Αντιπυρικές ζώνες ενόψει νέου καύσωνα στη Γαλλία – Επιστροφές κατοίκων σε καμένη γη στην Ισπανία

Γιγαντιαίες τάφροι, εμφανίζονται στη νοτιοδυτική Γαλλία καθώς έχει ξεκινήσει «η μάχη των αντιπυρικών ζωνών», με συνεχείς προειδοποιήσεις ότι ο τέταρτος καύσωνας είναι θέμα χρόνου και συνιστά απειλή για νέες επικίνδυνες αναζωπυρώσεις. Ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί για καθοριστικές ημέρες. «Ευνοϊκή» χαρακτήρισε την κατάσταση της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή της Μαδρίτης ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, εκτιμώντας ότι οι επόμενες ώρες θα είναι «αποφασιστικής» σημασίας.

Μια εβδομάδα υπεράνθρωπης μάχης για 2.500 πυροσβέστες, έφερε αίσιο αποτέλεσμα, τουλάχιστον για 60.000 κατοίκους των προαστίων του Μπορντό που επέστρεψαν στα σπίτια τους, υπό την προϋπόθεση να είναι σε επιφυλακή. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Περιφέρεια της Ζιρόντ, η κατάσταση αυτή την ώρα παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο ως και 200.000 άτομα, ανάμεσά τους και παραθεριστές, παραμένουν υπό εντολή εκκένωσης.


Σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής παραμένουν οι στρατηγικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις στη νοτιοδυτική Γαλλία, καθώς οι καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην περιοχή της Ζιρόντ πλησίασαν επικίνδυνα, κομβικά σημεία για την εθνική άμυνα της χώρας. Ειδικότερα, στις περιοχές Λε Αγιάν και Σεν-Μεντάρ-αν-Ζαλ  δύο από τις περιοχές που εκκενώθηκαν προληπτικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου— βρίσκονται εργοστάσια που είναι κρίσιμα για την παραγωγή και τον εφοδιασμό των γαλλικών βαλλιστικών πυραύλων M51, οι οποίοι εκτοξεύονται από υποβρύχια. Η πυρκαγιά στην περιοχή Λαντ – δημοφιλής τουριστικός προορισμός – έχει κατακάψει σχεδόν 104.000 στρέμματα πευκοδάσους, ενώ εκατοντάδες σπίτια έγιναν παρανάλωμα.

Ισπανία: Λήξη εκκένωσης για 15 δήμους

Για σταδιακή βελτίωση μιλά και η κυβέρνηση της Μαδρίτης με προειδοποιήσεις ωστόσο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί νότιοι άνεμοι συντηρούν τον υψηλό κίνδυνο αναζωπυρώσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Οι νεκροί ανέρχονται σε 14, μετά τον θάνατο εγκαυματία.

Τα μέτωπα στην Άβιλα και τη Μαδρίτη παραμένουν ενεργά, αλλά αρχίζουν να υποχωρούν, επιτρέποντας στους κατοίκους 15 δήμων να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εννέα χιλιάδες κάτοικοι του Καστεγιόν και 6.000 από 11 δήμους στο Τολέδο επέστρεψαν επίσης στα σπίτια τους.

Οι πυρκαγιές στην περιοχή της Μαδρίτης, καθώς και η γιγαντιαία πυρκαγιά στην Άβιλα λίγα χιλιόμετρα μακριά έχουν ήδη καταστρέψει 800.000 στρέμματα.στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αρκετές περιοχές, οι δημοτικές αρχές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να προσεγγίσουν όλες τις πληγείσες εκτάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι η πλήρης αποτίμηση των απωλειών θα απαιτήσει αρκετές ημέρες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος