Τραμπ: «Ουδέποτε είπα πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία» (video)

Ρίχνει τους τόνους ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ,αναφορικά με την ανάληψη δράσης στη Συρία. Ρωσικά πλοία έχουν αποπλεύσει από τη ναυτική βάση της Ταρτούς στη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax προσθέτοντας ότι «αυτή είναι συνήθης πρακτική» όταν υπάρχουν απειλές επίθεσης. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν διαμηνύει ότι “υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά, ωστόσο η Γαλλία θα λάβει τις αποφάσεις της σε εύθετο χρόνο», όσον αφορά ενδεχόμενα αντίποινα. “Δεν είναι ώρα για εικασίες”, τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ, έχοντας ήδη ξεκαθαρίσει ότι η Γερμανία “δεν παίρνει μέρος σε στρατιωτική δράση αν δεν προηγηθεί έγκριση της Βουλής”. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και δηλώνει έτοιμη να δώσει το πράσινο φως σε δράση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χωρίς να ζητήσει προηγουμένως έγκριση από το κοινοβούλιο, κάτι στο οποίο εναντιώνεται ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Ωστόσο βρετανικά υποβρύχια από τη στρατιωτική βάση στην Κύπρο, φέρεται να κατευθύνονται στα ανοικτά της Συρίας.

Ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του ΟΗΕ και με δεδομένο ότι ο ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτιέρες αναμένει από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αποτρέψουν “εκτός ελέγχου κατάσταση”, το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι έχει ενεργοποιηθεί από κοινού με τις ΗΠΑ η τηλεφωνική γραμμή αποτροπής θερμών επεισοδίων και ατυχημάτων.

https://twitter.com/SputnikInt/status/984434732204249088

Μετά το χθεσινό tweet του με την οποία προειδοποιούσε και τη Ρωσία να ετοιμαστεί “για τους έξυπνους πυραύλους”,  η νεότερη ανάρτησή του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter αναφέρει  ότι «ουδέποτε είπα πότε θα γίνει επίθεση στη Συρία».  «Θα μπορούσε να γίνει πολύ σύντομα ή καθόλου σύντομα», αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσθέτοντας ότι δεν άκουσε “ένα ευχαριστώ που τόσο καιρό οι ΗΠΑ πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους”.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία αλλά δεν θα ανεχτεί τις “δόλιες κατηγορίες”, τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα.

Την ίδια ώρα η ρωσική στρατονομία έλαβε θέσεις στη Ντούμα την οποία εγκατέλειψαν οι αντάρτες, ενώ η Μόσχα υπενθυμίζει ότι δείγματα ελήφθησαν και εστάλησαν προς ανάλυση στην Ιορδανία, σχετικά με τη φερόμενη επίθεση με χημικά από το καθεστώς Άσαντ.

Η συριακή τηλεόραση μεταδίδει ότι στη Ντούμα κυματίζει πλέον η σημαία της Συρίας, ενώ ο Μπασάρ Αλ ‘Ασαντ υποδέχτηκε στη Δαμασκό τον Ιρανό μεσολαβητή Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, προειδοποιώντας ότι “ενδεχόμενη δράση δυτικών κρατών θα προκαλέσει περισσότερη αστάθεια στην περιοχή”.

“Καλές σχέσεις με ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν” αλλά και “παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία μέχρι να χαρακτηριστεί η χώρα ασφαλής”, είναι το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, συνομίλησε και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κοινή ανησυχία Μέρκελ- Μακρόν

Τη λύπη τους “για το αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι αποφάσεις του οποίου δεν γίνονται σεβαστές”, εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωση τους ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Άνγκελα Μέρκελ, “δείχνοντας” εμμέσως τη Ρωσία που άσκησε βέτο στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος περί ανεξάρτητου μηχανισμού έρευνας των επιθέσεων με χημικά στη Συρία.

Χθες η ‘Ανγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για σοβαρές ενδείξεις για χημικά, ωστόσο εμφανίζεται επιφυλακτικότερη του Μακρόν για ενδεχόμενα στρατιωτικά αντίποινα.

Η γερμανική φρεγάτα FGS Hessen, βρίσκεται ήδη στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ και μικρή μονάδα αναγνωριστικών αεροσκαφών συμμετέχει στις υπό αμερικανική διοίκηση εκστρατεία κατά Ισλαμικού Κράτους και όχι κατά του καθεστώτος Άσαντ, κάτι για το οποίο απαιτείται έγκριση από τη γερμανική Βουλή.

Στη Βρετανία, παρά την αποφασιστικότητα της Τερέζα Μέι να ενταχθεί στη “συμμαχία των Προθύμων” υπό τις ΗΠΑ, το 43% των πολιτών διαφωνεί με τα σενάρια στρατιωτικής δράσης, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

https://twitter.com/SputnikInt/status/984427979337027584

Σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους ακριβείας Τόμαχοκ καθώς και υποβρύχια που βρίσκονταν στα ανοικτά της Συρίας ως δύναμη κρούσης κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Το αμερικανικό ναυτικό ανακοίνωσε ότι καταπλέει και το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, που μεταφέρει 6.500 ναύτες και θα αντικαταστήσει το USS Theodore Roosevelt, καθώς ολοκληρώθηκε η τετράμηνη αποστολή του στη Μέση Ανατολή.

Μετά την κινητικότητα από πλευράς ΗΠΑ και Γαλλίας, παρόμοια δραστηριότητα παρατηρείται και από πλευράς Ρωσίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Interfax, η ναυτική βάση στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς έχει αδειάσει και τα 11 ρωσικά πλοία απέπλευσαν πλήρως εξοπλισμένα με ενεργοποιημένες τις συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου και αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης η Ρωσία, κλείνει τον εναέριο χώρο στην περιοχή, με ΝΟΤΑΜ για τις 11-12, 17-19,25-26 Απριλίου μεταξύ 10:00 – 18:00 ώρα Μόσχας. Το ρωσικό πρακτορείο αναφέρει ότι στην περιοχή των ΝΟΤΑΜ θα διεξαχθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Η Ρωσία έχει συνολικά 15 πλοία μαζί με τα υποστήριξης από τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας στην Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένων των φρεγατών Admiral Grigorovich και Admiral Essen που μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους κρουζ, ενώ υπάρχουν και υποβρύχια κλάσης Kilo.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1,/Ρεπορτάζ: Άννα Παπασωτηρίου, Ανταποκρίσεις: Γιώργος Παππάς, Αριάνα Φερεντίνου, Ευδοξία Λυμπέρη, REUTERS, SPUTNIK

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος