Ανατολική Ουκρανία – Κυβερνήτης: Οι Ρώσοι αποκόπτουν τις εξόδους – Τελευταία ευκαιρία εκκένωσης

«Πλησιάζει η τελευταία ευκαιρία για αναχώρηση. Όλες οι ελεύθερες πόλεις της περιοχής του Λουχάνσκ βρίσκονται υπό τα πυρά του εχθρού», προειδοποίησε στο Facebook o κυβερνήτης της ανατολικής Ουκρανίας Σεργκέι Γκαϊντάι, και προτρέπει τους αμάχους να μην διστάσουν να φύγουν. Δεν πρέπει να επιτραπεί «δεύτερη Μαριούπολη», είπε ο κυβερνήτης και πρόσθεσε: «Θα βγάλουμε τους ανθρώπους με λεωφορεία μέχρι την τελευταία ημέρα».

Η κατάσταση στη Ρούμπιζνε και την Ποπάσνα, δύο πόλεις της περιφέρειας του Λουχάνσκ, «επιδεινώνεται» και δεν υπάρχει ένα νοσοκομείο στην περιοχή που να παραμένει αλώβητο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από βομβαρδισμό που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Κρεμίνα, μια πόλη 20.000 κατοίκων που βρίσκεται 25 χλμ. βορειοδυτικά του Σεβεροντονέτσκ.

«Η ένταση στο Ντονμπάς αυξάνεται», είπε από την πλευρά του σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος του Ντνίπρο, ο Μπόρις Φιλάτοφ, καλώντας «κυρίως τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους  να φύγουν, αν μπορούν».

Όπως είπε, εκτοπισμένοι συνωστίζονται στο Ντνίπρο, μια βιομηχανική πόλη ενός εκατομμυρίου κατοίκων στον ποταμό Δνείπερο που αποτελεί το όριο των ανατολικών περιοχών της χώρας, από τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας παραδέχθηκαν σήμερα ότι πολεμούν απέναντι σε χιλιάδες Ουκρανούς, μεταξύ των οποίων άμαχοι που πήραν τα όπλα, στην πολιορκούμενη Μαριούπολη.

Οι μάχες επικεντρώνονται στις εγκαταστάσεις ενός τεράστιου εργοστασίου χαλυβουργίας, του Azovstal, και στο λιμάνι, σύμφωνα με τον Έντουαρντ Μπασούριν, που εκπροσωπεί τις δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονέτσκ.

Δήμαρχος Μαριούπολης: 100.000 άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν επειγόντως

“Πιστεύουμε πως μένουν περίπου 3.000 ή 3.500 (αντίπαλοι στρατιωτικοί), αλλά πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι μεταξύ των κατοίκων της Μαριούπολης, ορισμένοι έχουν πάρει τα όπλα και άρα ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος”, είπε, σύμφωνα με ρωσικά κρατικά ΜΜΕ.

Η ανθρωπιστική κατάσταση στην πόλη είναι καταστροφική, σύμφωνα και με τα δύο στρατόπεδα, και η πόλη έχει μετατραπεί σε μεγάλο βαθμό σε ερείπια.

Ανατολική Ουκρανία – Κυβερνήτης: Οι Ρώσοι αποκόπτουν τις εξόδους – Τελευταία ευκαιρία εκκένωσης

Η κατάληψη του λιμανιού αυτού είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, επειδή θα της επέτρεπε να συνδέσει την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, με την περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών και τη ρωσική επικράτεια.

Η Μόσχα έχει αναπτύξει εκεί τις διαβόητες δυνάμεις του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ, χωρίς να καταφέρει μέχρι τώρα να καταλάβει αυτή την πόλη- λιμάνι.

Στο μεταξύ, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε σήμερα πως μακροπρόθεσμος στόχος της Ρωσίας είναι να καταλάβει όλη την Ουκρανία, αν και το βραχυπρόθεσμο επίκεντρο της εισβολής της είναι τώρα το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Λουκασένκο: Καμιά συμφωνία «πίσω από την πλάτη» της Λευκορωσίας

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρέπει να έχει ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ότι αναμένει να έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τις επόμενες ημέρες.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν ξεχωριστές συμφωνίες πίσω από την πλάτη της Λευκορωσίας», φέρεται να δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

«Από τότε που μας παρασύρατε σε αυτό –κυρίως οι χώρες της Δύσης– η θέση της Λευκορωσίας φυσικά χρειάζεται να ακουστεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Μακέι υποστήριξε μάλιστα ότι ο ίδιος ο Λουκασένκο «πρέπει να συμμετάσχει στην τελική συνάντηση».

«’Αναυδο» το Κρεμλίνο από τις κυρώσεις στις κόρες του Πούτιν – Προειδοποιεί για αποτυχία στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα και να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ενδέχεται να βλάψει τις προοπτικές επιτυχών ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία δεν θα συμβάλει στην επιτυχία των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πεσκόφ σημείωσε εξάλλου ότι το Κρεμλίνο έμεινε άναυδο από την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις στις ενήλικες κόρες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, περιγράφοντας την κίνηση αυτή ως μέρος μιας ευρύτερης δυτικής φρενίτιδας κατά της Ρωσίας.

Σχετικές ειδήσεις: Σύνοδος ΝΑΤΟ: Μαριούπολη και Οδησσός στην ελληνική ατζέντα – «Περισσότερα όπλα» ζητά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος