Τραμπ:Σύντομα ή καθόλου σύντομα οι αποφάσεις για Συρία-Έκτακτο Σ.Α. ζητά η Ρωσία (video)

Παρατείνεται η αγωνία για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τους συμβούλους του και ανακοίνωσε ότι “πολύ σύντομα ή καθόλου σύντομα” θα λάβει αποφάσεις για το τι θα κάνει. Ωστόσο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ δεν έλαβε τελική απόφαση για το τι θα πράξει στην Συρία, ενώ το αντίθετο συνέβη με τη Βρετανία, το υπουργικό συμβούλιο της οποίας είπε ναι στις επιχειρήσεις. Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος, με νέα ανάρτησή του στο twitter, είχε αναφέρει πως “ουδέποτε είπα πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία” προσθέτοντας ότι “θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα ή καθόλου σύντομα”. Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, ζήτησε η Ρωσία ώστε να συζητηθεί η απειλή στρατιωτικής δράσης από έναν συνασπισμό δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Η Σουηδία προσπαθώντας να δώσει διέξοδο πρότεινε να σταλεί στην Συρία ομάδα υπό τον ΟΗΕ για να εκκαθαρίσει μια και καλή τα χημικά όπλα από τη χώρα αυτή.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, χαρακτήρισε “απλώς ασυγχώρητη” τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, υπενθυμίζοντας ότι για τον λόγο αυτόν πριν από έναν χρόνο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν μια στρατιωτική βάση στη χώρα αυτή.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πεπεισμένος ότι υπήρξε επίθεση με χημικά όπλα και πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να σταλούν επιθεωρητές επί τόπου για να συλλέξουν αποδείξεις, προειδοποιώντας ότι το έργο τους θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο όσο περνά ο καιρός.

“Πιστεύω ότι υπήρξε χημική επίθεση και ψάχνουμε τις αποδείξεις” συνέχισε. Παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την επίθεση αυτή που φέρεται ότι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 40 ανθρώπους, παρά μόνο “πολλές ενδείξεις στα μέσα ενημέρωσης και στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης” ότι χρησιμοποιήθηκαν χλώριο ή σαρίν”.

“Άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός πολέμου”, προειδοποίησε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, ο οποίος ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή ώστε να συζητηθεί η απειλή στρατιωτικής δράσης από έναν συνασπισμό δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε αν θα αναφερόταν σε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Νεμπένζια απάντησε: “Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα επειδή είδαμε τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσινγκτον. Είναι πολύ πολεμοχαρή”.

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ επικίνδυνη και κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της χώρας αυτής.

“Γνωρίζουν ότι βρισκόμαστε εκεί, εύχομαι να υπήρχε διάλογος μέσω των κατάλληλων διαύλων για να αποφευχθούν τυχόν επικίνδυνες εξελίξεις (…) Ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι υψηλότερος επειδή ο στρατός μας είναι εκεί (…) Για αυτό η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη”, υπογράμμισε.

Έχουμε αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Ντούμα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας σε εύθετο χρόνο, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανία δεν θα συμμετάσχει σε ενδεχόμενα χτυπήματα στη Συρία, δήλωσε η γερμανίδα Καγκελάριος.

Εν τω μεταξύ, o Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων επιβεβαίωσε ότι εμπειρογνώμονες οδεύουν προς τη Συρία και θα ξεκινήσουν το Σάββατο έρευνες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων στην περιοχή της Ντούμα.

Το αίτημα είχαν υποβάλει τόσο η συριακή όσο και η ρωσική κυβέρνηση.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε ότι η Δαμασκός θα θεωρήσει υπεύθυνη τη Δύση για οποιαδήποτε παρεμπόδιση του έργου των εμπειρογνωμόνων στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στη Συρία, συνέλεξαν δείγματα αίματος και ούρων από θύματα της καταγγελλόμενης επίθεσης με χημικά και τα βρήκαν θετικά σε χημικές ουσίες, ιδίως σε χλώριο και ορισμένα σε έναν νευροτοξικό παράγοντα, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Στη Βρετανία, οι υπουργοί της κυβέρνησης συμφωνούν στην ανάληψη δράσης για την αποτροπή χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για την αποτροπή χρήσης χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση, συμφώνησαν σήμερα υπουργοί της κυβέρνησης.

Η Μέι συναντήθηκε σήμερα με τους βασικούς υπουργούς της σε ειδική συνεδρίαση για να συζητήσουν τη συμμετοχή της Βρετανίας, μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, σε ενδεχόμενη στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, σε απάντηση στη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης στην πόλη Ντούμα.

Οι υπουργοί δήλωσαν ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» για την επίθεση να ευθύνεται ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στην ανάγκη ανάληψης δράσης για την ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας και την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ», υπογράμμισε η ανακοίνωση του γραφείου της Μέι.

«Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε η πρωθυπουργός να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους συμμάχους, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία για το συντονισμό μιας διεθνούς απάντησης», προσθέτει η ανακοίνωση.

Πηγή: Α’Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ