Αντίδραση της Ρωσικής διπλωματίας και Εκκλησίας στις δηλώσεις του Ποντίφικα Φραγκίσκου

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής 

Ραγδαίες οι εξελίξεις όσον αφορά το διπλωματικό μέτωπο μεταξύ Αγίας Έδρας και Ρωσίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του Ποντίφικα στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Πάπας είχε δηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, ενώ είχε μιλήσει και για τον Πατριάρχη Κύριλλο.

Το πρωί της Τετάρτης 4 Μαΐου διαφάνηκε άνοιγμα από την πλευρά του Κρεμλίνου, με τη δήλωση του Ρώσου Πρέσβη στην Αγία Έδρα, Aleksandr Avdeev, πως “σε οποιαδήποτε διεθνή συγκυρία, ο διάλογος με τον Πάπα είναι σημαντικός για τη Μόσχα. Και ο Ποντίφικας είναι πάντα ένας ευπρόσδεκτος, επιθυμητός συνομιλητής”.

Νωρίς το απόγευμα όμως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, πάγωσε το εν λόγω σενάριο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως τέτοιου είδους (διπλωματικές) πρωτοβουλίες “περνούν από τις διπλωματικές υπηρεσίες”, και μάλιστα τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή “δεν υπάρχουν συμφωνίες σχετικά με τις συναντήσεις”.

Εκτενέστερη, αλλά και σφοδρότερη, ήταν η αντίδραση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Σύμφωνα με την Ιταλική Corriere della Sera και το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενες το Πατριαρχείο της Μόσχας, ο Ποντίφικας Φραγκίσκος φέρεται να “παρερμήνευσε τη συνομιλία” και να χρησιμοποίησε “λανθασμένο τόνο” κατά τη διάρκεια της αναφοράς του στην συνέντευξη.

Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο πως ο Ποντίφικας είχε δηλώσει στην συνέντευξη πως “μίλησα με τον Κύριλλο για σαράντα λεπτά μέσω Zoom. Τα πρώτα είκοσι, με ένα χαρτί στο χέρι, μου διάβασε όλες τις δικαιολογίες για τον πόλεμο. Άκουσα και του είπα: Δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτό” ενώ σχολίασε χαρακτηριστικά πως “ο Πατριάρχης δεν μπορεί να μετατραπεί σε παπαδάκι του Πούτιν”.

Το Πατριαρχείο σχολιάζει πως “είναι απίθανο οι δηλώσεις του Πάπα να συνεισφέρουν στην εγκαθίδρυση ενός εποικοδομητικού διαλόγου” μεταξύ των δύο Εκκλησιών. “Ζούμε σε διαφορετικά πεδία ενημέρωσης” εφόσον “τα Δυτικά ΜΜΕ δεν έχουν μιλήσει σχεδόν καθόλου για κάποια γεγονότα” σύμφωνα με το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Σύμφωνα με την Ρωσική πλευρά, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνομιλίας με τον Ποντίφικα Φραγκίσκο στις 16 Μαρτίου, ο Πατριάρχης Κύριλλος, αναφερόμενος στους λόγους της σύρραξης, “παρατήρησε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 με τα γεγονότα του Μαϊντάν στο Κίεβο, που οδήγησαν σε αλλαγή εξουσίας” στη χώρα, και μάλιστα αναφέρθηκε σε βίαια επεισόδια μεταξύ ειρηνικών ρωσόφωνων διαδηλωτών και ναζιστικών ομάδων. Σύμφωνα λοιπόν με το Πατριαρχείο “όλα αυτά τα παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση σχεδόν σε ζωντανή μετάδοση. Αυτό το φρικτό «μάθημα» από την Οδησσό επηρέασε την απόφαση του λαού της νοτιοανατολικής Ουκρανίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του”.

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Κύριλλος τόνισε πως “στο τέλος της Σοβιετικής εποχής, η Ρωσία είχε καθησυχαστεί ότι το ΝΑΤΟ δεν θα μετακινούταν “ούτε μια ίντσα προς τα Ανατολικά. Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση αθετήθηκε” και έτσι “δημιουργήθηκε μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση: τα σύνορα του ΝΑΤΟ βρίσκονται 130 χιλιόμετρα από την Αγία Πετρούπολη, ο χρόνος πτήσης των πυραύλων είναι ολίγων λεπτών”. Το σημείωμα τονίζει πως “εάν η Ουκρανία γινόταν δεκτή στο ΝΑΤΟ, ο χρόνος πτήσης στη Μόσχα θα ήταν επίσης ολίγων λεπτών. Η Ρωσία δεν μπορούσε και δεν μπορεί να επιτρέψει να συμβεί αυτό”.

Τέλος, στην συνομιλία με τον Πάπα ο Πατριάρχης φαίνεται να υπογράμμισε πως “φυσικά, αυτή η κατάσταση με πληγώνει βαθιά. Το ποίμνιό μου είναι και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης, κυρίως Ορθόδοξοι” και έκλεισε λέγοντας πως “είναι πολύ σημαντικό στις παρούσες συνθήκες να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος