Ανησυχία για την έξαρση του Covid ενώ αίρονται οι περιορισμοί (video)

Array

Πέπλο ανησυχίας σκεπάζει τον πλανήτη για την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα και κυρίως την αδιαφάνεια χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία, τώρα και το Κατάρ απαιτεί αρνητικό τεστ από τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα. Την ίδια ώρα, νέα παραλλαγή της Covid κυριαρχεί στην Αμερική και είναι άκρως μεταδοτική.

Tην ώρα που η άρση των περιορισμών για την Covid στην Κίνα προκαλεί παγκόσμιο προβληματισμό, το Πεκίνο ανακοινώνει ότι κατεγράφη μόνο ένας θάνατος από τη νόσο την 1η Ιανουαρίου ενισχύοντας έτσι την αντίληψη περί αδιαφάνειας.

Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνουν οι αρχές, κάνοντας λόγο για μόλις 5.250 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, έρχονται σε αντίθεση με τη λογική και κάθε προηγούμενη εμπειρία αλλά και με τις εικόνες από τα κινεζικά νεκροτομεία και τα νοσοκομεία με τις γεμάτες εντατικές. Ακόμη και τώρα μέσα ενημέρωσης αλλά και νοσηλευτικά ιδρύματα μιλούν σε πολλές περιπτώσεις για κρούσματα «πυρετού».

«Χωρίζουμε τους ασθενείς σε 4 κατηγορίες. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που δυσκολεύεται να αναπνεύσει κι έχει πολύ αδύναμο παλμό μπαίνει στην κατηγορία Νο1», αναφέρει ο γιατρός Τανγκ Σιγιουάν.

Εν μέσω της γενικής αβεβαιότητας, το Κατάρ προστίθεται στις χώρες που ζητούν αρνητικό τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα πριν από την αναχώρησή τους ενώ τη διεξαγωγή τεστ κατά την άφιξη δρομολογεί η Κύπρος. Η συντονισμένη απάντηση στην αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα είναι το θέμα της συνεδρίασης του ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων την Τετάρτη.

«Κάποιες χώρες έχουν μπει σε μεμονωμένες ενέργειες, εμείς ως χώρα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ανησυχία προκαλεί την ίδια ώρα μια νέα παραλλαγή του στελέχους Όμικρον, η ΧΒΒ και ειδικότερα η υποπαραλλαγή ΧΒΒ 1,5 η οποία τείνει να κυριαρχήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες με ενδείξεις υψηλής μεταδοτικότητας.

«Επεκτείνεται φοβερά γρήγορα. Υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, τα οποία είναι κι αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ-πολύ σύντομα», τονίζει ο Γιώργος Παυλάκης, ιατρός – ερευνητής αμερικανικού ινστιτούτου κατά του καρκίνου.

«Αποτελεσματικά τα εμβόλια για σοβαρή νόσηση. Παρόμοια εικόνα έχουμε και για τα αντιικά φάρμακα/Υπάρχει γενικά στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύει περίπου το 1% των κρουσμάτων κ.λ.π.», επισημαίνει ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής επιδημιολογίας – αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Αμερικανοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια για το στέλεχος Όμικρον προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι των σοβαρών συμπτωμάτων και στην περίπτωση της XBB.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου, Παντελής Γκόνος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος