Ανησυχία για μετάλλαξη του κορονοϊού στην Αγγλία – Πρώτοι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ (video)

Η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην αμερικανική Ιστορία ξεκίνησε τη Δευτέρα στις ΗΠΑ μετά την έγκριση με τη διαδικασία του κατ` επείγοντος του εμβολίου των εταιρειών Pfizer/BioNTech κατά του κορονοϊού. Στη Βρετανία, έντονο προβληματισμό προκαλεί η εμφάνιση νέου στελέχους του κορονοϊού που ίσως ευθύνεται για την αύξηση κρουσμάτων στην νοτιοανατολική Αγγλία.

“Έχουμε εντοπίσει μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία μπορεί να σχετίζεται με την ταχεία αύξηση κρουσμάτων στη νοτιοανατολική Αγγλία. Η αρχική ανάλυση δείχνει ότι αυτή η παραλλαγή αναπτύσσεται γρηγορότερα από τις υπάρχουσες παραλλαγές. Έχουμε εντοπίσει πάνω από 1.000 περιπτώσεις με αυτήν την παραλλαγή, κυρίως στη νότια Αγγλία, αν και έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις σε σχεδόν 60 διαφορετικές περιοχές και οι αριθμοί αυξάνονται γρήγορα” ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Στη διανομή εμβολίου κατά του κορονοϊού στρέφουν οι πάντες το βλέμμα τους στις ΗΠΑ, καθώς η χώρα έχει πληγεί όσο λίγες από την πανδημία. Πρώτοι εμβολιάστηκαν νοσηλευτές και γιατροί. Το τελευταίο 24ωρο οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις για να ξεκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διαδικασία για τα πρώτα 2,9 εκατομμύρια εμβόλια που θα διανεμηθούν.

Σε έξι από τα 14 νοσοκομεία της Ουάσιγκτον άρχισαν οι εμβολιασμοί, ενώ σταδιακά θα μπουν όλα στο πρόγραμμα, μαζί με τα φαρμακεία. Στο νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον όταν έφτασε η πρώτη παρτίδα των 975 εμβολίων, νοσηλευτές βγήκαν έξω και χειροκροτούσαν εμφανώς συγκινημένοι, κάποιοι μάλιστα είχαν δακρύσει, εικόνες που αποτυπώνουν την ανακούφιση που επικρατεί στη χώρα για πρώτη φορά μετά από μήνες. Έχουν ήδη επιλεγεί, σε συνεννόηση με την δήμαρχο της πόλης, οι πέντε πρώτοι που θα κάνουν το εμβόλιο, οι οποίοι είναι πυροσβέστες και νοσηλευτές από τα επείγοντα περιστατικά.

Συνολικά η αμερικανική πρωτεύουσα θα λάβει σε αυτή την πρώτη φάση περίπου 6.800 εμβόλια, αριθμός που αποφασίζεται με βάση τον πληθυσμό της κάθε πολιτείας, εν προκειμένω της περιφέρειας της Ουάσιγκτον.

Το πρώτο εμβόλιο στις ΗΠΑ έγινε στη Νέα Υόρκη, σε νοσοκομείο του Κουίνς σε νοσηλεύτρια από μονάδας εντατικής θεραπείας. Ο εμβολιασμός έγινε σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση με τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο να παρακολουθεί τη διαδικασία.

“Έχουμε πια το όπλο για να κερδίσουμε τον πόλεμο” δήλωσε αμέσως μετά ο Άντριου Κουόμο. “Συγχαρητήρια Αμερική” είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα εμβόλια βρίσκονται ήδη σε 145 σημεία σε όλη τη χώρα, ενώ θα φτάσουν σε αλλά 425 σημεία την Τρίτη και σε 66 την Τετάρτη, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση διανομής, και ουσιαστικά την πρώτη φάση του πιο σύνθετου και δύσκολου εγχειρήματος στην ιστορία της χώρας, όπως λένε οι ειδικοί. Από αυτά τα 636 σημεία θα αρχίσει σιγά σιγά να γίνεται η διανομή σε όλα τα νοσοκομεία.

Τα πρώτα φορτία με το εμβόλιο της Pfizer – BionTech έφτασαν και στον Καναδά. Στο Τορόντο έγινε ο πρώτος εμβολιασμός.

Στην Ευρώπη η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται, με τη Γερμανία να λαμβάνει εξαιρετικά αυστηρά μέτρα περιορισμού για το διάστημα των εορτών, αλλά και την Ολλανδία να μπαίνει για πρώτη φορά σε γενικό lockdown. Έκκληση μέσω Twitter απηύθυνε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν στην έγκριση του εμβολίου.

Η Ισπανία ανακοίνωσε πως οι πρώτοι εμβολιασμοί υπολογίζονται στη χώρα στις 4 Ιανουαρίου, ενώ στην Ιταλία ο οικονομικός αντίκτυπος από την πανδημία φαίνεται να έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Στο Μιλάνο οι ουρές για συσσίτιο αυξάνονται συνεχώς. Στη Ρώμη ο κόσμος κατέκλυσε καταστήματα και εστιατόρια, προκαλώντας ανησυχία.

Στη Βρετανία, όπου το εμβόλιο συνεχίζει να χορηγείται, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως το Λονδίνο και οι γύρω περιοχές μπαίνουν στο υψηλότερο επίπεδο μέτρων για τον κορονοϊό. Από την Τετάρτη θα είναι κλειστά μπαρ, εστιατόρια και παμπ, ενώ νωρίτερα ο δήμαρχος Σαντίκ Καν έκανε έκκληση να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα, ενόψει των εορτών.

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταποκρίσεις: Ευδοξία Λυμπέρη (Λονδίνο), Λένα Αργύρη (Ουάσινγκτον)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος