Παγκόσμιος συναγερμός για το χτύπημα του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια (video)

O μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης στη Ζαπορίζια βρίσκεται από τα ξημερώματα υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Είχαν προηγηθεί δραματικές εικόνες με το κτίριο εκπαίδευσης των εγκαταστάσεων να έχει τυλιχθεί στην φλόγες εν μέσω σφοδρών πυροβολισμών.

Εικόνες που προκάλεσαν παγκόσμια καταδίκη, ξύπνησαν εφιάλτες του παρελθόντος και προκάλεσαν αγωνία για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα όσο συνεχίζονται οι μάχες στην περιοχή. Πάντως τα επίπεδα ραδιενέργειας «παραμένουν αμετάβλητα».

Ανησυχία στη Γερμανία για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Στη Γερμανία προκαλεί μεγάλη ανησυχία η επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην Ουκρανία. «Η πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του ατομικού αντιδραστήρα δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση, είπε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του δείχνουν ότι «ο κίνδυνος μιας ατομικής καταστροφής δεν γίνεται πραγματικότητα», είπε ο Σολτς. «Ωστόσο, είμαστε φυσικά προετοιμασμένοι για μία κατάσταση, κατά την οποία θα απελευθερωθεί ραδιενέργεια», είπε ο Σολτς.

Ο καγκελάριος είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις. Κατόπιν αυτού, η γερμανική κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους εταίρους της προχώρησε σε μετρήσεις για την εκτίμηση ραδιενεργών εκπομπών, προφανώς επλήγη το διοικητικό κτήριο του πυρηνικού εργοστασίου.

Για την απειλή της Ρωσίας για χρήση ατομικών όπλων, ο καγκελάριος είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό, να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας». Απέκλεισε πάντως μία στρατιωτική ανάμειξη του ΝΑΤΟ σε αυτήν την στρατιωτική σύγκρουση. «Η συμμαχία έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, προκειμένου να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα επιτεθεί σε έδαφος του ΝΑΤΟ». Ο ίδιος θα συνεχίσει τη διπλή στρατηγική με κυρώσεις στη Ρωσία και διπλωματικές προσπάθειες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Φρίντριχ Μερτς δεν αποκλείει μία ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση στοχευμένων επιθέσεων σε ατομικά εργοστάσια. «Ενδέχεται να προκύψει μία κατάσταση, κατά την οποία το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβει μία απόφαση να σταματήσει τον Πούτιν», είπε ο Μερτς στο δημόσιο, ραδιοφωνικό κανάλι «NDR».

«Εάν υπάρξει επίθεση σε πυρηνικά εργοστάσια, εάν χτυπηθούν ατομικοί αντιδραστήρες, τότε απειλούμαστε άμεσα από τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου». Και στην περίπτωση αυτήν το ΝΑΤΟ πρέπει να σκεφτεί, εάν αυτό συνιστά επίθεση στην δική του επικράτεια.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Βαυαρίας σκέφτεται να προχωρήσει σε επαναλειτουργία πυρηνικού εργοστασίου στο Gundremmingen της Βαυαρίας – ένα από τα τελευταία που ήταν σε λειτουργία – προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ενεργειακής επάρκειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ανταπόκριση από το Βερολίνο: Γιώργος Παππάς – Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος