Αμφισβητούνται οι ισχυρισμοί Τραμπ για τις τιμές στις ΗΠΑ μετά τη συμφωνία με το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υποστήριξε μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Truth Social ότι μετά τη συμφωνία με το Ιράν «το πετρέλαιο ρέει», «οι χρηματιστηριακές αγορές καταγράφουν άνοδο», «οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ» και «οι τιμές πέφτουν».

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν ότι, αν και ορισμένοι από τους ισχυρισμούς του ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, άλλοι είναι παραπλανητικοί ή υπερβολικοί. Πράγματι, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει μετά την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά.

Αντίθετα, η εικόνα για τις τιμές καταναλωτή είναι πιο σύνθετη, καθώς δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις γενικευμένης και άμεσης πτώσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ εξαιτίας της συμφωνίας. Ο πληθωρισμός και οι τιμές βασικών αγαθών εξακολουθούν να επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, πέραν των εξελίξεων στην αγορά ενέργειας.

Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε μετά τις επικρίσεις που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος από πολιτικούς αντιπάλους και μέρος του πολιτικού συστήματος, οι οποίοι αμφισβητούν κατά πόσο το μνημόνιο κατανόησης με την Τεχεράνη συνιστά σημαντική διπλωματική επιτυχία για την Ουάσινγκτον.

Πηγή: Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος