Βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας ρίχνει ο Μπάιντεν (video)

Μανίκια σήκωσε ο Τζο Μπαίντεν, ο οποίος μέσω δέκα προεδρικών διαταγμάτων που υπέγραψε, θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας που σαρώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο πλευρό του ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Αντόνι Φάουτσι, που δηλώνει ανακουφισμένος με την αλλαγή ηγεσίας, ενώ το δικό της μήνυμα έστειλε και η νέα Πρώτη Κυρία.

Τα 10 προεδρικά διατάγματα που υπέγραψε με το που έπιασε δουλειά ο Τζο Μπάιντεν στοχεύουν στην επιτάχυνση των τεστ και του ρυθμού των εμβολιασμών και την ευρύτερη χρήση της μάσκας σε αεροδρόμια και σε μέσα μεταφοράς.

“Βρισκόμαστε ακόμα στον σκοτεινό χειμώνα αυτής της πανδημίας. Θα επιδεινωθεί περαιτέρω πριν αρχίσει να καλυτερεύει”, δήλωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Καθώς οι νεκροί ξεπέρασαν τον απολογισμό των ανθρώπινων απωλειών στον B` Παγκόσμιο Πόλεμο, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος φοβάται ότι μόλις σε ένα μήνα, μπορεί να φτάσουν τις 500.000.

Ωστόσο, ο Άντονι Φάουτσι βλέπει θετικά σημάδια μείωσης της καμπύλης μεταδοτικότητας, λέγοντας πως: “Εάν εμβολιάσουμε το 70 με 85% της χώρας, πιστεύω μέχρι να φτάσουμε στο Φθινόπωρο θα πλησιάζουμε ένα βαθμό κανονικότητας”. Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, που είχε κοντραριστεί συχνά με τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν έκρυψε την ανακούφισή του για την αλλαγή ηγεσίας: “Η ιδέα ότι μπορώ να έρχομαι εδώ και να μιλάω γι’ αυτά που γνωρίζω, για τα στοιχεία, για την επιστήμη. Το να αφήνεται να μιλήσει η επιστήμη, είναι απελευθερωτική αίσθηση”.

Στα νέα μέτρα που προωθεί ο Τζο Μπάϊντεν προβλέπεται και η επιβολή καραντίνας σε όσους εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, το άνοιγμα των επιχειρήσεων, αλλά και των σχολείων μέσα στις επέμενες 100 ημέρες.
Η Πρώτη Κυρία και εκπαιδευτικός Τζιλ Μπάιντεν, τόνισε πως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Όπως δήλωσε: “Δύο πράγματα πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή: να διασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια των εκπαιδευτικών, όπως και οι οικογένειες που υπηρετούν και να δώσουμε στους μαθητές την εκπαιδευτική υποστήριξη που χρειάζονται στα σχολεία που αγαπούν”.

Θετικές εντυπώσεις άφησε η ομογενής Τζεν Ψάκι ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. Εμφανίστηκε με δύο μάσκες και ήταν ετοιμόλογη, ακόμα και σε παρατήρηση ότι ο Τζο Μπάιντεν και η οικογένειά του δεν φορούσαν μάσκα.

Φαίνεται πως από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να κινούνται οι διαδικασίες της δίκης Τραμπ στην Γερουσία.

Τη Δευτέρα θα σταλεί το κατηγορητήριο στην Γερουσία από την Βουλή και αυτό σημαίνει -αν δεν ληφθεί αντίθετη απόφαση- ότι την Τρίτη αρχίζουν οι διαδικασίες, οι οποίες κανείς δεν γνωρίζει ακόμη ποσό θα κρατήσουν. Το σίγουρο είναι ότι η δίκη αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη από ότι την προηγούμενη φορά. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν η δίκη να μην αρχίσει σύντομα για να έχει χρόνο η νομική ομάδα του Τραμπ να προετοιμαστεί όμως οι δημοκρατικοί φαίνονται αποφασισμένοι να τελειώνουν παρά το γεγονός ότι η έναρξη δίκης σημαίνει πως δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν ούτε οι διορισμοί της νέας κυβέρνησης ούτε το οικονομικό πακέτο στήριξης λόγω της πανδημίας που είναι η βασική προτεραιότητα του νέου προέδρου.

Οργή έχει προκαλέσει η είδηση ότι οι αρχές του Καπιτωλίου ζήτησαν λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία από τους χιλιάδες άνδρες του στρατού να εκκενώσουν το κτίριο και να βρουν άλλου στέγη έως ότου ολοκληρωθεί η αποστολή τους.

Χιλιάδες άνδρες βρέθηκαν ξαφνικά στον δρόμο υπό πολικές θερμοκρασίες, μη γνωρίζοντας που πρέπει να πάνε και ποια ακριβώς είναι η αποστολή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι 5000 που φυλούσαν νύχτα μέρα την Γερουσία οδηγήθηκαν σε ένα υπόγειο πάρκινγκ με μια τουαλέτα, χωρίς θέρμανση και χωρίς Ίντερνετ. Χιλιάδες άλλοι άρχισαν να ψάχνουν από μόνοι τους μήπως βρουν ξενοδοχεία. Πρέπει να σας πω ότι όλοι αυτοί οι άνδρες που έχουν έρθει από ολόκληρη την χώρα, βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους εδώ και δυο εβδομάδες, κοιμούνται όπου βρουν κυριολεκτικά, φαγητό τους μοιράζουν οι κάτοικοι της πόλης και παρόλα αυτά επειδή μίλησα με πολλούς από αυτούς έχουν ακμαίο ηθικό και βάζουν το καθήκον πάνω από όλα. Είναι ντροπή για την χώρα αυτό που έγινε και φυσικά μόλις κυκλοφόρησαν οι σχετικές φωτογραφίες, η ηγεσία του Κογκρέσου έλυσε το θέμα και τους οδήγησε και πάλι μέσα στο κτίριο, όπου οι συνθήκες είναι σαφώς καλύτερες.

Ρεπορτάζ: Kάλη Λέκκα, Λένα Αργύρη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος