Anadolu: Στενότεροι οι δεσμοί ΗΠΑ και Ελλάδας επειδή αυξάνεται η ισχύς της Τουρκίας

«Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, παρακολουθώντας τον την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμασούσε τις φθαρμένες από το χρόνο αξιώσεις κατά της Άγκυρας στην ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ», αναφέρεται σε σημερινό άρθρο-ανάλυση του τουρκικού κρατικού πρακτορείου Αnadolu (Ανατολή):

Με τίτλο «οι στενότεροι δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας αποτελούν μέρος της βιασύνης για τον περιορισμό της αυξανόμενης περιφερειακής ισχύος της Τουρκίας», το τουρκικό πρακτορείο υποστηρίζει:

«Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτά τα βήματα αποτελούν αντανάκλαση ενός υφέρποντος φόβου ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει αλλάξει ριζικά τη διατλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας και έχει παγιώσει τη θέση της Τουρκίας ως νόμιμης περιφερειακής δύναμης.

Τα όπλα, τα χρήματα και οι ολοένα και πιο στενοί στρατιωτικοί δεσμοί ήταν όλα εξέχοντα χαρακτηριστικά των πρόσφατων διμερών δεσμεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Η Ουάσιγκτον εξασφάλισε άλλες τρεις βάσεις στην Ελλάδα αυτόν τον μήνα, εκτός από αυτή που ήδη λειτουργούσε, και ολοκλήρωσε συμφωνίες για να δώσει στην Αθήνα υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, χωρίς να αποκλείσει την υποτιθέμενη ουδέτερη στάση της στον μακροχρόνιο ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

«Η άνοδος της Τουρκίας ως αυτόνομης περιφερειακής δύναμης είναι ο κύριος παράγοντας σε αυτήν την εντατικοποίηση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας», δήλωσε ο Χασάν Κόνι, μελετητής στρατηγικών σπουδών στο Istanbul Kultur University. «Το δόγμα Mavi Vatan της Τουρκίας, ή Γαλάζια Πατρίδα, και κατά συνέπεια οι αυξανόμενες δυνατότητες του τουρκικού ναυτικού, καθώς και ο αποφασιστικός ρόλος της χώρας στις συγκρούσεις στη Λιβύη και το Καραμπάχ, είχαν βαθύ αντίκτυπο στους Έλληνες φορείς λήψης αποφάσεων», εξηγεί ο τούρκος μελετητής. « Ο αμερικανικός μηχανισμός ασφαλείας έχει επίσης αναγνωρίσει ότι η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή μετατοπίζεται προς την Τουρκία και πρέπει να «ελεγχθεί με την ενδυνάμωση της Ελλάδας», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η ώθηση της Ουάσιγκτον για περισσότερες ελληνικές βάσεις έχει στόχο «να περιορίσει την Τουρκία».

Μηνύματα και σημάδια

Ο Άρντα Μεβλούτογλου, ειδικός σε θέματα άμυνας, θεωρεί ότι η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και η αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως «αμερικανική υποστήριξη για τις φιλοδοξίες της Ελλάδας στην περιοχή». Η συσσώρευση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ στην Ελλάδα και οι κοινές ασκήσεις με τους Έλληνες στην Ανατολική Θράκη δεν αποτελούν άμεση στρατιωτική απειλή για την Τουρκία, αλλά «το πλαίσιο και ο χρόνος αυτής της στρατιωτικής δραστηριότητας στέλνει ένα άμεσο μήνυμα» στην Άγκυρα, προσθέτει.

Αυτή η άποψη διατυπώνεται έμμεσα και από την Σινέ Οζκαράσαχιν, αναλύτρια στο think tank EDAM στην Κωνσταντινούπολη. «Αν και αυτές οι ασκήσεις δεν αποτελούν επικείμενη απειλή, στέλνουν αρνητικά σήματα στην Τουρκία, η οποία έμεινε εκτός νυμφώνος κατά τη διάρκεια ασκήσεων που έγιναν ακριβώς στο κατώφλι της», λέει. Εξηγεί ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ να ελέγξουν περισσότερες βάσεις στην Ελλάδα ήταν μέρος της νέας στρατηγικής τους για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Προειδοποιεί ότι η ανανέωση της MDCA και οι επακόλουθες ενέργειες θα μπορούσαν «να χαλάσουν την ήδη εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

«Ιστορικά, οι ΗΠΑ έπαιξαν έναν ρόλο αποσβεστήρα μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ αποκλιμακώνοντας τυχόν εντάσεις. Αυτή η διαμεσολάβηση ήταν κρίσιμη για τη συνοχή της συμμαχίας», λέει η αναλύτρια Οζακαράσαχιν. «Μια τέτοια διαταραχή θα είχε επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και επίσης θα είχε αντίκτυπο στην περιφερειακή ασφάλεια σε κρίσιμες περιοχές αμφισβήτησης, όπως η Ανατολική Μεσόγειος και η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», προσθέτει.

Η συμβουλή της στην Ουάσιγκτον είναι «να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας» και να λάβει μέτρα για να «αποδείξει την αμεροληψία της». Μια τέτοια ευκαιρία βρίσκεται σε μια πιθανή συμφωνία για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, προσθέτει, αναφερόμενη σε μια συμφωνία που η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέφερε πρόσφατα ότι θα μπορούσε να υλοποιηθεί.

Ανταπόκριση: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος