«Απαγορευμένη ζώνη» η περιοχή γύρω από σταθμό LNG στην Πολωνία

Τη δημιουργία «απαγορευμένης ζώνης» σε ακτίνα 200 μέτρων γύρω από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Σφινούστσε, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας, επικαλούμενος λόγους ανησυχίας για ρωσική κατασκοπευτική δραστηριότητα.

Η απαγορευμένη ζώνη δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του τερματικού σταθμού, δήλωσε ο διαχειριστής του αγωγού φυσικού αερίου της Πολωνίας, για τη μονάδα που βρίσκεται στην ακτή της Βαλτικής.

«Λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των κρίσιμης σημασίας υποδομών, στις οποίες ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Σφινούστσε κατέχει στρατηγική θέση» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι. «Οι εμπειρίες των περασμένων μηνών, περιλαμβανομένης της ζημιάς που προκλήθηκε στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να διασφαλισθεί η ασφάλεια του πολωνικού κράτους και των Πολωνών», προσέθεσε.

Η Ιβόνα Ντομινιάκ, εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας Gaz-System που διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου, δήλωσε ότι η ανακοίνωση δεν έχει αντίκτυπο στην λειτουργία του σταθμού και πως τα δεξαμενόπλοια καταφτάνουν χωρίς προβλήματα.

Η Πολωνία έχει στραφεί στο μεταφερόμενο μέσω θαλάσσης υγροποιημένο φυσικό αέριο που παραδίδεται στο Σφινούστσε για να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Έχει επίσης αρχίσει να λαμβάνει αέριο από αγωγούς από τη Νορβηγία μέσω της Δανίας και της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία τον περασμένο Απρίλιο, όταν η Βαρσοβία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

Πηγή: ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος