Ανησυχία για ένταση στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου: Σε ετοιμότητα το ΝΑΤΟ, τι λέει η Ρωσία

Ιδιαίτερα τεταμένο το κλίμα στο βόρειο Κόσοβο μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Πρίστινας για την αντικατάσταση από την 1η Αυγούστου όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Βελιγραδίου.

Ανησυχία για ένταση στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου: Σε ετοιμότητα το ΝΑΤΟ, τι λέει η Ρωσία
(AP Photo/Visar Kryeziu)

Η κυβέρνηση του Άλπμιν Κούρτι έδωσε διορία ένα μήνα στους ιδιοκτήτες οχημάτων στο βόρειο Κόσοβο, που φέρουν πινακίδες τις οποίες εξέδωσαν οι σερβικές αρχές να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου. Παράλληλα από σήμερα δεν θα γίνονται αποδεκτές οι σερβικές αστυνομικές ταυτότητες για την είσοδο στο Κόσοβο και οι κάτοχοί τους θα προμηθεύονται στα σύνορα προσωρινό έγγραφο που θα τους εξασφαλίζει διάρκεια παραμονής 90 ημερών. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο είναι κάτοχοι σερβικών αστυνομικών ταυτοτήτων ενώ στα οχήματα τους χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και εκτίμησε ότι πρόθεση της Πρίστινας είναι να αναγκάσει τους Σέρβους να εγκαταλείψουν το Κόσοβο.

Διαδηλώσεις και αποκλεισμοί δρόμων

Οι εξελίξεις κατέβασαν στους δρόμους Σέρβους που έστησαν οδοφράγματα σε δύο οδικές αρτηρίες που οδηγούν προς τα διοικητικά σύνορα με την Σερβία τοποθετώντας βαριά φορτηγά, ενώ χθες το απόγευμα οι σειρήνες ήχησαν σε όλες τις πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία.

Στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα οι Σέρβοι διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία, ενώ ταυτόχρονα στο νότιο τμήμα της πόλης πληροφορίες έκαναν λόγο για προετοιμασία συγκεντρώσεων και από Αλβανούς.

Κατά μήκος του ποταμού Ίμπαρ που χωρίζει το βόρειο και το νότιο τμήμα της Μιτρόβιτσα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR.

Ανησυχία για ένταση στα σύνορα Σερβίας – Κοσόβου: Σε ετοιμότητα το ΝΑΤΟ, τι λέει η Ρωσία
Αρχείο (AP Photo/Visar Kryeziu)

ΝΑΤΟ: Η αποστολή KFOR έτοιμη να επέμβει

To NATO σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή και ότι  η δύναμη KFOR  θα πάρει όποια μέτρα είναι αναγκαία σε περίπτωση που κινδυνεύσει η σταθερότητα στο Κόσοβο, σύμφωνα με την εντολή των Ηνωμένων Εθνών.

«Η συνολική κατάσταση ασφαλείας στους βόρειους δήμους του Κοσσυφοπεδίου είναι τεταμένη. Η αποστολή KFOR υπό το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά και είναι έτοιμη να επέμβει εάν απειληθεί η σταθερότητα, σύμφωνα με την εντολή που προκύπτει από την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του 1999»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να σταματήσει αυτές που αποκάλεσε «προβοκάτσιες» και έκρινε ότι η απόφαση για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας και των σερβικών αστυνομικών δελτίων ταυτότητας εντάσσεται σε προσπάθεια «εκδίωξης» του σερβικού πληθυσμού από το Κόσοβο.

«Οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσόβου γνωρίζουν ότι οι Σέρβοι δεν θα παραμείνουν αδιάφοροι όταν απειλούνται άμεσα οι ελευθερίες τους και σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση για να πυροδοτήσουν στρατιωτικό σενάριο. Φυσικά, στόχος των αιχμηρών επιθέσεων είναι και το Βελιγράδι, το οποίο η Δύση θέλει να εξουδετερώσει περαιτέρω χρησιμοποιώντας αλβανικά χέρια», αναφέρεται σε ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ, μετέδωσε η σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS).

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι πίσω από τις κινήσεις της Πρίστινας βρίσκονται οι ΗΠΑ και η ΕΕ και τις καλεί να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο.

Λίγο αργότερα σχόλιο της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα που διανεμήθηκε στα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρει: «Καλούμε την Πρίστινα και τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που βρίσκονται πίσω της, να σταματήσουν τις προκλήσεις και να σεβαστούν τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτή η εξέλιξη των γεγονότων αποτελεί άλλη μια απόδειξη της αποτυχίας της διαμεσολαβητικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίσης ένα παράδειγμα ως προς το ποια θέση προετοίμασαν για τη Σερβία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας στο Βελιγράδι να συμφιλιωθεί de facto με τη στέρηση των δικαιωμάτων των συμπατριωτών του».

Ανταπόκριση – Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος