Ανάλυση: Γιατί πήγε ο Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα – Τα 5 βασικά συμπεράσματα

Το ταξίδι του Σι Τζινπίνγκ στον Πούτιν και όσα μάθαμε αλλά και δεν μάθαμε από τις διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσαν με μια εκτενή δήλωση τις κοινές θέσεις τους σε μια σειρά από ζητήματα – και την κοινή δυσπιστία τους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες – μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα.

Η συνάντησή τους, η οποία έλαβε χώρα υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, δεν άφησε καμία αμφιβολία για τη δέσμευση του Πεκίνου να αναπτύξει τη σχέση του με τη Μόσχα, παρά την αυξανόμενη απομόνωση του Πούτιν στην παγκόσμια σκηνή, καθώς ο καταστροφικός πόλεμος συνεχίζεται στο δεύτερο έτος του. Απέτυχε επίσης να επιλυθεί αυτή η σύγκρουση.

Αντ’ αυτού, η τριήμερη επίσκεψη του Σι στη ρωσική πρωτεύουσα, η οποία ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (22/3), ήταν μια ευκαιρία για τους δύο αυτοαποκαλούμενους «φίλους» να επιδείξουν τη στενή προσωπική τους σχέση εν μέσω της λαμπρότητας μιας κρατικής επίσκεψης – και να παρουσιάσουν πώς θα μπορούσαν να προωθήσουν μια παγκόσμια τάξη που αντιτίθεται σε εκείνη που θεωρούν ότι καθοδηγείται από την Ουάσινγκτον και τους δημοκρατικούς συμμάχους της.

Η συνάντηση κορυφώθηκε με περισσότερες από 12 συμφωνίες που ενισχύουν τη συνεργασία σε τομείς από το εμπόριο και την τεχνολογία έως την κρατική προπαγάνδα, σύμφωνα με κατάλογο του Κρεμλίνου. Η κεντρική δήλωση των ηγετών επικεντρώθηκε στο πώς οι δύο χώρες θα «εμβαθύνουν» τη σχέση τους.

Το CNN παραθέτει τα βασικά συμπεράσματα από τη συνάντηση Σι και Πούτιν στη Μόσχα…

Πέντε συμπεράσματα για τη συνάντηση Σι και Πούτιν

Ανάλυση: Γιατί πήγε ο Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα – Τα 5 βασικά συμπεράσματα

1. Καμία πρόοδος για την Ουκρανία

Οι συναντήσεις δεν απέδωσαν καμία πρόοδο όσον αφορά την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Και οι δύο ηγέτες κάλεσαν για την παύση των ενεργειών που “αυξάνουν τις εντάσεις” και “παρατείνουν” τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με την κοινή τους δήλωση που δημοσιεύθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Η δήλωση δεν αναγνώρισε ότι η εισβολή και η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας ήταν η αιτία της συνεχιζόμενης βίας και της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες κάλεσαν επίσης το ΝΑΤΟ να “σέβεται την κυριαρχία, την ασφάλεια, τα συμφέροντα”, άλλων χωρών – μια αναφορά που φάνηκε να απηχεί τη μακροχρόνια ρητορική και από τις δύο χώρες που κατηγορούν ψευδώς τη δυτική συμμαχία ασφαλείας ότι προκάλεσε τη Ρωσία να εισβάλει.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κίνα είχε εμφανιστεί να τοποθετείται ως ειρηνευτικός διαμεσολαβητής, δημοσιοποιώντας τη θέση της για μια “πολιτική λύση” στη σύγκρουση, ζητώντας κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι “πολλές από τις διατάξεις” θα μπορούσαν να “ληφθούν ως βάση” για μια ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία, “όταν η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμοι γι’ αυτό”, σε σχόλια προς τους δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες της Τρίτης.

Όμως η πρόταση έχει θεωρηθεί ως μη προωθητική στη Δύση και την Ουκρανία, επειδή δεν περιλαμβάνει καμία διάταξη που να προβλέπει ότι η Μόσχα θα αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος.

Την Τρίτη, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα “πάγωνε” απλώς τη σύγκρουση, δίνοντας στη Ρωσία χρόνο για να “προετοιμαστεί και να επιστρέψει ξανά με τη μοναδική επιθυμία της, την επιθυμία του ηγέτη της – δηλαδή να καταλάβει τη χώρα μας”.

2. Νέα παγκόσμια τάξη και ευθυγράμμιση κατά των ΗΠΑ

Οι ειδικοί λένε ότι η τάση της Κίνας και της Ρωσίας να οικοδομήσουν την ευθυγράμμισή τους κατά των ΗΠΑ – και μια παγκόσμια τάξη που να ταιριάζει περισσότερο στις δικές τους πιο αυταρχικές ατζέντες – ήταν η κινητήριος δύναμη της συνάντησης και όχι το ενδιαφέρον για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Καθώς ο Σι αποχωρούσε από το Κρεμλίνο μετά από ένα επίσημο δείπνο το βράδυ της Τρίτης με τον Πούτιν, το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του επανέλαβε την άποψή του ότι η δυναμική της παγκόσμιας ισχύος μετατοπίζεται.

“Μαζί θα πρέπει να προωθήσουμε αυτές τις αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Να προσέχετε”, είπε κατά τη διάρκεια μιας αποχαιρετιστήριας χειραψίας με τον Πούτιν, υπονοώντας αυτό που ο Σι βλέπει ως μια εποχή όπου η Δύση εξασθενεί και η Κίνα ανεβαίνει.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι δύο αυταρχικοί ηγέτες κάλεσαν για την προώθηση ενός “πολυπολικού κόσμου” – ένα σύνθημα για ένα σύστημα που δεν καθοδηγείται από τις λεγόμενες δυτικές αξίες και κανόνες, και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για τη “διαφύλαξη του διεθνούς συστήματος”, και των Ηνωμένων Εθνών – όπου οι δύο έχουν ιστορικό μπλοκαρίσματος κινήσεων, μεταξύ άλλων εναντίον φορέων όπως η Βόρεια Κορέα.

Χτύπησαν επίσης την Ουάσινγκτον σε πολλά σημεία – μεταξύ άλλων λέγοντας ότι “καλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υπονομεύουν τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια και την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα προκειμένου να διατηρήσουν τη δική τους μονομερή στρατιωτική υπεροχή”.

Ο Αλεξάντερ Κορόλεφ, ειδικός σε θέματα διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, δήλωσε ότι η κοινή δήλωση δείχνει μια “συνολική σύγκλιση των κινεζικών και ρωσικών κοσμοθεωριών και προσεγγίσεων σε πολλά διεθνή ζητήματα”.

“Είναι πολύ ρητή και σαφής όσον αφορά τον προσδιορισμό των Ηνωμένων Πολιτειών ως μείζονος απειλής για την ασφάλεια”, είπε.

3. «Στρατιωτική αμοιβαία εμπιστοσύνη» και αμυντικοί δεσμοί

Οι αντιλαμβανόμενες απειλές από φορείς όπως το ΝΑΤΟ και το AUKUS – ένα σύμφωνο ασφαλείας που αποτελείται από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες – απασχόλησαν και τους δύο ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών τους στην Ασία.

Τόσο ο Σι όσο και ο Πούτιν εξέφρασαν “σοβαρές ανησυχίες” στην κοινή τους δήλωση σχετικά με τη “συνεχή ενίσχυση των δεσμών στρατιωτικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ με τις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού” και δήλωσαν ότι “αντιτίθενται στις εξωτερικές στρατιωτικές δυνάμεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα”.

Καθώς η επιθετικότητα της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αυξανόταν, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την παρουσία τους στον Ινδο-Ειρηνικό και τους δεσμούς τους με τους περιφερειακούς συμμάχους.

Η Ρωσία και η Κίνα δεσμεύτηκαν να “εμβαθύνουν περαιτέρω τη στρατιωτική αμοιβαία εμπιστοσύνη”, αναφέροντας την ενίσχυση των στρατιωτικών ανταλλαγών και της συνεργασίας τους και την τακτική διοργάνωση κοινών θαλάσσιων και εναέριων περιπολιών. Οι δύο χώρες συνέχισαν να διεξάγουν κοινές ασκήσεις σε όλο τον κόσμο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

4. Οικονομική και ενεργειακή ώθηση

Ο Πούτιν δήλωσε την Τρίτη (21/3) ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να στηρίξει τις κινεζικές επιχειρήσεις που “αντικαθιστούν τις δυτικές επιχειρήσεις” που εγκατέλειψαν τη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής του στην Ουκρανία.

Η Ρωσία εξαρτάται όλο και περισσότερο από την Κίνα ως αγορά εισαγωγών και ως εξαγωγέας ηλεκτρονικών ειδών μετά την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων.

Οι εταίροι εμφανίστηκαν έτοιμοι να επεκτείνουν αυτό που ήδη έχει σημειώσει αύξηση στο εμπόριο ενέργειας κατά το περασμένο έτος, καθώς η Ευρώπη μείωσε την εξάρτησή της από τον βασικό πόρο της Ρωσίας.

Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν επίσης ότι “θα οικοδομήσουν μια στενότερη ενεργειακή εταιρική σχέση, υποστηρίζοντας εταιρείες και από τις δύο χώρες στην προώθηση έργων συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του άνθρακα, της ηλεκτρικής και της πυρηνικής ενέργειας”.

Ο Πούτιν, σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, πρόσθεσε ότι συζητήθηκε η περαιτέρω αύξηση των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της “υλοποίησης της πρωτοβουλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia 2 μέσω του εδάφους της Μογγολίας”.

Ο Σι δεν ανέφερε ρητά τον αγωγό στα σχόλιά του κατά την ενημέρωση, τον οποίο η Ρωσία έχει διαφημίσει ως αντικαταστάτη της πλέον καταργημένης γραμμής Nord Stream 2 που παρέχει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η κοινή δήλωση ανέφερε ότι συνεργάζονται για την προώθηση της “έρευνας και της διαβούλευσης” σχετικά με ένα “νέο έργο αγωγού φυσικού αερίου Κίνας-Μογγολίας-Ρωσίας”.

5. Ένας κόσμος διχασμένος

Η οπτική της συνόδου κορυφής της Μόσχας ήταν μια βαθιά αντίθεση με την ταυτόχρονη συνάντηση στην Ουκρανία μεταξύ του Ζελένσκι και του Ιάπωνα ηγέτη Κισίντα.

Ο Ζελένσκι επαίνεσε τον Κισίντα και άλλους ηγέτες που τον επισκέφθηκαν ως “δείχνοντας σεβασμό” όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και “για τη διατήρηση και τη λειτουργία των πολιτισμένων κανόνων και της πολιτισμένης ζωής στον κόσμο”.

“Δεδομένης της δύναμης της Ιαπωνίας, της ηγετικής της θέσης στην Ασία για την υπεράσπιση της ειρήνης και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, καθώς και της ευθύνης της Ιαπωνίας ως προέδρου της (Ομάδας των Επτά), οι συνομιλίες μας σήμερα μπορούν πραγματικά να αποφέρουν ένα παγκόσμιο αποτέλεσμα”, δήλωσε σε νυχτερινή ομιλία του την Τρίτη.

Ο Σι δεν έχει ακόμη μιλήσει με τον Ζελένσκι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αν και ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN την Τρίτη ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για τη διοργάνωση μιας μεταξύ τους τηλεφωνικής συνδιάλεξης σχετικά με την πρόταση ψηφίσματος της Κίνας, χωρίς να έχει προγραμματιστεί “τίποτα συγκεκριμένο”.

Αλλά ακόμη και έτσι, οι ειδικοί λένε ότι η συνάντηση του Σι στη Μόσχα – ενώ ενισχύει μια ευθυγράμμιση με τη Ρωσία που η Κίνα θεωρεί κρίσιμη για την αποδυνάμωση της παγκόσμιας επιρροής των ΗΠΑ – μπορεί να έχει κόστος για τις άλλες σχέσεις της Κίνας.

“(Η επίσκεψη του Σι) θέτει σαφώς τις σχέσεις Κίνας και Ρωσίας πάνω από κάθε είδους άλλες διμερείς σχέσεις που μπορεί να έχει η Κίνα”, δήλωσε ο Jean-Pierre Cabestan, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Baptist του Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, αυτή η “κοινή δήλωση δεν πρόκειται να κάνει την Κίνα να κερδίσει πολλούς φίλους στην Ευρώπη”, είπε, “επειδή ολόκληρη η Ευρώπη έχει κινητοποιηθεί τόσο πολύ πίσω από την Ουκρανία για να προσπαθήσει να διώξει τους Ρώσους”.

Τι μάθαμε και τι δεν μάθαμε τελικά από τις διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών

Ανάλυση: Γιατί πήγε ο Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα – Τα 5 βασικά συμπεράσματα

«Η διεθνής κατάσταση έχει πλέον φτάσει σε νέο σημείο καμπής. Υπάρχουν δύο άνεμοι στον κόσμο σήμερα, ο ανατολικός άνεμος και ο δυτικός άνεμος… πιστεύω πως ο ανατολικός άνεμος επικρατεί του δυτικού ανέμου»…

Αυτά τα σχόλια μπορεί να ακούγονται σαν μέρος των σχολίων του Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, στην πραγματικότητα όμως έρχονται από μια ομιλία που παρέθεσε ένας άλλος Κινέζος ηγέτης, ο Μάο Τσετούνγκ, όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα το 1957, αναφέρουν οι Financial Times.

Αντηχώντας τον Μάο, ο Σι υποστηρίζει συχνά πως «η Ανατολή ανέρχεται και η Δύση φθίνει». Ο Σι, όπως ο Μάο και ο Πούτιν, πιστεύει επίσης πως η Ρωσία και η Κίνα έχουν κοινό συμφέρον να επιταχύνουν την πτώση της δυτικής δύναμης. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Κινέζος ηγέτης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκει μια πολιτική «περιορισμού, περικύκλωσης και καταπίεσης», με στόχο την Κίνα.

Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας επίσης, για μια ακόμα φορά, συναντήθηκαν εν μέσω ενός φόβου πυρηνικού πολέμου.

Στη Μόσχα το 1957, ο Μάο παρότρυνε το ακροατήριό του να σκεφτεί τη θετική πλευρά της πυρηνικής σύρραξης: «Αν συμβεί το χειρότερο και πεθάνει το ήμισυ της ανθρωπότητας, το άλλο μισό θα ζούσε ενώ ο ιμπεριαλισμός θα γκρεμιζόταν και όλος ο κόσμος θα γίνονταν σοσιαλιστής». Ακόμα και για το σοβιετικό του ακροατήριο, αυτό ήταν πολύ δυνατό.

Ο Σι, σχολιάζει το δημοσίευμα, έχει τεράστια επιρροή στον Πούτιν, εάν επιλέξει να τη χρησιμοποιήσει.

Αλλά ο Ζελένσκι και η δυτική συμμαχία που υποστηρίζει την Ουκρανία θα είναι επίσης επιφυλακτικοί ως προς τις κινεζικές ειρηνευτικές προτάσεις. Η πραγματικότητα είναι πως ο Σι είναι πολύ απίθανο να είναι πρόθυμος ή ικανός να μεσολαβήσει για ένα τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, η Κίνα δεν μεσολαβεί μεταξύ δύο μερών που είναι έτοιμα να καταλήξουν σε συμφωνία. Το Πεκίνο, επίσης, δεν είναι ένας ουδέτερος παίκτης σε αυτή τη σύρραξη. Αν και η Κίνα απείχε από τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ που καταδίκαζαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαρκώς χρησιμοποιεί ρωσική ορολογία για να περιγράψει τη σύρραξη. Ο Κιν Γκανγκ, υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, επιδοκίμασε πρόσφατα τις σχέσεις Ρωσίας-Κίνας ως «κινητήρια δύναμη» στις παγκόσμιες υποθέσεις. Οι Κινέζοι μπορεί επίσης να αναμένεται πως θα απορρίψουν την παραπομπή του Πούτιν σε δίκη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το τρέχον κινεζικό «ειρηνευτικό σχέδιο» δεν λέει τίποτα για τη ρωσική απόσυρση από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη. Για τον Σι, ωστόσο, είναι χρήσιμο να παρουσιάσει την Κίνα ως έναν πραγματιστή ειρηνοποιό -που ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα για το εμπόριο και την κοινή ευημερία. Η Αμερική, αντιθέτως, παρουσιάζεται από την Κίνα ως ιδεολογικά πολεμοκάπηλη, που διχάζει τον κόσμο σε φίλους και εχθρούς -και έχει εμμονή στη διατήρηση της δικής της ηγεμονίας. Αυτό το αφήγημα βοηθά την Κίνα στη μάχη για να κερδίσει την κοινή γνώμη στον «παγκόσμιο νότο» -και ανησυχεί τους Αμερικανούς.

Πίσω όμως από τις συζητήσεις περί ειρήνης, η ουσία της συνάντησης Σι-Πούτιν θα κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, σημείωνε λίγες μέρες σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Gideon Rachman στους Financial Times, αφού θα αφορά την αυξημένη κινεζική υποστήριξη της Ρωσίας, καθώς εξαπολύει έναν πόλεμο επιθετικότητας. Ο Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, ένας από τους βασικούς παρατηρητές της Ρωσίας για θέματα της Κίνας, ο οποίος είναι τώρα στην εξορία, σχολίασε με αφορμή την επίσκεψη του Σι στον Πούτιν: «Μην κάνετε λάθος: το ταξίδι θα έχει να κάνει με την εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία που θα ωφελεί το Πεκίνο, όχι με τη μεσολάβηση για οποιαδήποτε πραγματική ειρήνευση».

Το μεγάλο ερώτημα θα είναι ποιους δεσμούς θεωρεί ο Σι πως είναι επωφελείς για την Κίνα. Το οικονομικό μέρος είναι εύκολο. Καθώς η Δύση απεξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια, η Κίνα μπορεί να αγοράσει πετρέλαιο και αέριο σε μειωμένες τιμές. Ο Πούτιν και ο Σι είναι πιθανό, σημείωνε το ίδιο δημοσίευμα, να συμφωνήσουν να επιταχύνουν τις εργασίες σε έναν άλλον αγωγό αερίου μεταξύ των δύο χωρών. Η προμήθεια της Ρωσίας με αγαθά που δεν μπορεί πλέον να αγοράσει από τη Δύση, ιδιαιτέρως ημιαγωγούς, είναι επίσης μια επικερδής κίνηση για το Πεκίνο -αν και ορισμένες κινεζικές εταιρείες θα είναι επιφυλακτικές, για να μην παραβιάσουν τις δυτικές κυρώσεις. Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας είναι επίσης πιθανό να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να προωθήσουν εναλλακτικές έναντι του δολαρίου ως παγκόσμιου νομίσματος.

Όσο για το πραγματικά ευαίσθητο ερώτημα, αναφέρει ο δημοσιογράφος Gideon Rachman, θα είναι τα αιτήματα του Πούτιν για κινεζικά όπλα -ιδιαιτέρως για βλήματα πυροβολικού και πυραύλους, για να καλύψει τις ελλείψεις που υπονομεύουν τη στρατιωτική κίνηση της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τον περασμένο μήνα πως η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει μια τέτοια κίνηση. Το αν ο Πούτιν και ο Σι συμφωνήσουν, είναι πιθανό να παραμείνει επτασφράγιστο μυστικό.

Επίσης κρυμμένη θα είναι η οποιαδήποτε ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας, αναφερόταν ακόμα. Αμερικανοί στρατηγικοί αναλυτές ελπίζουν πως μια μέρα θα μπορέσουν να κατασκευάσουν μια δεύτερη ρήξη Μόσχας-Πεκίνου, όπως αυτή που οδήγησε στην επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Κίνας τη δεκαετία του 1970. Αλλά αυτό επί του παρόντος φαίνεται να είναι ακόμα πιο απόμακρο ενδεχόμενο απ’ ό,τι μια επιτυχημένη κινεζική ειρηνευτική πρωτοβουλία για την Ουκρανία.

Οι εικόνες του Σι και του Πούτιν μαζί στη Μόσχα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η Ρωσία και η Κίνα παραμένουν στενοί εταίροι -που τους συνδέει η κοινή τους έχθρα για την Αμερική και τους συμμάχους της.

Πηγές: Financial Times, CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος