Στις κάλπες οι Ιταλοί για την κρίσιμη αναμέτρηση

Array

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής η εκλογική διαδικασία στην Ιταλία με έκδηλο τον προβληματισμό στις Βρυξέλλες για την προοπτική να αναλάβει την εξουσία ακροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός.

Από το πρωί και μέχρι τις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) 50.869.304 Ιταλοί καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, για να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου της χώρας.

Πρόκειται για κρίσιμες εκλογές, με την προσοχή της Ευρώπης, και όχι μόνο, στραμμένη στη Bel Paese, εφόσον το νέο πολιτικό χρώμα της χώρας θα καθορίσει και την πορεία της.Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά στην Ιταλία -την τρίτη οικονομία της ΕΕ και ιδρυτικό της μέλος- θα αναλάβει την εξουσία η πλέον ακροδεξιά κυβέρνηση στην μεταπολεμική της ιστορία.

Διάφορες οι πολιτικές παρατάξεις υποψήφιες -και με εσωτερικές διακομματικές διαφορές- που αποκτούν ειδικό βάρος λόγω του υφιστάμενου περίπλοκου εκλογικού συστήματος: το Rosatellum, ένα μείγμα αναλογικής και πλειοψηφικού, κάτι που οδηγεί σε αναγκαστικές παρατάξεις όπως η Κεντροδεξιά, Κεντροαριστερά και Τρίτο Πόλο.
Στην εξίσωση μάλιστα προστίθεται η μείωση των θέσεων στο Κοινοβούλιο κατά περίπου 40%, αλλά και το γεγονός πως για πρώτη φορά η ηλικία για να ψηφιστούν οι Γερουσιαστές πέφτει από τα 25 στα 18 έτη, αυξάνοντας το εύρος του εκλογικού σώματος κατά 3,8 εκ. πολίτες.

Δύο οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση: το συντηρητικό μέτωπο (με το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) και το προοδευτικό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Παράλληλα, ως ανεξάρτητη δύναμη παίρνει μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

Ανησυχία για αυξημένη αποχή

Κοινή έκκληση όλων των κομμάτων είναι οι πολίτες να σπεύσουν στις κάλπες και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, εφόσον ο φόβος είναι η αποχή να ξεπεράσει το 30%, κάτι το οποίο εξηγείται από την απογοήτευση του κόσμου από το πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τουλάχιστον στο ένα τρίτο της χώρας, κατά τη διάρκεια, σχεδόν όλης της ημέρας, αναμένονται σφοδρές βροχοπτώσεις. Κάτι που, σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα.

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας πρόκειται να παρουσιάσουν σειρά Exit Poll, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί.

Ανταπόκριση – Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

Σχετική είδηση: Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες στην Ιταλία – Φαβορί η ακροδεξιά Μελόνι 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος