Οι συνεχείς παραβιάσεις εναέριου χώρου σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία προκαλούν ανησυχία, καθώς η ένταση με τη Ρωσία ενισχύεται και νέα ερωτήματα εγείρονται για την ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας του NATO, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η παρουσία ουκρανικών drones στον εναέριο χώρο χωρών της Βαλτικής τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει ανησυχία και σύγχυση, δημιουργώντας ένα νέο μέτωπο έντασης στην ήδη εύθραυστη ισορροπία ασφαλείας στην περιοχή.
Οι παραβιάσεις σημειώνονται την ώρα που η Ουκρανία εντείνει τις επιθέσεις της κατά ρωσικών στόχων, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της ευρείας ρωσικής εισβολής. Το Κίεβο χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει ρωσικά λιμάνια στη Βαλτική, μέσω των οποίων διακινείται περίπου το 40% των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Ηλεκτρονικός πόλεμος και παρεμβολές πίσω από τις παρεκκλίσεις
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τόσο η Ουκρανία όσο και οι χώρες της Βαλτικής επιβεβαίωσαν ότι τα drones ήταν ουκρανικά, υποστηρίζοντας όμως ότι οι αποκλίσεις στην πορεία τους προκλήθηκαν από ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες παρεμβολών ή παραπλάνησης σημάτων χρησιμοποιούνται ευρέως και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, με στόχο τη διατάραξη της πλοήγησης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Από την πλευρά της, η Μόσχα αφήνει να εννοηθεί ότι οι χώρες της Βαλτικής επιτρέπουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο τους για επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων. Η κατηγορία απορρίπτεται τόσο από τις βαλτικές χώρες όσο και από το Κίεβο.
Πρώτη κατάρριψη από το NATO – Αυξάνεται το επίπεδο συναγερμού
Αν και τα περισσότερα drones δεν προκάλεσαν ζημιές και κατέπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές, η ανησυχία αυξάνεται.
Στις 19 Μαΐου, μαχητικό αεροσκάφος του NATO κατέρριψε ύποπτο ουκρανικό drone στην Εσθονία, στην πρώτη περίπτωση κατά την οποία αποστολή αεράμυνας της Συμμαχίας στη Βαλτική χρησιμοποίησε πύραυλο για την προστασία του εναέριου χώρου από τότε που οι τρεις χώρες εντάχθηκαν στο NATO το 2004.
Μία ημέρα αργότερα, βουλευτές στη Λιθουανία αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε υπόγεια καταφύγια καθώς drone πλησίαζε την πρωτεύουσα Βίλνιους, ενώ ακολούθησε και νέα αεροπορική προειδοποίηση στη βόρεια Λιθουανία.
Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας προειδοποίησε ότι η απειλή αυξάνεται, σημειώνοντας ότι κάποια drones ενδέχεται να μεταφέρουν εκρηκτικά και να αποτελέσουν κίνδυνο ακόμη και για πολιτικές υποδομές.
Κενά στην αεράμυνα και πολιτικές συνέπειες
Οι επανειλημμένες εισόδους drones στον εναέριο χώρο των χωρών της Βαλτικής χωρίς έγκαιρο εντοπισμό ανέδειξαν αδυναμίες στα αμυντικά συστήματα κατά μήκος των συνόρων του NATO με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Η υπόθεση προκάλεσε και πολιτικές αναταράξεις στη Λετονία, όπου η πρωθυπουργός απέδωσε ευθύνες για τα κενά στην αεράμυνα, οδηγώντας σε σημαντικές κυβερνητικές εξελίξεις.
Παράλληλα, Εσθονοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν μεταφέρει στο Κίεβο ότι, παρά τη στήριξη προς την Ουκρανία, αναμένουν καλύτερο έλεγχο των επιχειρήσεων με drones ώστε να αποφεύγονται περιστατικά παραβίασης εναέριου χώρου.
Φόβοι για λάθος υπολογισμό και ανεξέλεγκτη κλιμάκωση
Αναλυτές ασφαλείας εκφράζουν ανησυχία ότι η αυξημένη ένταση μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια κλιμάκωση.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι διαθέτει πληροφορίες περί σχεδίων χρήσης εδάφους χωρών της Βαλτικής για ουκρανικές επιθέσεις, ισχυρισμός που απορρίπτεται ως αβάσιμος από τις κυβερνήσεις της περιοχής.
Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις καταγράφονται σε μια περίοδο κατά την οποία επανέρχεται η συζήτηση για τον αμερικανικό ρόλο στο NATO, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με τη μελλοντική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στη Συμμαχία έχουν δημιουργήσει πρόσθετη αβεβαιότητα.
Η κατάσταση στη Βαλτική παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητη, με τις κυβερνήσεις της περιοχής να προειδοποιούν ότι, σε περιβάλλον υψηλής έντασης, ακόμη και ένα μεμονωμένο περιστατικό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος