουαρίου

Για την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Το μεγάλο πρόβλημα για τον υπόλοιπο κόσμο είναι να μάθει ποια στελέχη του ιού κυκλοφορούν στην Κίνα» είπε και επισήμανε ότι «το ζητούμενο είναι όταν έρχονται να μπορούμε να παίρνουμε δείγματα από ταξιδιώτες από την Κίνα για να ξέρουμε ποια στελέχη κυκλοφορούν στη χώρα».

Ακόμα ο κ. Βασιλακόπουλος μίλησε για τη γρίπη και πότε αναμένουμε την κορύφωσή της στη χώρα μας.

Πηγή: ΕΡΤ | Επιμέλεια: Ρίτσα Καστάνη | Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος